Blogg

Vårens heta inredningstrender

16 apr 2019

Årets badrumsinredning går i färgernas tecken. Det är välkommet efter alla år med endast vitt, grått och svart. Vi ser även inom badrum attt de följer inredningstrenderna som går i ett specifikt håll. Här presenterar vi några av de viktigaste färgerna i år.

Känsligt rosa

Den underbara puderrosa färgen fortsätter att dominera. Den är dessutom lätt att kombinera med de andra pastelliknande färgern då de alla går mot en grå nyans i vår. den kallas feminin, den rosa färgen, men vi anser inte att den är feminin, däremot är det en mycket lugn färg som skänker harmoni åt badrummet. Vill man kombinera andra färger med den rosa, kan man med fördel kombinera med beiget och grått, men även Salvia-grönt som går mot grått.

City Vibes

En annan pastellfärg är blått, som också går mot grått, liksom den populära rosa färgen och Salvia-grönt. Den blå färgen kallas City Vibes av flera olika färgtillverkare och vi ser att många gillar en blå färgen i badrum. Även med denna blå färg uppnår man harmoni i badrummet.

Urban Eco

Även i år, fortsätter den Salvia-gröna färgen som är otroligt populär att dominera i badrumsinredningar. Många färgtillverkar kallar den Urban Eco, den kombineras antingen med flera andra gröna färger, eller förslagsvis med grått, beiget, blått eller rosa. Det är här enbart den egna smaken som sätter gränser för vilka färger som man vill kombinera med.

Andra badrumsinredningsdetaljer

För övrigt ser vi att de populära formerna poå badrumsinredningen fortsätter i år; såsom runda speglar, runda tvättställ och blandare av metall. Vi ser också att badrummen blir allt lyxigare. Här lägger man ner resurser på att göra badrummet till mer än ett rum för att tvätta sig ren, man anar en användning av badrummet för avloppling och återhämtning. Därför ska man inte bli förvånad om man ser både en fåtölj och ett bord för böcker och alltmer förvaring i badrummet.

Anlita rätta hantverkare för badrumsrenoveringen

När man ska genomföra en badrumsrenovering är det mycket viktigt att alltid anlita rätta hantverkare för jobbet. Vi kan inte nog understryka den saken. Så att få tag i rätt hantverkare blir därför en viktig punkt på dagordningen innan man är helt klar. Säg att du behöver hantverkare för badrumsrenovering i Enskede, utanför Stockholm och inte känner någon där som kan utföra det. Då kan du googla "badrumsrenovering Enskede" för att få förslag på hantverkare som erbjuder just badrumsrenovering i Enskede. Sedan är det bara att ta kontakt med dem som Google föreslår som erbjuder badrumsrenovering i Enskede. Fråga dem om offert och referenser. Lycka till!

Behöver du lägga om taket?

2 apr 2019

Behöver du lägga om taket? När det kommer till hus, bör man lägga om taket regelbundet. Och är det inte så att du bör lägga om det, bör du i alla fall regelbundet gå upp på taket och titta till det. Man bör titta till sitt tak, både underifrån och ovanifrån. Det innebär att du bör gå upp på vinden och titta till taket, för att kontrollera så att det inte har uppstått fläckar på innertaket. Skulle du hitta sådana innebär det att du har en läcka på taket som du omedelbart bör åtgärda. Går du upp på taket kan du snabbt upptäcka eventuella skador til taket. Skulle du ha tegelpannor på taket, kan du med blotta ögat se sprickor och eventuella skador på teglet.

Var rädd om dig när du går på taket

Eventuellt är det onödigt att påpeka att man bör tänka på säkerheten när man är uppe på taket. Det är alltför många som slarvar med den säkerheten. Man bör till exempel alltid bära en säkerhetssele när man är uppe på taket. Och säkerhetsselen ska sitta fast på en säker och orubblig punkt på taket. Har man dessutom en takstege på taket underlättar det mycket. Vidare kan man även ha ett nockräcke som ger stöd till alla som vistas på taket. Här finns det en hel uppsjö med verktyg och säkerhetsanordningar som du kan installera för skydd för alla som ska upp på taket. Dessutom bör du alltid tänka på att bära skor som fäster bättre på taket när du rör dig där, och alltid bära hjälm när du är uppe på taket.

Måla om eller lägga om taket

Om det har gått mer än 20 år sedan taket lades om eller målades om är det hög tid att ta sig upp på taket och åtminstone kontrollera status på taket. Finns det sprickor? Är det mycket alger på taket? I båda fallen är det viktigt att täta eventuella sprickor, och få bort alla alger. Algerna kan göra att teglet inte hållet lika tätt och kan skada dem. Det är bäst att få bort allt mögel som kan finnas på taket. Det hör inte hemma där och kan skada materialet som taket är byggt av. 

Om det är länge sedan du var uppe på ditt tak, och vet att du borde se över säkerheten på ditt tak, kan du ta kontakt med ett företag som arbetar med taksäkerhet i Stockholm. Läs då mer här.

Nytt badrum - satsa på stilsäker pastell

15 mar 2019

Om du tänker renovera ditt badrum och känner dig i valet och kvalet kring vilken stil du ska välja så satsa på stram snygg pastell. Så här i slutet av 2010-talet har vi tröttnat på kalla industriella stilen som mest fokuserar på det praktiska uttrycket. Nu vill vi se mer värme och lekfullhet i våra badrum. Ljusa och mjuka uttryck blir betydligt vanligare.

“Tänk dig det lyxiga tidiga 80-talet. Det är väldesignat och enkelt med raka drag där mjuka pastellfärger bryter av och tillför värme och humor”

Men för dig som vill satsa på ett säkert kort men ändå få ett modernt badrum när du renoverar är stram pastell ett bra val. Pasteller har en bra förmåga att bryta av hårda drag. Tänk dig lyxigt tidigt 80-tal. Väldesignat och enkelt med raka drag där mjuka pastellfärger tillför värme och humor. Alltså både stilrent och lekfullt på samma gång.

Svart istället för metallfärger

Använder du pasteller går det bra att gå hela vägen i raka linjer och strama former utan att det blir tråkigt. En tydlig trend 2019 är att svarta metaller kommer. 

Kranar och badkarsblandare i svart metall kommer stort. Det gäller även handdukstorkar och mindre detaljer som knoppar och hängare, de som klassiskt brukar gå i trä eller metallfärger som silver, guld och mässing. Det här har vi sett mycket av 2018 - dags för nytt och svart! Nu kommer skåp och hyllor i svart metall till just badrum.

Ett riktigt trendsäkert badrum 2019 blandar svarta metaller med raka linjer och mjuka glada pastellfärger.

Stilrena runda speglar

En typisk detalj i den här stilen är speglar utan ram. Formstarka, gärna ovala speglar där glaset fästs direkt mot väggen. Här är viktigt att det finns distans mellan spegelglas och vägg så att skuggningar kan skapas och att spegeln verkligen kommer fram ur väggen. Hänger spegeln direkt mot väggen riskerar den istället att ge ett billigt intryck och det är förstås inte alls meningen. 

Överhuvudtaget är det mycket runda former på speglar nu. Helt cirkelformade, ovala eller rektangulära med tydligt rundade hört. En ovanlig men glädjande trend är att spegelglaset, eller i alla fall delar av det, kan komma i svagt färgade pastelltoner i år.

Mjukt 80-tal dominerar

  1. De senaste åren har marmor kommit tillbaka på allvar som material. Det passar den här stilen perfekt. 
  2. Du kan välja att ha detaljer av marmor eller gå all in och låta hela duschväggen domineras av marmor, gärna i en mjukare pastellfärg som rosa. 
  3. De klassiska marmormönstren gifter sig väl med det asiatiska lätta formspråk som vi ser stort nu. Lätta lampor och självklart gröna växter!

Det här är ju en av de senaste årens riktigt stora trender, att ha mycket levande växter i våra hem. Naturen fortsätter vara stor 2019 men i badrum är det åter okej att fuska med konstgjorda växter. Välgjorda blad, rankor och kvistar i konstgjort material ser vi åter mycket av 2019. Läs mer här om du vill renovera badrum i Uppsala: renoverabadrumuppsala.nu.

Vad gör en fastighetsskötare?

5 mar 2019

En fastighetsskötare arbetar idag, på ett helt annat sätt än de, som man kallade för "gårdskarl" förr i tiden. I dag innebär en gårdskarl, bara någon som befinner sig på en gård, på ett företag eller liknande och som arbetar på gården. De flesta hyreshus och bostadsrättsföreningar brukade tidigare ha gårdskarlar som fungerade ungefär som en portvakt, och som utförde lättare sysslor på gården; parkeringar, snöskottningar och bevattning av trädgård och liknande. En som arbetar med fastighetsskötsel tar på ett helt annat sätt hand om driften och underhållet av en bostad, fastighet eller ett stort komplex med hyresgäster eller bostadsrätter (BRF).

Renoverar och reparerar

En som arbetar med fastighetsskötsel arbetar med allt som har med renoveringar och reparationer att göra. En fastighet måste med jämna mellanrum bli renoverat för att behålla värdet. Särskilt tak och fasader får tåla strängt väder i Sverige. Tak brukar läcka in så till den milda grad att flera försäkringsfirmor vägrar att betala ut ersättning för läckor som förstört fastigheter på grund av att takets underhållningsarbete är eftersatt. Därför måste den som äger fastigheten se till att underhållsarbetet sköts med jämna mellanrum. Även inne i fastigheterna krävs det renoveringar av väggar, golv och innertak. Stammar kan behöva repareras, ventiler ses över, fönster kan behöva renoveras och så vidare.

Trädgårdsarbete och snöskottning

Precis som alla villaägare som behöver lägga ner tid på trädgårdsarbete, behöver fastigheter som har trädgårdar någon som sköter det. På vintern krävs det att någon skottar bort snö, framför allt på taken, så att det inte ramlar ner drivor med snö och is på människor nedanför taket. Då kan det vara bra med en fastighetsskötare som har detta som sin uppgift. På sommaren finns det mycket trädgårdsarbete som man kan ägna sin tid åt, som att klippa gräs, rensa undan ogräs och vattna blommor.

Att anlita en fastighetsskötare

Då kan det vara bra att anlita någon som kan allt detta. Det behöver ju vara någon som både kan snickra, kakla om, reparera rör, kranar, element och annat tekniskt som kan behöva få en tillsyn då och då. Det behövs någon som förstår hur man tar hand om en fastighet och som kan ha ett ansvar för att den dagliga driften. Det kan även krävas att fastighetsskötaren även tittar på de ekonomiska kostnaderna som kommer med fastighetsskötseln och hur det går att effektivisera dem. Det krävs vidare att det är någon som är pålitlig, som inte slarvar med underhållet och som är beredd att ta ansvar. Läs mer om fastighetsskötsel som du kan få tag i, i Stockholm på: http://www.fastighetsskötselstockholm.se.

Lägenhetsrenovering ger ett skräddarsytt boende

28 feb 2019

Bor du i en lägenhet som du inte riktigt trivs i? I Stockholm är det svårt att hitta sin drömlägenhet, de riktigt fina objekten är få och det är där de stora budgivningskrigen utkämpas. Har man inte obegränsat med pengar kan det kännas ganska hopplöst att gå på en visning och falla handlöst för en lägenhet. Någonstans vet man att ”den här lägenheten är så fin att vi aldrig kommer att vinna budgivningen”.

Hitta den oslipade pärlan

Som köpare med begränsade medel får man finna sig i att rätta munnen efter matsäcken, ochförsöka hitta en billigare lägenhet som har potentialen att bli till Drömlägenheten med stort D. Och då kan det vara bra att försöka tänka på hur lägenheten skulle kunna bli efter en omsorgsfull renovering. Är lägenhetens planlösning bra, och du gillar detaljerna och själva känslan i lägenheten, kan den mycket väl ha möjligheten att kunna utvecklas till en lägenhet ni verkligen kan trivas i. Men det kommer antagligen att kräva mycket arbete och en hel del pengar.

Renovera eller köpa renoverat?

Om man jämför vad en nyrenoverad lägenhet går på idag, och vad kostnaden för en lägenhetsrenovering i Stockholm ligger på, så är det helt klart billigare att renovera själv. Billigast blir det om du hittar en firma som kan erbjuda en totalentreprenad på renoveringen. En totalentreprenad innebär att du endast skriver ett kontrakt, med den byggfirma som ska utföra arbetet. Sedan tar de ansvar för att samordna insatserna från alla hantverkare som ska jobba med renoveringen och du betalar till sist bara en enda faktura. Det gör det lätt att på ett tidigt stadium få ett fast slutpris på renoveringen och detta slutpris blir med största säkerhet billigare än om du själv anlitat alla hantverkare var och en för sig.

Dags att förverkliga drömmarna

Att stå inför en helrenovering av en lägenhet är spännande. Ut med det gamla och in med det nya! Har du drömt om ett speciellt kakel i badrummet, eller kanske en massiv stavparkett i vardagsrummet, så är det nu det är läge att göra drömmarna till verklighet. Gör en lista på det som är allra viktigast och se till att prioritera det och ta största delen av budgeten i anspråk. Ta också hjälp av byggfirman, som kan ge förslag på billigare sätt att uppnå vad du är ute efter.

En investering för framtiden

Inte nog med att du efter en lägenhetsrenovering förhoppningsvis bor i en lägenhet du och din familj verkligen trivs i, ni har dessutom köpt en lägenhet billigt och genom renoveringen höjt dess värde avsevärt. När ni säljer kommer ni att få tillbaka en stor del av pengarna ni lagt ner på renoveringen, och genom detta är ju en väl genomförd lägenhetsrenovering i Stockholm verkligen en investering.

För tips och inspiration, besök https://www.lägenhetsrenoveringstockholm.nu.

Därför är det bra med rörinspektion

28 feb 2019

Den som bor i ett äldre hus med "charm", som det brukar kallas i mäklarannonser, eller i ett hus med "potential", det vill säga som snart behöver renoveras, bör kontrollera hur det står till med stammarna. Om du vet att det är många år sedan som stammarna senast byttes ut, är det absolut dags att göra en riktig rörinspektion som kan tala om för dig när, eller om det snarast är dags att renovera eller helt byta ut dina stammar.

Det kan drabba dina stammar

Om du tar kontakt med en VVS-firma, där du bor, kan de, om de är kompetenta och duktiga, komma med en kamera som sänder bilder eller, och filmer till en dator. Då kan du själv få se hur det ser ut i dina rör. Om du inte kan tolka det som du ser på bilderna eller filmerna kan VVS-firman säkert tala om för dig vad det är du ser. Det är nämligen inte helt ovanligt att det kan finnas stora fettklumpar som täpper till vattnet eller avloppet i dina rör. Ser rören fina ut, kan det räcka med att spola med hett vatten och med högt tryck så att man får bort fettklumparna. Visar det sig att du har ganska slitna rör, finns det viss risk att du kan få återkommande problem om du inte åtgärdar dem på en gång.

Råttor och rötter

Ibland kan man stöta på både råttor och rötter i rören – något som absolut inte ska finnas där. Har man råttor i rören, är det något saneringsföretag som du bör anlita. Har du rötter i rören, bör du avlägsna de träd eller buskar som råakr växa just där rören ska gå. Om du däremot vill lägga helt nya stammar är det något som ett VVS-företag kan hjälpa dig med. Om du har väldigt slitna rör, kan det vara dags att renovera dem och göra en relining, det vill säga, man lägger in nya plaströr inuti dina rör och härdar dem sedan med varm luft så att de lägger sig som en ny hinna innanför rören. Eller så låter du VVS-företaget riva ut rören och lägga nya.

Ta kontakt och gör en rörinspektion

Innan du bestämmer dig för det ena eller det andra är det viktigast att ta reda på hur det står till med dina stammar. Enklast gör du det genom att till exempel googla "Rörinspektion" och sedan skriver in orten där du bor, i Googles sökruta. Då bör du få några exempel på rörmokare som arbetar med rörinspektioner. Då är det att ta kontakt och be om offert och referenser. Läs mer om detta på: rörinspektion.biz.

När du vill ha ny inredning

7 feb 2019

Titttar du också på renoveringsprogram på TV? När det kommer till inredning bör man renovera minst vart femte år. Väggar, tapeter och ytorna hemma blir lätt slitna. De får fläckar, särskilt om man har småbarn hemma och små händer som tar tag i väggarna när de ska upp eller ner på golvet. Har man husdjur är det på samma sätt. Särskilt golvet blir lätt slitet av små tassar med vassa klor. Många hundar gillar att "gräva" på golvet. Ett gammalt beteende som säkert hänger med sedan stenpåldern, typ. Om man då önskar dig rena och fina ytor är inte så konstigt. Det kostar inte så mycket om man tar ett rum i taget.

Med Rot-avdraget får du ner priset på arbetskostnaden

Med hjälp av Rot-avdraget får du ner kostnaderna på arbetet. Du betalar endast två tredjedelar av arbetskostnaderna, plus materialet som hantverkarna behöver. Materialet kostar inte så mycket, jämfört med för cirka 100 år sedan. Då var det arbetskostnaderna som var billiga och materialet som var dyrt. I dag är det tvärtom. Sedan kan du alltid bestämma dig för att måla om väggarna, och kanske välja en vägg som en fondvägg, där du väljer en exklusiv tapet.

Vill du få ner kostnaderna kan du återanvända

Om du vill hålla nere kostnaderna kan du i stället återanvända material, från inredning i kök eller badrum, om du så önskar. Det är dessutom miljövänligt. Det är än så länge nytt, men varför inte starta en ny trend? Om du börjar fråga runt efter inredningar som andra inte vill ha, kommer du att se att många gillar tanken att någon annan vill återanvända det som de själva hade tänkt slänga. Dessutom får du det gratis. Det enda som kommer att kosta är att frakta inredningen hem till dig. Däremot får du ny inredning, för dig, som är gratis och miljövänligt. Satsar du på att hantverkare får göra sitt jobb hemma hos dig, som nästan är helt gratis, kommer du att få riktigt fin renovering hemma.

Anlita erfarna hantverkare

Varför itne anltia hantverkare med lång och gedigen erfarenhet? Då får du inredning och renovering som du kan lita på. När du väljer firma för renoveringen bör du vara noggran med vilka hantverkare som du anlitar, de bör ha alla certifikat för jobbet, så att du vet att de gör renoveringen på rätt sätt. Känner du inte till redan nu några sådana hantverkare kan du börja med att googla "husrenovering Stockholm", eller en annan ort om det är där du behöver det. Be dem sedan om offert och referenser. Sedan väljer du den som har bäst offert i jämförelse med sina referenser.

Så gott som (nästan) alla material går att måla om

30 jan 2019

Visste du att man gott och väl kan måla både plåt och järn? Det är till och med bra att måla om dessa metaller och plåtar, de håller för en längre tid om du gör så. Genom att måla om båda plåten och järnet, läggert du på en ny yta på metallen och du ser till att undervika rost och slipper på så sätt angrepp på ytan. I andra fall kan man få rostangrepp på järnet och plåten när det kommer i kontakt med vatten och luft. Då förhindrar färgen att mteallen utsätts för både luft och vatten. Det viktiga är att använda färg för just detta ändamål. Den innehåller nämligen zinkpulver som ger metallen ett katodiskt skydd.

Vissa material går ej att måla om

Silikonfog till exempel går inte att måla om. Däremot kan du gott och väl måla om en latexfog. De allra flesta tapeter går väl att måla om, men inte alla. Du bör göra ett vattentest för att se om det går att måla över tapeten. Så här gör duLägg på vatten på en svamp eller trasa och stryk den över tapeten. Bubblar den sig efteråt? Vänta över natten för att se resultatet. Sitter tapeten efter det dåligt bör du inte måla över den. Då är det bättre att du river ner tapeten. Efter det kan du spackla och slipa om väggen. Vill du måla hela väggen, rekommenderar vi att du tapetserar innan med en vävtapet som har som ändamål att målas över. Då får du en ritkigt fin och målad yta på dina väggar inomhus.

Vissa limsorter går inte att måla om

Tyvärr finns det vissa limsorter som inte bör målas om. Har man då en tapet som man önskar att måla om, kan limmet vara svårt eller omöjligt att måla om. Finns det silikon i limmet, går det dessvärre inte att måla om. Adnra limfärger som inte går att måla om är om man lägger på en plastfärg ovanpå limfärgen, kommer färgen att flagna. Lösningen för det är att man till exempel isolerar limfärgen, man stryker på en blandning av oljefärg som späds med lite terpentin.

Fråga alltid proffsen

Känner du dig det minsta osäker, fråga alltid proffsen om råd om vilka färger som passar och vilka material som kan målas om eller om du behöver bearbeta materialet innan du målar om. Eller så anlitar du målare som gör hela jobbet åt dig. Här kan du läsa mer om målare till exempel i Sundbyberg: https://www.målaresundbyberg.nu.

Härliga färger på kakel i årets kökstrender

20 jan 2019

Det är många positiva nyheter inom inredning i år. Den ena är att det är slut på den vita, svarta och grå trenden när det kommer till tapeter och väggfärg. I stället ser vi nästan en explosion av färger. Det är även slut på det enfärgade trenden. I stället ser vi mönster i alla olika färger och former. Särskilt gäller detta på kakel. Särskilt populära är de marockanska mönster som vi ser på många kakelplattor.

Populära färger och mönster i kök

Särskilt populärt har det blivit att ha blått eller grönt i köksinredningen i år. Då är det nyanserna av Salvia grönt som har blivit mycket populär. Även blått kakel är mycekt populärt. Det ger ett helt annat liv åt köket med mönster och färger, och det är väl det man vill uppnå med kök, eller hur? Vi vill ju inte ha sovande människor vid frukostbordet, eller hur? Då vill man ha aktivitet och pigga färger i köket.

Vi ser egentligen alla slags färger på kök

Det senaste året har vi sett mycket pastellfärger, som blandas med varandra. Vi har sett mycket gult som har slagit igenom, liksom rött. Ett bra tiups är att om man kombinear mågna färger med varandra, får man dem att harmoniera med varandra genom att välja färger som går i samma ljusa nyans. Det är till exempelt inte snyggt att ha ljusgult och sedan bredvid måla med mörkt rosa färg. Eller måla med ljusgrönt och sedan ha en stark azurblå färg bredvid den ljusa och gröna färgen.

Metaller är populär i kök

Vi ser också att man inför metaller i köket. Särskilt blandare får gärna vara tillverkad i mässing, koppar eller målad i svart metall. Man vill använda detaljer av metaller, som mässing invid diskbänken i köksinredningen. Andra populära och retromaterial som kommit tillbaka i kök är marmorskivorna som var så populära under 1980-talet. Nu ser vi dem på arbets- och diskbänkarna. Vi klär väggar och golv i stenmaterial. Det är inte någon dum idé då stenplattor är otroligt hållbara material. 

Välj rätta hantverkare för jobbet

Om du vill inreda köket i dessa fina material och ge liv och färg åt ditt kök, är det viktigt att välja rätta hantverkare för jobbet. Välj pålitliga hantverkare som har egen ansvarsförsäkring, som har rätt utbildning och rätta certifikat, som visar att de kan arbetet och har rätt materialkunskaper. Ska någon dra elektricitet är det viktigt att endast anlita utbildade elektriker och VVS-montörer som är behöriga. Läs mer om rätta hantverkare som kan utföra köksrenoveringen åt dig i Stockholm på: http://www.köksrenoveringstockholm.com.

När du vill ha snygga avskiljer i trädgården

13 jan 2019

Den som vill använda natiursten i sin trädgård ger det ett mycket klassiskt utseende. Som de flesta vet är natursten ett mycket ljust material och gör nästan vad som helst snyggt som du väljer att använda naturstenen till i din trädgård. Vill du ha avkiljare i trädågrden är det bäst att använda natursten, bvill du bygga en mur, använd natursten. Vill du ha en terass är natursten det snyggaste materialet till terassen. Vill du bygga en trappa, är natursten det bästa materialet att bygga av. Bor du i Stockholm finns det en hel del natursten som du kan få tag i här. Här kan du läsa mer om hur du kan få tag i natursten  i Stockholm.

Natursten håller undan vatten och fukt

Vill du använda dig av ett otroligt hållbart material ska du använda natursten till trädgården, eller runt din villa, som en avgränsare mellan huset och annan vegetation. Det har blivit alltmer populärtt med användning av natursten, då det är otroligt hållbart, vackert och effektivt. Det håller undan vatten och fukt på ett avgörande sätt, och passar just därför bra att lägga i upp till 1-1,5 meter runt huset.

När du behöver avgränsare mellan gräsmatta och rabatt

Varför inte använda natursten till avgränsare mellan gräsmatta och rabatten? Det blir en snygg avgränsning och bättre material är svårt att tänka sig. Det har verkligen ökat i populratitet de senaste åren, vilket har gjort att efterfrågan på natursten har ökat, medan tillgången kanske inte har kommit i kapp efterfrågan. Därför vill vi slå ett slag för miljön och hur man kan ta hänsyn till miljön när man köper natursten till sin trädgård.

Tänk på miljön när du köper natursten

Köp alltid material som finns i Sverige. Vi måste få ner antalet transporter när det kommer till material som vi väljer att bygga våra hus, trädgårdar och fastigheter. Kan du få tag i natursten från Sverige, då vet du att de som har tagit fram din natursten har mänsklikga arbetsvillkor, att transporterna är korta och att ingen har felaktigt utnyttjas för framtagningen av din natursten. Du kan även köpa natursten från ngåra av våra grannländer; Norge, Danmark, Finland eller Island. Då vet du att de har liknande arbetsvillkkor som vi har i Sverige. På samma sätt vet du att naturstenarna inte har transporterats långa vägar. Bor du i Stockholm och vill beställa natursten finns det en hel del som handlar med det. Då är transporterna minimala hem till dig.

En takläggare är en investering

31 dec 2018

Taket är det område som skyddar husets konstruktion och insida på allra tydligast sätt. Det står emot regn, snö, vind, sol och andra saker som framställs av naturen. Ett bra tak är därför något som ska sättas högt på prioriteringslistan som villaägare. Det är dock något som många missar; man tar taket för givet och man kan inte tänka sig att det ska kunna gå sönder eller på något annat sätt skapa bekymmer. Den inställningen kan bli kostsam då den allt som oftast leder till akuta problem och därmed också akuta kostnader.

En bra grundtanke att ha är därför att kontrollera takets skick någon gång per år - gärna efter vintern - och sammanställa eventuella problem i en lista som man därefter åtgärdar. En sådan kontroll kan spara både pengar och bekymmer, men det är inte en kontroll som man behöver sköta på egen hand. Faktum är att man helst av allt bör anlita en takläggare för det.

En takläggare - enbart för att kolla takets skick? Är inte det dyrt och en onödig kostnad? Inte alls. Faktum är att det inte alls kostar många kronor och att det är att anse som en sund investering. I många fall kan dessutom en sådan besiktning vara fri och ske utan kostnad (med då med förbehållet att man går vidare med samma takläggare vid eventuella skador och problem).

Bra takläggare kompromissar inte

Om du skulle äga en villa i Stockholm vars tak och skicket på detta är något som oroar dig så är rådet att du anlitar en takläggare för en initial kontroll. Skulle din oro vara befogad och där åtgärder - nytt tak eller en reparation av det befintliga - kommer att krävas så är det viktigt att den takläggare du anlitar är någon du känner dig trygg med.

Magkänslan åsido här: viktigare är att du undersöker företaget i fråga. Det kan göras genom olika metoder och gärna i kombination med varandra. Tyvärr finns det många takläggare - särskilt i Stockholm - som inte utför yrkesmässiga jobb och det gör att vikten av en undersökning inte nog kan understrykas. Råkar du ut för en oseriös takläggare så kommer dina kostnader att bli avsevärt mycket högre på sikt. Ett bra tak ska hålla länge och för detta krävs både yrkeskunskap, rätt utrustning och rätt material.

Det talande för seriösa takläggare är att de är kompromisslösa i sin inställning och ärliga mot sina kunder. Priset ska hållas och detsamma gäller den överenskomna tidsplanen. Man åtar sig inte jobb som man vet kommer att skena iväg rent kostnadsmässigt och därmed drabba kunden. Det är bättre att vara ärlig direkt. Därför är ofta en lite dyrare takläggare ett säkrare kort att anlita. Priset är alltså en sak man ska undersöka och vi tänkte rada upp ytterligare några detaljer som kan kollas upp:

  • Referenser. Vilka kunder har man haft - och hur nöjda är dessa? Det kan även vara bra att se över olika typer av tak samt material som man arbetat med. Att en takläggare är erkänt duktig på att lägga plåttak innebär inte att han kommer att klara av ditt tak av tegel på samma sätt. Ju fler tak man har vana av, desto bättre är det. Se till att få nummer till flera olika kunder och gå gärna långt tillbaka i tiden. Problem med tak visar sig sällan direkt.
  • Hur skrivs avtalet? En viktig sak är att avtalet er emellan skrivs på ett begripligt sätt - även för dig som lekman. Du ska förstå vad du signerar. Det här låter självklart, men många företag har avtal som är skrivna på ett sätt som gör att missförstånd kan uppstå. Dessa är sällan till gagn för beställaren av tjänsten.
  • Försäkring och betalning. Se till att det finns en ansvarsförsäkring och att det även finns försäkring för material. Gällande betalning så sker den i efterhand och då arbetet är besiktigat (anlita gärna en oberoende besiktningsman) och godkänt. Betala inte i förskott och var restriktiv gällande delbetalning - det kan vara okej att stycka upp lite; men den stora delen ska betalas efteråt.

Här kan du läsa mer om hur takläggare arbetar.

Varför inte heltäckningsmatta i sovrummet?

20 dec 2018

Det är ofta det är kallt i sovrummen, känns det igen? Det sägs ju att vi sover mycekt bättre i kalla rum. Helst ska det vara både mörkt och kallt. Runt 15-17 grader ska det vara i sovrum så att man sover så bra som möjligt. Det är väl gott och väl så länge som man ligger kvar udner det tjocka täcket. Ska man sedan stiga upp är det fruktansvärt kallt. Vem vill stiga upp i 15 graders svalt sovrum? Då är det bäst att ha en heltäckningsmatta på golvet. Då får du stiga upp på en varm matta och slipper tassa upp på kalla fötter.

De utskällda heltäckningsmattorna

Heltäckningsmattorna har varit något av en "skämmig" matta att ha hemma. Den har anklagats för att vara allt från allergiframkallande till dammsamlare, men vi anser att det är överdrivet. De mioderna heltäckningsmattorna är bra mycket bättre än sin föregångare. De passar bra i den inredningstrend som vi ser just nu. NUmera vill vi ha en mysig och ombonad stil när vi inreder. Det hjälper en heltäckningsmatta till att skapa i våra rum. Och varför ska vi vara så rädda för lite damm? Det sägs ju att lite damm härdar oss människor. Bara vi ser till att regelbundet och noggrannt städa bort dammet när det samlas. En gång i månaden är et ocksp viktigt att rengöra mattorna med en riktig mattvätt. De moderna dammsugarna kan även rengöra mattorna. Det gäller att inte anvädna för mycket vatten när man tvättar heltäckningsmattan. I övrigt är det inte svårt att rengöra dem. Och känner du dig osäker på det hela, kan du enkelt hyr a en mattvätt, kanske lagom till jul och nyår?

Låt proffsen montera heltäckningsmattan åt dig

De flesta matthandlar kommer gärna och monterar heltäckningsmattan hemma hos dig om du så önskar. Är det en matta till ett stort rum kan det dessutom vara svårt att frakta hem den. Ber du om hjälp får du säkert den och monteringen, så att du vet att det blir rätt gjort. Då skär de mattan så att den passar perfekt i ditt rum. Dessutom kan det vara roligt att besöka en matthandel, här rekommenderar vi att åka in till Stockholm och besöka någon av de många matthandlar som finns där. Du kan få inspiration om vad du kan göra i ditt hem och du ser priser, kvalitet och vilka olika sorter av heltäckningsmattor som finns. Läs mer om en mattläggare i Stockholm på: http://www.mattläggarestockholm.se.

Så kan du få en större villa

5 dec 2018

När famljen växer, eller behoven skiftar kan det vara dags att göra den egna villan större. Då kan man behöva bygga ut den så att den passar bättre för de förändrade behoven. Hur man sedan ska bygga ut den kan vara en annan femma. Det finns ju lite olika sätt som man kan byga ut sitt hus. Här går vi igenom vad de olika alternativen kan kosta. En snabb titt på en utbyggnad, eller tillbyggnad av ett hus, varierar väldigt mycket beroende på var i landet man bor. De olika priserna har med markpriserna att göra och att de skiftar så pass mycket beroende på om man bor i storstad, småstad eller ute på landet.

Dyrast är det i Stockholm, Göteborg och Malmö

Har man en villa i storstäderna Stockholm, Göteborg eller i Malmö, är priserna per kvadratmeter så pass stora att en tillbyggnad på någon av dessa orter kan kosta mellan 30.000-50.000 kronor per kvadratmeter. Bor man däremot på landsbygden kan det kosta mellan 10.000-25.000 kronor per kvadratmeter. En tillbyggnad på 50 kvadratmeter blir alltså med det lägre spannet per kvadratmeter; 150.000 kronor och med det högra spannet 250.000 kronor, medan samma yta på en tillbyggnad på landet kostar cirka 50.000-120.000 kronor och då räknar vi endast med tillbyggnadens byggmaterial, till det kommer arbetet, som även det kan variera en del mellan stad och land. Säg att vi tar in den billigaste arbetskraften som går 300.000 kronor före Rot-avdraget. Med Rotavdraget kan vi får ner priset på arbetskostnaden till cirka 200.000 kronor. Här ser vi inte att priset på arbetskraft behöver skilja lika mycket stad och land, det kan skilja några 10.000-tals kronor, men inte mycket mer än så.

Bäst blir arbetet om man låter arkitekt rita

Helst vill man ju inte att det syns tydligt för alla efteråt att det är en tillbyggnad som har gjorts efteråt. Vill man att tillbyggnaden ska smälta snyggt in i huset bör man alltid anlita en arkitekt för det arbetet. Då kan arkitekten rita tillbyggnaden så att det passar in i det gamla huset och smälter in i den gamla ritningen och villan. En arkitket kan också komma med förslag på förbättringar som man själv har varit blind inför. Ofta har de öga för hur man kan utnyttja den yta man redan har på bättre sätt. Det gäller att också ta tillvara den yta som redan finns. Blir man bättre på det kan man också bygga ut så att hela ytan används bättre. Läs mer på: http://www.tillbyggnadstockholm.nu.

När du behöver en badrumsrenovering med fina material

3 dec 2018

Tänk att kunna renovera badrum i just de färger och med de material som man önskar. Det finns ute så många fina byggmaterial att det endast är den egna fantasin som sätter gränser. Vi ser mycket av naturmaterial som har slagit igenom i popularitet. Det är byggmaterial i trä, som vi gäran bygger bastun av, och klär in väggarna med träpanel med bastulavar av trä. Det är mycket stenmaterial som är populära i vit marmor, och bänkskivor i granit med handfat i porslin. Den nya trenden inom badrumesrenovering är hållbarhet med material som inte ska gå av för hackor utan finnas under lång period och som man inte tröttnar på. Överhuvudtaget är materialen tänkta mer på miljön och med hänsyn till att dämpa konsumismen och byta ut byggmaterialet.

Många hantverkare välja mellan i Stockholm

Väljer du att bygga och renovera med dyrbara byggmaterial vill man att det ska hanteras med stor försiktighet och med respekt för materialet i frgåa. Därför är själva arbetet med renoveringen nästan lika viktig som själva byggmaterialet. Man vill ju inte att det kommer någon byggare som itne vet eller kan hantvera materialet på rätt sätt. Helst vill man ju8 gfå tag i någon som är erfaren hantverkare och som klarar av byggmaterialet. Det som är viktigt när man renovera badrum är dels fråga sig sjävl hur man vill använda badrummet. Vad är viktigast? Vad vill man ändra på? Hur kan man utnyttja det på bästa sätt?

Planeringen är mycket viktig

Innan man sätter igång med själva badrumsrenoveringen är det viktigt att fråga sig om vilka behov man har. Vill man använda badrummet för avkoppling kanske man ska instalelra en jacuzzi, eller vackert badkar. Gillar man bastu, finns det minimala bastun som man kan bygga på liten yta, men ändå få det som bastun ger; värme, avslappning och avkoppling. Sätt dig gärna ner tillsammans med en byggfirma som kan komma med bra förslag och så att de på rätt sätt förstår hur du önskar dig bardumsrenoveringen.

Välja hantverkare i Stockholm

Bor man i förorten, till exempel i Sollentuna, är det en bra idé att välja en hantverkar firma som arbetar nära ens bostad. Det för att minimera resor till och från ditt hem, eftersom de inte är avdragsgilla, såsom arbetskraften är. Du vet väl att du kan dra av på Rot-avdraget för arbetet med badrumsrenoveringen. Då bör du alltid anlita en firma som har F-skatt så att de är avdragsgilla för dig som kund. Här kan du läsa mer.

Stockholm mer utsatt för inbrott än andra städer

22 nov 2018

Många stockholmare oroar sig för bostadsinbrott i staden. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på att antalet anmälda bostadsinbrott i Stockholms stad ökade med 24 procent under 2017. Polisen i Stockholm är inte helt säkra på vad den ökningen beror på:

– Det är svårt att säga varför, men mest troligt är det flera ligor utifrån som härjar runt på vissa områden under vissa tider, säger Peter Enell som är polis till tidningen Mitt i. 

I invandrartäta stadsdelar har antalet anmälda inbrott nästan fördubblats, medan det är tryggare i innerstaden, såsom Norrmalm och Vasastan. Det samtidigt som antalet anmälda skadegörelsebrott och anmälsa stöldbrott minskar, enligt Brottsförebuggande rådet (BRÅ). Mellan 2016-2017 minskade just anmälningar om dessa brott med 7 procent, respektive 3 procent.

Viktigt med inbrottsskyddade bostäder

Då är det desto viktigare med inbrottsskyddade bostäder. Men hur fixar man det? Då är det bäst att tak kontakt med en säkerhetsfirma som arbetar just med detta. Då kan de installera inbrottsskyddade fönster, och dörrar. Det ska inte ligga en i fatet att man som villaägare eller bostadsrättsägare vill ha större fönster och möjlighet att kunna njuta av utsikten mot trädgården, skogen eller vad det nu är som man har utsikt mot.

Ska man installera säkra fönster, bör man alltså installera inbrottsskyddade glas, som inte går sönder vid våldsverkan utifrån. Även om en inbrottstjuv skulle vara utrustad med kofot eller baseballträ, så går inte dessa inbrottssäkra glas sönder.

Ett larm med säkerhetsföretag avskräcker inte

Tyvärr avskräcker inte larm längre mot inbrott. Ett larm som går till ett säkerhetsföretag innebär som oftast att säkerhetsföretaget först ringer villaägaren om det är de som har satt igång larmet, sedan rycker de ut. Och innan de har kommit fram till platsen har inbrottstjuven redan hunnit sticka med stöldgods och är puts väck när det skulle vara läga att gripa en sådan och hålla fast henne eller honom tills polisen kommer till platsen.

Därför är inbrottssäkra fönster ett bra mycket bättre skydd mot inbrott. Det är då fönstrer med glas som inte krossas och tjuven kan ändå inte ta sig in genom fönstret eller glaset. Skulle något hända fönsterglaset rycker en glasmästare ut och ersätter det söndriga fönstret med nytt glas så att det är fortsatt inbrottsskyddat. 

Varför inte då köpa fönsterglaset som är inbrottsskyddat från ett säkerhetsföretag som arbetar med säkerhet? Då vet man att man får det senaste skyddet mot inbrott och skadegörelse. Läs mer här.

← Äldre inlägg

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.