Blogg

Så kan du få en större villa

5 dec 2018

När famljen växer, eller behoven skiftar kan det vara dags att göra den egna villan större. Då kan man behöva bygga ut den så att den passar bättre för de förändrade behoven. Hur man sedan ska bygga ut den kan vara en annan femma. Det finns ju lite olika sätt som man kan byga ut sitt hus. Här går vi igenom vad de olika alternativen kan kosta. En snabb titt på en utbyggnad, eller tillbyggnad av ett hus, varierar väldigt mycket beroende på var i landet man bor. De olika priserna har med markpriserna att göra och att de skiftar så pass mycket beroende på om man bor i storstad, småstad eller ute på landet.

Dyrast är det i Stockholm, Göteborg och Malmö

Har man en villa i storstäderna Stockholm, Göteborg eller i Malmö, är priserna per kvadratmeter så pass stora att en tillbyggnad på någon av dessa orter kan kosta mellan 30.000-50.000 kronor per kvadratmeter. Bor man däremot på landsbygden kan det kosta mellan 10.000-25.000 kronor per kvadratmeter. En tillbyggnad på 50 kvadratmeter blir alltså med det lägre spannet per kvadratmeter; 150.000 kronor och med det högra spannet 250.000 kronor, medan samma yta på en tillbyggnad på landet kostar cirka 50.000-120.000 kronor och då räknar vi endast med tillbyggnadens byggmaterial, till det kommer arbetet, som även det kan variera en del mellan stad och land. Säg att vi tar in den billigaste arbetskraften som går 300.000 kronor före Rot-avdraget. Med Rotavdraget kan vi får ner priset på arbetskostnaden till cirka 200.000 kronor. Här ser vi inte att priset på arbetskraft behöver skilja lika mycket stad och land, det kan skilja några 10.000-tals kronor, men inte mycket mer än så.

Bäst blir arbetet om man låter arkitekt rita

Helst vill man ju inte att det syns tydligt för alla efteråt att det är en tillbyggnad som har gjorts efteråt. Vill man att tillbyggnaden ska smälta snyggt in i huset bör man alltid anlita en arkitekt för det arbetet. Då kan arkitekten rita tillbyggnaden så att det passar in i det gamla huset och smälter in i den gamla ritningen och villan. En arkitket kan också komma med förslag på förbättringar som man själv har varit blind inför. Ofta har de öga för hur man kan utnyttja den yta man redan har på bättre sätt. Det gäller att också ta tillvara den yta som redan finns. Blir man bättre på det kan man också bygga ut så att hela ytan används bättre. Läs mer på: http://www.tillbyggnadstockholm.nu.

När du behöver en badrumsrenovering med fina material

3 dec 2018

Tänk att kunna renovera badrum i just de färger och med de material som man önskar. Det finns ute så många fina byggmaterial att det endast är den egna fantasin som sätter gränser. Vi ser mycket av naturmaterial som har slagit igenom i popularitet. Det är byggmaterial i trä, som vi gäran bygger bastun av, och klär in väggarna med träpanel med bastulavar av trä. Det är mycket stenmaterial som är populära i vit marmor, och bänkskivor i granit med handfat i porslin. Den nya trenden inom badrumesrenovering är hållbarhet med material som inte ska gå av för hackor utan finnas under lång period och som man inte tröttnar på. Överhuvudtaget är materialen tänkta mer på miljön och med hänsyn till att dämpa konsumismen och byta ut byggmaterialet.

Många hantverkare välja mellan i Stockholm

Väljer du att bygga och renovera med dyrbara byggmaterial vill man att det ska hanteras med stor försiktighet och med respekt för materialet i frgåa. Därför är själva arbetet med renoveringen nästan lika viktig som själva byggmaterialet. Man vill ju inte att det kommer någon byggare som itne vet eller kan hantvera materialet på rätt sätt. Helst vill man ju8 gfå tag i någon som är erfaren hantverkare och som klarar av byggmaterialet. Det som är viktigt när man renovera badrum är dels fråga sig sjävl hur man vill använda badrummet. Vad är viktigast? Vad vill man ändra på? Hur kan man utnyttja det på bästa sätt?

Planeringen är mycket viktig

Innan man sätter igång med själva badrumsrenoveringen är det viktigt att fråga sig om vilka behov man har. Vill man använda badrummet för avkoppling kanske man ska instalelra en jacuzzi, eller vackert badkar. Gillar man bastu, finns det minimala bastun som man kan bygga på liten yta, men ändå få det som bastun ger; värme, avslappning och avkoppling. Sätt dig gärna ner tillsammans med en byggfirma som kan komma med bra förslag och så att de på rätt sätt förstår hur du önskar dig bardumsrenoveringen.

Välja hantverkare i Stockholm

Bor man i förorten, till exempel i Sollentuna, är det en bra idé att välja en hantverkar firma som arbetar nära ens bostad. Det för att minimera resor till och från ditt hem, eftersom de inte är avdragsgilla, såsom arbetskraften är. Du vet väl att du kan dra av på Rot-avdraget för arbetet med badrumsrenoveringen. Då bör du alltid anlita en firma som har F-skatt så att de är avdragsgilla för dig som kund. Här kan du läsa mer.

Stockholm mer utsatt för inbrott än andra städer

22 nov 2018

Många stockholmare oroar sig för bostadsinbrott i staden. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på att antalet anmälda bostadsinbrott i Stockholms stad ökade med 24 procent under 2017. Polisen i Stockholm är inte helt säkra på vad den ökningen beror på:

– Det är svårt att säga varför, men mest troligt är det flera ligor utifrån som härjar runt på vissa områden under vissa tider, säger Peter Enell som är polis till tidningen Mitt i. 

I invandrartäta stadsdelar har antalet anmälda inbrott nästan fördubblats, medan det är tryggare i innerstaden, såsom Norrmalm och Vasastan. Det samtidigt som antalet anmälda skadegörelsebrott och anmälsa stöldbrott minskar, enligt Brottsförebuggande rådet (BRÅ). Mellan 2016-2017 minskade just anmälningar om dessa brott med 7 procent, respektive 3 procent.

Viktigt med inbrottsskyddade bostäder

Då är det desto viktigare med inbrottsskyddade bostäder. Men hur fixar man det? Då är det bäst att tak kontakt med en säkerhetsfirma som arbetar just med detta. Då kan de installera inbrottsskyddade fönster, och dörrar. Det ska inte ligga en i fatet att man som villaägare eller bostadsrättsägare vill ha större fönster och möjlighet att kunna njuta av utsikten mot trädgården, skogen eller vad det nu är som man har utsikt mot.

Ska man installera säkra fönster, bör man alltså installera inbrottsskyddade glas, som inte går sönder vid våldsverkan utifrån. Även om en inbrottstjuv skulle vara utrustad med kofot eller baseballträ, så går inte dessa inbrottssäkra glas sönder.

Ett larm med säkerhetsföretag avskräcker inte

Tyvärr avskräcker inte larm längre mot inbrott. Ett larm som går till ett säkerhetsföretag innebär som oftast att säkerhetsföretaget först ringer villaägaren om det är de som har satt igång larmet, sedan rycker de ut. Och innan de har kommit fram till platsen har inbrottstjuven redan hunnit sticka med stöldgods och är puts väck när det skulle vara läga att gripa en sådan och hålla fast henne eller honom tills polisen kommer till platsen.

Därför är inbrottssäkra fönster ett bra mycket bättre skydd mot inbrott. Det är då fönstrer med glas som inte krossas och tjuven kan ändå inte ta sig in genom fönstret eller glaset. Skulle något hända fönsterglaset rycker en glasmästare ut och ersätter det söndriga fönstret med nytt glas så att det är fortsatt inbrottsskyddat. 

Varför inte då köpa fönsterglaset som är inbrottsskyddat från ett säkerhetsföretag som arbetar med säkerhet? Då vet man att man får det senaste skyddet mot inbrott och skadegörelse. Läs mer här.

Viktigt se över elen i din villa!

16 nov 2018

Bor du i en äldre villa? Äldre villor har en charm som man inte kan få i nyare hus. Ibland kan man drabbas av en önskan att den gamla villans väggar kunde tala – vilka berättelser skulle de då kunna tala om? Vilka "spöken" skulle man kunna upptäcka där? Äldre villor har även äldre lösningar för elektricitet, dragningar både när det kommer till vatten och sanitet, och el. Därför är det en god idé att låta en duktig elektriker komma och göra en inspektion av elen i den äldre villan. Kanske behöver man göra nya uttag? Kanske behöver man byta ut ojordade uttag till jordade sådana? En duktig elektriker kan göra allt detta.

Passa på att få hjälp med internet, telefon och TV

Och när du har en elektriker hemma hos dig, be henne, eller honom att även hjälpa till med datanätverket, med telefonens nätverk och med fibernätverket. Det vill säga; allt som har med internet, telefon och TV att göra. En elektriker är specialister på sådant och kan lösa eventuella problem. Det är sällan man tänker på det, men allt det går ju med elektriciteten i ens hem och den som kan sådant bäst är ju en elektriker. Be henne, eller honom om hjälp att lösa alla eventuella problem.

Allt mer i våra hem går ju på el. Till och med dörrar, fönster och många funktioner i våra hem går på el. Så även larm, kyl, frys och spis och ugn. Går elen kan du inte laga någon mat, såvida du inte har en vedeldad spis, en vedeldad kamin eller en grill som du kan tända utomhus. Därför kan man mycket väl tänka i andra banor och göra sig beredd att kunna fungera även utan el. Då gäller det att tänka, som om man inte hade någon el, om man ska lösa sådana tänkbara scenarier.

Anlita elektriker i Solna till allt som har med el att göra

Då kan det vara en bra ide att anlita en elektriker. Bor du i Stockholm, kanske du vill anlita en elektriker som arbetar i Solna. Om inte googla "elektriker" och sedan skriver du in den ort där du bor, till exempel "elektriker Göteborg", "elektriker Malmö" eller någonting annat. När du väl har fått kornet på någon sådan som arbetar nära din ort, är det bara att ta kontakt, be om referenser och offert. Kontrollera dem och välj sedan den som har bäst referenser. Här kan du läsa mer om en elektriker i Solna: http://www.elektrikersolna.net.

Så tar du hand om plåttaket

14 nov 2018

Har du ett tak av plåt? Det sägs att plåttak bör hålla i minst 80 år, vilket är en livstid för någon med normal hälsa. Lägger du då ett plåttak just nu, lär det alltså hålla så längde du lever i alla fall. Plåt sägs vara det slags byggmaterial som håller mest tätt och håller för längst tid. Den plåt man använde förut, spikade man fast i läkten. Mumera falsar man plåten på så sätt att man inte spikar i plåten i läkten som gör att vatten och fukt får chansen att ta sig in i läkten under plåten. Plåtfalsen är formad på så sätt att man spikar i en del av plåtfalsen, som täcks av nästa plåtfals och håller på så sätt spikarna skyddade mot vattnet och fukten.

Håll snön borta under vintern

Beroende på vilken vinkel som du har på ditt tak i den villa som du bor i, kommer du att behöva skotta bort snön från taket. Plåt är ett material som snön lätt faller ner för, men har du stora snömängder bör du gå upp på taket och skotta bort snön. När det kommer till att skotta bort snön är det ju viktigt av många orsaker, inte bara för villans del, men även för att snömängden inte ska skada någon på marken. Det är inte så mycket för att plåten i sig skulle skadas av kyla eller nederbörd, som man behöver skotta bort snön under vintrarna. Det handlar även om att villans konstruktion inte ska belastas av snömängden. Samtidigt är det ingen dum idé att hålla snön borta från taket med jämna mellanrum. Dessutom bör man som villaägare gå upp regelbundet och så ofta du bara hinner och kontrollerar undertaket och läkten, för att se att det inte är några skador på undertaket eller läkten som behöver lagas.

Måla plåttaket med jämna mellanrum

En annan sak som är viktig att göra för att underhålla plåttaket på bästa sätt, är att måla om det med jämna mellanrum. Plåten håller för mycket lång tid framåt, men håller sig fräscht och snyggt och under så mycket längre tid om du målar om det med regelbundna intervaller. Om du målar om det, säg åtminstone vart tionde år, håller du samtidigt borta alger och annan smuts som kan orsaka rost på plåten. Vill du inte måla om det kan det vara bra att bara tvätta av det, kanske en gång om året. Då är du definitivt säker på att taket håller sig fräscht och förlänger livslängden på plåttaket. Läs mer om hur du kan fixa ett plåttak till din villa på: http://www.plåtslagaretäby.se.

När du behöver göra om huset i Bromma

31 okt 2018

Bromma är en av Stockholms största stadsdelar med inte mindre än 7.700 småhus och villor. Här bor cirka 61.000 stockholmare, enligt statistik från 2011. Av dem bor fler än 25.000 i lägenhet. För de hantverkare som arbetar i Bromma, erbjuder stadsdelen flera byggjobb, då det dessutom byggs en hel del nya hus och lägenheter. Särskilt om man arbetar med fasader och tak på hus. Här tar vi upp hur det kan vara att arbeta med takläggning i Bromma.

Säkerheten främst

Som byggjobbare är säkerheten bland det främsta när man arbetar. På högre höjder än 2 meter ovan marknivån krävs det att man antingen själv bygger en byggarbetsställning, eller hyr en sådan. Byggställningen är till för att man som byggjobbare ska kunna röra sig fritt på en högre nivå, kunna transportera byggmaterial, lägga ifrån sig redskap och så vidare. Är det ett särskilt högt hus kan man behöva en lift, till exempel för att nå höga husgavlar. Ska man arbeta på tak bör man alltid bära en säkerhetssele som alltid är fäst i en säkerhetslina någonstans på taket.

Arbeta med tunga byggmaterial

Att arbeta som byggjobbare är ett mycket fysiskt krävande arbete. Om inte annat så ger det en muskler att jobba som byggjobbare. Ofta bär man på tungt byggmaterial, man står på knän, kliver omkring på tak och byggställningar. Tänker man inte på säkerheten under tiden som man arbetar riskerar man att skadas eller ramla från höga höjder. Alla bör använda hjälm och särskilda spikskor och även bära särskilda skyddskläder som är avsedda för denna typ av arbete.

Arbeta med tak

Arbetar man med tak och som takläggare gäller det att man inte är höjdrädd. För den som är det, bör man leta efter ett annat slags arbete. En del takläggare använder inte byggställning eller lift utan ser till att använda samma slags utrustning som bergsklättrare använder sig av. De har selen och använder sig av linor som de fäster på fasaden och taket som gör att de relativt fritt kan hänga på fasaden medan de arbetar med den. Eller på taket. Det kräver att de som arbetar så får rätt sorts utbildning och alltid tänker på säkerheten först och främst. 

Det kräver att de kan de tekniker som bergsklättrare använder sig av och håller sig i form. Då kan man till exempel inte dricka alkohol dagen innan som man ska klättra längs fasad och röra sig på tak. Här kan du läsa mer om takläggare i Bromma på: http://www.takläggarebromma.se.

Höstens färgtrender i badrum

29 okt 2018

Vi ser En hel del färger som vi inreder badrum i. Det är med badrum som med resten av inredningen som vi färglägger i övriga hemmet. Därför ser vi allt mer ombonade färger i bardummens inredningar och vi ser även att vi kombinerar med blandare och annan inredning som går i svart, metall eller andra material. Här går vi igenom de flesta färgerna som vi ser mycekt av i badrumsinredningarna.

Alla nyanser från mörkgrått till svart

Det är en hel del mörka färger som är populära i år. DTR-gruppen har presenterat en hel del inredning som går i allt från mörkbrunt till till svart i badrum. Här ser vi att man inte inreder allt i samma mörka nyans, utan att man har en fondvägg i en mörkare nyans, medan resten av väggarna kläs i ljusare kakel. Man kan även se badrumsskåp i mörkare färger, eller att en del av badrummet kaklas i mörk kakel medan resten går i ljus kakel och klinker.

Allt från Salviagrönt till ljusblått

Vi ser även grönt i inredningen, som går från allt mellan Salvia-grön nyans till ljusublått. Macro Design låter en liten del av badrummet ha en mörkare inredning, medan resten är kaklat med ljusare kakel. Till exempel kaklar de duschen i grå-grönt och resten av badrumsväggarna i ljus terracotta.

Alla slags nyanser från ljusbrunt och mörkbrunt

Mycket av årets badrumsinredning går i nyanser mellan ljusbrunt till mörkbrunt. Just de färger som har dominerat den senaste tiden har tagit inspiration av naturen; såsom sand, strå och mossa. Vi ser också att man använder sig av fler naturmaterial  i inredningen såsom träpanel, bambu och stenskivor i inredningen.

Anlita hanterkare eller måla om själv?

Ska du göra arbetet själv eller ska du anlita en proffsig målerifirma? Bor du i Stockholm? Då kan vi rekommendera denna målerifirma i Stockholm. Det är en ambitiös målerifirma som gör allt för att få nöjda kunder. De gör sitt arbete enligt en checklista för att vara säkra på att inte missa något som ett KMA-verktyg med mallar och checklistor. De är även medvetna om vilket avtryck de som målerifirma gör på jorden och vilka resurser deras arbete kräver, och hur de ska göra för att inte nyttja för stor energimängd. Många färger har rykte om sig att innehålla mycket starka kemikalier, vilket har gjort att många målare mår dåligt idag. Sedan påtryckningar och med en allt större miljömedvetenhet har innehållet i färgerna ändrats och blivit alltmer miljömedvetet.

Renovera fönster förbättrar fasaden

23 okt 2018

Behöver du renovera fasaden på din fastighet? Att renovera fönster gör mycket för att förbättra fasaden. Fönster är avgörande för utseendet på din fasad. Antingen renovera du dem själv, eller anlitar en firma som gör det åt dig. Det är inte särskilt svårt att renovera dem själv, det gäller bara att du vet vad du gör.

Detta behöver du för din fönsterrenovering

Du behöver redskap som hjälper dig att slipa av färgen på fönsterkarmar. Du behöver nya beslag och eventuellt behöver du byggmaterial som ersätter material som har ruttnat eller som helt enkelt behöver bytas ut. Du behöver rostskyddsfärg och grundfärg, samt den slags målarfärg som du vill måla om dem på.

1. Du behöver antingen en slipmaskin eller en värmepistol som hjälper dig få av färgen på dina fönster.

2. När du väl har fått bort färgen, ser du tydligen vilka delar på fönster som behöver bytas ut. 

3. Måla rostskyddsfärg på järnbeslag på fönster. Du kommer att behöva en rostskyddsfärg, fråga din färghandlare så att du får rätt sorts målarfärg som skyddar fönsterbeslagen. 

4. Byt ut de delar på dina fönster som behöer förnyas.

5. När du väl har målat järnbeslagen med rostskyddsfärgen, spikar du fast dem i dina fönster.

6. Sedan grundmålar du hela fönster några gånger.

7. Måla sedan dem i önskad färg. Minst två gånger behöver de bestrykas.

8. Eventuellt bör du täta fönster innan du monterar fast de renoverade fönster.

9. Eventuellt bör du måla om fönsterkarmar innan du är klar.

10. Till sist bör du installera spaltventiler på fönster innan du är helt färdig med dina renoverade fönster.

Anlita hanterkare till fönsterrenoveringen

Om det är så att du tycker att det är ett för svårt och stort projekt att renovera fönster på egen hand, kan du alltid anlita hantvekrrare för din fönsterrenovering. Du kan googla "fönsterrenovering Stockholm", om det är i Stockholm du behöver det, vill säga. Annars skriver du din egen ort efter "fönsterrenovering" för att få tag i en hantverksfirma som tar på sig fönsterrenovering på den ort där du bor. När du har fått några namn på hantverksfirmor som erbjuder sig att renovera fönster, kan du ta kontakt, fråga om offert och referenser, läsa omdömen om den hantverksfirman som du funderar på att anlita. Välj då den som gör arbetet bäst, gå inte bara på pris. Tar de ett lägre pris kan du inte vara säker på att det blir någon bra fönsterrenovering.

Behöver du en elektriker i Stockholm?

2 okt 2018

Har du varit i någon bostad någon gång där elen inte fungerar? Det finns knappt något värre. Ibland kan man drabbas av ideliga proppar som går, för att elektrikern har gjort märkliga lösningar. Kanske hon, eller han, inte har brytt sig om att riva ut gamla elledningar, utan har år efter år bara byggt på med nya elledningar på de gamla. Istället för att riva ut de gamla elledningarna har elektrikern bara byggt nya parallellt eller ovanpå, vilket leder till att både kyl och frys lägger av när proppen går ideligen. De som bor i bostaden märker att de inte kan ha på vattenkokare och ugnen på samtidigt. Det leder till frustration för att det vardagliga livet inte fungerar.

El är inget att leka med

Vi blir ofta fartblinda och luras att tro att vi klarar av det mesta av hantverksjobbet själva. Det gör vi inte. När det kommer till elektricitet och att dra elen, kan vi, och bör vi inte göra det på egen hand. Det är viktigt att vi inte blir blinda för hur farlig elen egentligen är. Har man flyttat in i ett gammalt hus, eller ett äldre hus, kan det vara bra att säkra hemmet. Då ringer man en elektriker nära ens bostad. Känner man inte någon nära en, kan man googla "elektriker Bromma", om det är där man nu råkar bo. Då får du sedan flera exempel på elektriker som arbetar där. Ta sedan kontakt och fråga om de kan komma och säkra hemmet. Då går de igenom bostaden och ser hur elektrikern har dragit elen, och analyserar om elen är säker eller inte. Visste du att man på samma sätt som man besiktigar en bostad för att se om det finns mögel eller fukt där, kan besiktiga en bostad om elen är säker?

Endast professionella elektriker bör göra installationer

Vi bör alla ha den respekten för elen i våra hem och inte ge oss på att försöka installera el själva. Så länge det handlar om elsladdar, kan man altlid bestämma själv hur sladdarna ska gå. Men när det kommer till eldragningar, vägguttag och strömbrytare, ska man alltid överlåta det till en elektriker. Är ett uttag löst i bostaden? Då bör man ringa en elektriker som kommer och lagar den. Särskilt viktigt är ju detta om man har små barn och husdjur hemma. De kan inte förstå hur farligt det är med uttag. Det finns hundar som biter och tuggar på elsladdar. Det är direkt farligt för dem.

När du vill ha platsbyggda funktioner hemma

26 sep 2018

Ibland kan det vara praktiskt och bra att ha inbyggda möbler, som till exempel inbyggda garderober i sitt hus. Det sparar utrymme och gör ditt hem mer personligt. Så kan en loftsäng till exempel göra villan, eller lägenheten mer personlig. Du kan vara rätt så säker på att ingen annan har en sådan inbyggd loftsäng som du har, om du låter bygga en sådan. Vissa möbler är dock inte särskilt praktiskt att bygga in; som en kökssoffa. Är det sedan så att du vill sälja villan eller lägenheten kan det göra vissa spekulanter tveksamma att köpa bostaden om hon eller han ser en inbyggd kökssoffa. Även om du tycker det är det mest praktiska och bästa sättet att möblera köket på, kanske inte nästa ägare anser det. Då ser de framför sig hur de kommer att behvöa riva kökssoffan. Och allt som innebär mer arbete kan göra en och annan tveksam till att bjuda för en bostad.

Utnyttja bara "döda" utrymmen för inbyggda möbler

Ska man bygga in saker gäller det att utnyttja sådant som inte går att möblera på annat vis. Till exempel en trappa. Den kan du inte flytta på, om du inte bestämer dig för att riva den, givetvis. Så är du själv nöjd med trappans plats, kan du mycket väl utnyttja utrymmet under eller i trappan för förvaring. Vem har inte sett Harry Potter-filmerna eller läst J.K Rowlings böcker? Där fick ju huvudpersonen bo under trappan. Visserligen var utrymmet under trappan möblerat med säng men hur kul är det att bo under en trappa? Riktigt så är det inte vi menar att man ska utnyttja utrymmet under trappan – snarare kan man utnyttja det "döda" utrymmet under trappan till förvaring av saker som man just då inte behöver använda. Har man ett litet utrymme kan man alltid utnyttja en alkov som bokhylla. Alla utrymmen som är "döda" utrymmen kan användas till hyllor eller förvaring.

Man kan även skafffa sig möbler med dubbla funktioner

En sak som man kan använda som två olika funktioner är däremot, som till exempel bygga entrémöbel som man både kan sitta på och ta på sig skorna, som samtidigt förvarar skorna åt en, eller en bokhylla som rymmer ett skrivbord, eller ett matbord som samtidigt är en hylla för förvaring av kökssaker. Det finns duktiga snickare som kan hjälpa en med det. Googla "snickare Stockholm", om det är där du behöver en snickare. Annars skriver du in namnet på den ort som du behöver en sådan. När du väl har fått namnet på några snickare, kan du alltid ta kontakt och fråga efter offerter och referenser. Sedan är det bara att välja den som är bäst.

När behöver man en snickare?

En snickare är ju oftast en person som helt enkelt är mer praktisk person som kan hjälpa en med det mesta; måla, bygga in- och platsbyggda möbler, renovera hemma, montera inredning och andra praktiska saker som du behöver. Anlitar du dessutom ett företag som erbjuder totalentreprenad får du den slags hantverkare som du behöver; kaklare, målare, elektriker, murare och det som du kan tänkas behöva.

Luft/vattenvärmepump – ett alternativ på frammarsch

18 sep 2018

En luft/vattenvärmepump är en spännande form av värmepump som länge använts i Malmö och andra delar av södra Sverige. En luft/vattenvärmepump hämtar värme från utomhusluften och växlar upp den precis som en vanlig luftvärmepump, men den överför sedan värmen till det vattenburna värmesystemet i huset, alltså radiatorer och varmvattenberedare. Det innebär att en luft/vattenvärmepump kan sköta uppvärmningen av ett hel hus, till skillnad från en luftvärmepump som vanligen bara klarar att värma upp ett våningsplan.

En luft/vattenvärmepump är ett billigare alternativ till sjö-, jord- eller bergvärme, även om den kanske inte är riktigt lika effektiv. Men har man ett litet hus och bor i Malmö eller någon annan del av södra Sverige ska man definitivt överväga att installera en luft/vattenvärmepump

Förutsätter ett vattenburet värmesystem

Har du direktel eller någon annan form av uppvärmning som inte innefattar vattenfyllda radiatorer, så kan du inte direkt installera en luft/vattenvärmepump utan då måste du först installera ett vattenburet system, vilket kan bli väldigt kostsamt. Det är sannolikt inte värt pengarna eftersom det skulle ta så lång tid innan det nya systemet betalade sig.

Har du däremot ett befintligt vattenburet system är det lätt och billigt att installera en luft/vattenvärmepump och låta din gamla oljepanna gå i pension. Värmepumpar generellt är både billigare och miljövänligare än alla typer av fossila värmelösningar och är verkligen framtidens melodi.

Kan värma upp poolen på sommaren

En luft/vattenvärmepump är den ideala metoden att värma upp en pool i trädgården. En pump kopplad till poolaggregatet håller poolen lagom skön dygnet runt hela sommaren när det är ljummet  i luften. Oftast räcker det med en ganska liten pump för att värma upp en hel pool på sommaren.

Passar bäst i södra delarna av landet

Eftersom en luft/vattenvärmepump hämtar värmen från utomhusluften är det naturligtvis av stor betydelse var i landet man bor. Luftvärme fungerar inte bra i norra delarna av landet. På vintern blir ju uppvärmningsbehovet större samtidigt som förutsättningarna att hämta värme från utomhusluften minskar drastiskt. Även om en luft/vattenvärmepump faktiskt förmår att omvandla minusgrader till värme så är metoden ännu inte tillräckligt effektiv för att passa i ett kallare klimat.

I Malmö och södra Sverige är det dock en utmärkt lösning. I Malmö kryper kvicksilvret väldigt sällan nedanför nollan och det finns skön luft att omvandla året om. Bor du i Malmö är det bara att gratulera; du kan sänka dina värmekostnader avsevärt genom att installera en luft/vattenvärmepump!

Läs mer om värmepumpar här: https://www.värmepumparmalmö.nu.

Sprängning ger dig grus till tomten

9 sep 2018

Behöver du grus och andra stenar till din tomt? Har du funderat på att spränga bort berg, stenar eller annt som är i vägen på tomten? Då kan du slå två flugor i en smäll och få grus och stenar till det som du behöver på tomten. Ofta behöver man grus till dräneringen runt huset, eller om man vill bygga en pool, då behöver man grus som underlag. Även om man vill bygga en terass eller altan behöver man grus som ett stadigt underlag. Behöver du mycket grus är det en bra idé att spränga för att få den grus som du behöver. Bygger du en pool behöver du även makadam till underlaget.

Grusgång som avgränsare

En fin grusgång är ett traditionellt sätt att avgränsa gräsmatta och rabatter från vägen. Anlägger du en traditionell grusgång kan du gå någorlunda torrskodd över tomten så gruset håller vattnet borta. Det är lättare att planera trädgården om du också anlägger grusgångar i trädgården. Ofta går man vissa vägar från den ena sidan av tomten till den andra. Då är det bekvämt att gå på en grusgång istället för på en lerig stig.

Grus till uppfarten

Man brukar ju prata om att kratta grusgången för någon som kommer på fint besök, eller när man vill underlätta för någon som ska göra något. Så kan det vara välkomnande för gäster att mötas av grus som leder fram till trappan och man kommer in bekvämt och fint. Det gäller bara att inte lägga för grovt grus på gångarna så att det blir svårt att komma ända fram. Cyklar och barnvagnar brukar lätt sjunka för djupt ner i gruset, om det är för stora stenar.

Så får du en fin grusgång eller uppfart

Det är viktigt att packa gången och uppfarten ordentligt med ett hårt underlag. Då gäller det att få bort matjorden. Lägga en fiberduk som hindrar ogräsets rötter att få fäste i grusgången. Kratta gärna gruset så att det lutar lite neråt som hjälper vattnet att rinna undan grusgången eller uppfarten till huset. I Japan har man tagit krattningen av småsten och sand till helt andra nivåer än här hemma i Sverige. Man kan lägga på ett lager med fin dekorsten som ger en fin finish. Där ser man inte ett ogräs på fel ställe då de omsorgsfullt krattar sina grus. De krattar den omsorgfullt så snart det behövs och det har falllit löv och annat skräp på den. Läs mer om bergsprängning i Stockholm här.

Trött på ditt kök?

3 sep 2018

Köket är den plats i huset som numera är själva aortan i hemmet. Det ä där man samlas efter en arbetsdag, det är där man lagar mat - något som numera tilltalar de flesta i familjen - och det är där man äter maten i fråga. Då många dessutom valt att öppna upp köket mot exempelvis vardagsrummet så blir det än mer påtagligt vilken funktion ett kök fyller - och hur viktigt det är att det ser bra ut.

Om man tröttnat på hur det egna köket ser ut så finns det några enkla medel till förändring. Enkla medel som heller inte kostar så mycket pengar. Det bästa är att måla om.

Det vi brukar rekommendera är att man kan måla väggar och kakel (det ska vi återkomma till senare) på egen hand, men om det handlar om att måla köksluckor så bör man anlita en målare.

Anlitar du en målare i Stockholm för att måla dina köksluckor så kommer detta inte att ske på plats. Nej, din målare kommer att plocka med sig dina luckor och ta dem till sin verkstad. Där kommer din målare att lacka luckorna och det ger ett mycket bättre resultat - en helt jämn yta - än om du skulle stå med pensel och roller. En målare behövs definitivt för att måla köksluckor. Vi nämnde kakel och vi tänkte visa hur du kan måla detta- Att måla sina kakelplattor ger stor effekt och det ger ditt kök väldigt mycket personlighet. Så här gör du:

Så målar du dina kakelplattor

  1. Tvätta med målartvätt. Det är viktigt att det blir ordentligt rent och därför måste du vara noggrann här. Se till att all fett, all smuts och alla stänkrester är borta. Avsluta med att rengöra med vatten.
  2. Spackla och slipa. Spackla igen hål och eventuella sprickor med spackel och slipa ned detta till en jämn yta efteråt. Spacklet ska vara anpassat för våtrum.
  3. Grundmåla kaklet med häftgrund - som används för svåra material. Se till att det är helt torrt innan du sätter igång; du vill inte att fuktfickor bildas mellan kakel och färg.
  4. Måla. Använd en pensel vid fogarna - och rulla ut med en roller så att du slipper penselmärken. Rolla därefter kakelplattorna med lackfärg och gör detta minst två gånger beroende på hur det täcker.

Läs mer om måleri på https://www.malarestockholm.nu.

Bygga balkong på en fastighet?

30 aug 2018

Många som bor i äldre fastigheter tar för givet att dessa inte går att förhindra. Åren gör dem historiskt värdefulla och för varje år som passerar så har man också allt mindre möjligheter att påverka saker som rör fasaden. Det stämmer också, till viss del. Då det kommer till att förändra fasaden på fastigheter som är äldre - och yngre sådana också, för den delen - så krävs det ett bygglov.

Lägg krut på ansökan om bygglov

Ett bygglov som sällan ges om ritningen och ansökan är slarvigt utförd och där den kraftig särskiljer sig från fastighetens ursprungliga utseende. Det innebär att man som BRF kan få avslag för att sätta in exempelvis plastfönster i samband med en fönsterrenovering - detta om fönstren i fråga inte alls imiterar de träfönster som sitter där just nu. Ett råd är därför att tänka till lite och ta professionell hjälp med ansökan om bygglov.

Ett populärt och ständigt aktuellt exempel på detta gäller att bygga balkong. Många äldre fastigheter saknar balkonger och detta av den anledningen att det som nu ses som lite av ett måste (alla nya fastigheter byggs med balkong) sågs så som en slags onödig extravagans.

Kan man då få bygglov för att bygga balkong på en äldre fastighet? Det är klart man kan! Men det förutsätter att balkongerna som ska byggas passar in i fastighetens stil och att de, så att säga, inte syns.

Fler bygglov beviljas för att bygga balkong

Det ska alltså till en korrekt ansökan för att överhuvudtaget ha en möjlighet att få bygglov för att bygga en balkong. Det vi ska säga är dock att saken börjat luckras upp lite. Alla vet att balkonger adderar det där lilla extra till en bostad och att det kan höja värdet på en sådan.

Därför så ges det också fler bygglov till att bygga balkong idag än förr, men de måste - som sagt - vara väldigt välplanerade och följa den arkitektoniska stil som området och fastigheten bjuder. Annars: avslag!

Är alla med på tåget i er BRF?

Det ska naturligtvis tilläggas att frågan om att bygga balkong är en fråga som rör alla medlemmar i en BRF. Först och främst så måste en omröstning kring intresset äga rum och vid den så måste också två-tredjedelar visa upp intresse för att det överhuvudtaget ska vara någon mening att fortsätta, kontakta ett företag för byggnationen samt ansöka om det bygglov vi ovan gick igenom.

Det är även en ekonomisk fråga. Det är dyrt att bygga balkonger och det kan finnas en risk i att som BRF stå som byggherre.

Därför krävs det en genomtänkt plan kring finansieringen. Ett sätt är lika enkelt som genialt: låt de medlemmar som vill bygga balkong bekosta sin egen och låt de som röstat emot slippa betala. Demokrati i sin renaste form.

Måste det ske ett stambyte?

25 aug 2018

Mardrömmen för många husägare innebär att man plötsligt ser att det börjar bubbla i avloppen, att man känner att det luktar unket, att vattnet i duschen rinner undan väldigt dåligt (trots att man nyligen rengjort golvbrunnen) eller att ideliga stopp sker i husets toaletter. Samtliga dessa faktorer indikerar nämligen på ett allvarligare problem i husets stammar och där den enda åtgärden som finns tillgänglig innebär ett stambyte.

Står man som ägare till ett hus i Malmö så vet man också att ett stambyte A) är väldigt kostsamt och B) att det tar lång tid att genomföra och C) att den egna bekvämligheten kommer att sidsteppas rejält under tiden stambytet sker. Det företag inom VVS som man anlitar måste nämligen gå igenom exempelvis badrumsväggen - i vissa fall även genom en köksvägg - för att kunna byta ut stammarna inne i huset. Med stammar menas alltså de rör och ledningar som löper på insidan och som alltså - precis som allt annat - måste ses över, bytas och repareras med jämna mellanrum.

En sak innan vi fortsätter: de saker vi nämnde ovan är ändå att föredra. Sätter man in en vattenskada i sammanhanget så blir kostnaden istället skyhög för dig som husägare i Malmö. Där måste du dels alltså betala för att korrigera den och även ta kostnaden för stambytet i fråga. Att upptäcka - genom de varningssignaler vi ovan nämnde - stammarnas skick i god tid är ändå en fördel rent kostnadsmässigt.

Ett företag inom VVS kan genomföra en relining

Stambyte alltså. Bort med allt kakel, alla klinkers och all den bekvämlighet du vant dig vid. Du kommer att tvingas till en omfattande badrumsrenovering efter att företaget inom VVS i Malmö bytt ut stammarna till ditt hus. Här finns ett företaget kan kontakta: http://www.vvsmalmö.biz.

Eller? Inte nödvändigtvis. Det finns numera ett alternativ till stambytet som inte kräver lika stora uppoffringar. Metoden kallas relining och innebär - förenklat - att man går in i de befintliga rören och fyller dessa med hårdplast. Då plasten i fråga stelnar så kommer de att utgöra de nya stammarna inuti dina gamla. Relining innebär att man som husägare slipper riva ut hela badrummet då stammarna kan nås genom exempelvis källaren. Det fina - utöver att badrummet hålls intakt - är att relining är billigare och tar kortare tid att genomföra.

Nackdelen? Ja, dels så gäller det att hitta ett företag inom VVS som erbjuder - och har god kunskap - om metoden. Dels så är relining också ett relativt nytt påfund. Det innebär att man inte riktigt kan ge ett säkert svar på hur länge det håller. Vi kan dock säga att man började prova metoden för ungefär tjugo år sedan och de hus och fastigheter som metoden provades på håller än idag.

Reling fungerar som ett perfekt komplement till det renodlade stambytet. Det senare kommer förr eller senare att måsta ske; men en relining köper dig väldigt mycket tid.

← Äldre inlägg

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.