Anlita en takläggare för kontroller av taket

Hur ska man tänka gällande en takläggare? Om taket är i behov av en reparation eller om man står inför det faktum att det måste bytas ut - vilken takläggare ska man anlita och behöver man ens en sådan? Vi tittar närmare på denna fråga.

Att ett tak slits ut är inte så konstigt. Om du tänker dig din villa och ser taket som ett skydd så handlar det om att det är det primära skyddet mot regn, mot snö, mot vind och mot solsken. Dag ut och dag in så tar ditt tak emot attacker från naturen och det gör att det också sker ett slitage. Många ser inte detta; man glömmer bort sitt tak och man tar det för givet. Den inställningen kan i slutändan komma att kosta mycket pengar.

Går ett tak sönder så kan det leda till fuktskador som i sin tur kostar mycket pengar att korrigera. Av den anledningen ska man alltid se till att årligen utföra kontroller för att se om taket håller det skick man vill. Dessa kontroller kan man med fördel använda sig av en takläggare för. Genom det får man en professionell bedömning som sparar pengar. Och, kontrollerna kan även ge dig som husägare en bättre möjlighet att planera för framtiden.

Säger takläggaren att det börjar bli dags att byta ut taket inom X antal år så kan du börja bygga upp en buffert. Jämför gärna detta med en akut och oväntad skada och hur hög kostnad sådana brukar bära.

Hitta rätt takläggare

Att byta ut ett tak är ett projekt som kräver väldigt mycket av utföraren. Om du som privatperson överväger att göra det på egen hand så bör du först och främst vara medveten om att det är något som kommer att kräva väldigt mycket tid och kraft. Jobbet är tungt och det handlar dessutom om att det gamla taket måste rivas också. Vår erfarenhet säger att många privatpersoner fastnar i detta; man går in med en lättsam inställning och underskattar arbetets tyngd och komplexitet. Det är, helt enkelt, inte lika lätt och lika roligt som man föreställer sig. Av den anledningen bör man söka efter hjälp och låta en takläggare sköta arbetet. Även där finns emellertid vissa detaljer att ha i beaktning.

Tyvärr så finns det en kraftig variation i kvalitet mellan olika takläggare. Det är en av de branscher som drabbats hårdast av fuskjobb och det är också ett område där många svenskar gått i en klassisk fälla. Den innebär att man får besök av någon som erbjuder sig att byta ut taket - mot ett väldigt lågt pris - och som kan göra detta direkt. På samma sätt som vid asfaltsläggning (som är det andra tydliga exempel på kringresande arbetare) så tar man en risk som sällan ger avkastning. Nappa inte på detta, hur lukrativt priset än må vara.

Väljer du en vanlig takläggare så finns det några saker som du bör titta närmare på innan du skriver under kontraktet. Vi räknar upp några av dessa och ger dig, i och med detta, en chans att komma undan ett fuskjobb och få ett tak som står pall. Både nu och långt in i framtiden.

Så undviker du fuskjobb

Här följer några punkter som kan leda till att du hittar rätt takläggare:

På www.stockholmtakläggare.se kan du läsa mer om takläggning.

16 Jun 2020

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.