Blogg

RSS

En radonundersökning i Stockholm ger säker miljö

18 maj 2022

Radon är en gas som varken luktar, smakar eller syns men är skadlig. Företag som utför radonundersökning i Stockholm gör mätningar för att upptäcka den.

I början på 1900-talet upptäcktes radium och man insåg att den gas som bildas när ämnet bryts ner var radioaktiv. Först förstod man inte radioaktivitetens skadliga verkningar men efterhand blev det uppenbart att människor blev sjuka av gasen. Radon, som gasen kallas, finns naturligt i marken och i vatten och är inte skadlig om det inte blir i för stora mängder.

Redan på 1500-talet hade man konstaterat att gruvarbetare i Tyskland drabbades av svåra lungsjukdomar men man visste inte varför. I samband med att man började mäta radon upptäckte man att radongasen var orsaken. Radon finns inte bara i gruvor utan kan finnas i bostäder och därför gör man radonundersökning i Stockholm.

På 1980-talet började man göra radonundersökning av hemmen i Stockholm

När man väl insett att radongas fanns i bostäder började man göra mätningar och upptäckte att det inte bara var i mark och vatten utan även i visst byggmaterial det fanns höga halter av radon. Numera gör man radonundersökningar i Stockholms fastigheter där det vistas människor eftersom höga värden går att åtgärda.

Enda sättet att upptäcka radon är att göra en radonundersökning och det görs vanligtvis genom mätningar under en period av ett par månader. Om du misstänker att det finns risk för radonstrålning i din fastighet är det viktigt att du kontaktar företag som gör mätningar och som kan komma med konkreta förslag på åtgärder.

Modern isolering i Örebro gör ditt boende billigare

14 maj 2022

Det kan vara dags att se över din isolering i Örebro – då det finns pengar att spara på ditt boende. Hur effektiv är den isolering du har nu? Finns det läckage?

Om du isolerade ditt hus för ett antal år sedan är det troligt att huset inte är isolerat så optimalt som det skulle kunna vara. Det har nämligen hänt mycket de senaste åren inom utveckling av material och tekniker kring isolering. Förr kunde man mindre och man var inte heller lika fokuserad som idag på att begränsa energiförbrukningen.

I Sverige idag ser vi hur elpriserna blir allt högre och vi måste se över vart energin tar vägen. En stor del är uppvärmningen av våra hem. Bättre isolering är ett av de bästa sätten att spara på el i hemmet. Moderna material gör detta mycket mer möjligt.

Isolering i Örebro kan minimera din elförbrukning

Genom att använda nya material som numera finns på marknaden kan man komplettera – eller helt göra om – befintlig isolering. Resultatet blir ett tätare, varmare och bättre ljudisolerat hus. Med stor sannolikhet är din isolering i Örebro glasfiberull – vilket var standard fram tills för några år sedan.

Idag håller man på att gå över till träull som har flera fördelar framför glasfiber. Inte minst är det mindre farligt att jobba med, vilket gör det möjligt att applicera isoleringen på ett sätt som skulle vara direkt farligt med glasfiber. Lösullsisolering kan sprutas direkt in i väggar, tak och golv och fylla ut alla utrymmen effektivt.

Köpa container kan vara en bra investering

10 maj 2022

När du vill köpa container har du förmodligen ett behov av att frakta något som är stort och otympligt. Kanske har du ett behov av att kunna lagra något.

Det är kanske inte alltid som du får plats med allt som du tycker att du behöver förvara. Då kan du köpa dig en container. Till en sådan kan man sedan hyra en lagerplats. Det är en smart idé ifall du senare ska frakta undan det du lagrat. Då behöver det inte lastas om utan ligger i säkert förvar från början till slut.

Att skicka saker i en container blir extra smidigt när det handlar om att använda olika transportmedel. En del av transporten kanske sker med båt, medan andra sträckor sker med bil eller tåg. Allt ligger nedpackat i din egen container. Inga bekymmer för att något ska försvinna på vägen.

Hyra eller köpa container är frågan

När du ska göra ett eller flera inköp av container behöver du fråga dig själv om det är det bästa alternativet. Det finns ju tillfällen då du kan vinna på att hyra en istället. Om du till exempel ska skeppa iväg något och det är en engångsföreteelse, då kan det vara bättre att hyra än att köpa.

Är din affärsidé däremot att hyra ut containrar så behöver du självklart ha köpt några innan. Då kan du antingen göra ett stort inköp av container på en gång, eller dela upp inköpen till några olika tillfällen. Det är en fråga om ekonomi och plats.

Industrigolv med hög kvalité

9 maj 2022

Med tåliga industrigolv minskas underhållskostnaden på lokalerna och pengarna kan investeras på annat håll. Det är starka golv med stor tålighet mot slitage.

Dagens industri bygger i hög grad på att robotar och maskiner utför en stor del av arbetsuppgifterna. En fin maskinpark gör arbetet effektivt men ställer också höga krav på att miljön är prydlig och inte minst att golvet är av god kvalité. Det kan vara lätt att glömma att en god industrimiljö måste byggas på ett starkt och tåligt golv.

Ofta behöver golvet dessutom vara utan fogar. Även om dagens robotar har utvecklats mycket och kan utföra avancerade uppgifter, är de fortfarande ganska dåliga på att hantera ojämnheter i golvet. Robotar som hamnar på avvägar eller stannar oförutsägbart gör industrin mindre effektiv och kan utgöra en arbetsmiljöfara.

Snygga industrigolv som tål hårt slitage

Ett industrigolv har inte bara en rent praktisk funktion. Snygga golv gör arbetsplatsen trevlig och det blir lätt att representera industrin vid viktiga besök från köpare eller investerare. Eftersom dagens golv kan sättas i olika färger, och med eller utan skarvar och detaljer, så kan man skräddarsy golvet så det passar verksamheten perfekt.

Däremot kan man knappast lägga ut ett industrigolv själv. Här måste man ta hjälp av experter. Industrigolvet ska kunna stå emot hårda krafter, slitage och starka kemikalier, samt vara halkfritt. Det tåliga industrigolvet görs genom skickligt hantverkskunnande och bra material. En bra golvfirma kan dessutom hjälpa till att hitta rätt produkt för rätt verksamhet. Det är stor skillnad mellan golvet på ett sjukhus och en bilfabrik! Läs mer om industrigolv på denna sajt: industrigolv.net

Frågor och svar om en golvslipning i Stockholm

8 maj 2022

Har du ett slitet golv i bostaden i Stockholm? Ett golv som dels förfular den övriga interiören och som dels också blir smutsigt väldigt fort? I så fall kan en golvslipning vara ett bra alternativ. Vi tänkte - genom att ställa några frågor och ge svar - förklara vad du kan förvänta dig av en golvslipning i Stockholm:

Är en golvslipning dyr?

Svar: Nej, inte om man jämför med andra alternativ. En golvslipning sker exempelvis till en bråkdel av priset för ett nytt golv. Idag kan du dessutom använda Rot-avdraget och därigenom får en golvslipning utförd med en skatterabatt motsvarande 30% av den totala arbetskostnaden.

Är en golvslipning ett stort projekt?

Ja, det tar någon dag att slipa ett golv. Utöver detta krävs det även någon dag för att applicera den ytbehandling som sedan måste torka. Det handlar dock om ett lite mindre projekt än tidigare. Detta sett till att en golvslipning idag går att utföra dammfri.

Kan jag själv genomföra en golvslipning i Stockholm?

Ja, det kan du göra - men säkerligen utan att nå samma resultat som om du anlitar ett företag. Det är inte helt lätt att få kläm på en maskin som väger närmare 80 kilo, som beter sig ryckigt och som dessutom lever om sett till ljudet. Ett misstag kan innebära att golvet förstörs och att man slipar för djupt. Därför är det nästan alltid bättre att ta professionell hjälp. Du kommer ändå att behöva lägga pengar på exempelvis maskinhyra och ett släp för slipmaskinen.

Vilket företag i Stockholm ska jag anlita?

Välj ett företag som A) har lång erfarenhet av golvslipning B) som kan verifiera detta genom sina referenser och C) som kan erbjuda dig den dammfria golvslipning vi ovan nämnde. Gällande priset så ta in flera offerter och välj bort både de dyraste och de billigaste företagen. Ett alltför lågt pris kan indikera en sämre kvalitet.

Maskinuthyrning i Stockholm sparar pengar på andra ställen

3 maj 2022

Att ge sig på maskinuthyrning i Stockholm må kännas dyrt vid första anblicken, men det är många bäckar små man slipper slå ihop till en stor å. Och sparar så.

Vid första anblicken kan maskinuthyrning kännas lite dyrt. Man kan tänka sig att det blir billigare i längden att köpa maskinerna själv och använda hur mycket man vill utan vidare kostnader. Men i det är det flera kostnader man kanske inte tänker på. Det finns alltid “vidare kostnader”.

Ta som exempel underhållet av en maskin. Ofta behövs det andra maskiner för att underhålla en större maskin. Dessa måste köpas in och i sin tur underhållas. Framförallt måste någon sköta underhållet. Den personen ska ha lön. Den personen ska också ha koll på vad denne håller på med. Vad blir konsekvenserna om service görs felaktigt för att personen inte har kompetens nog?

Maskinuthyrning i Stockholm blir i slutändan väldigt ekonomiskt

Vidare ska man tänka på att maskinerna måste förvaras och ställas någonstans när de inte används. Är det större maskiner kan det bli ganska mycket utrymme som du måste betala för, även när maskinerna inte används. Vidare ska maskinerna försäkras utifall något skulle hända. Allt detta är kostnader som löper på efter själva inköpet och måste räknas in i kalkylen.

Satsar du på maskinuthyrning i Stockholm har du en nyservad maskin när du behöver den. Du använder den, försäkrad och tryggt, och lämnar tillbaka den när du är klar med den. Efter det behöver du inte bekymra dig om maskinen mer. Ta dig vidare till denna hemsidan för att hyra maskiner: www.maskinuthyrningstockholm.se

Basket spelas bäst på asfalt på rasterna i Stockholm

2 maj 2022

Asfalt erbjuder perfekt underlag för alla de aspirerande basketspelare i Stockholm som vill öva tre-poängare, lay-ups och dunkningar också på rasterna i skolan.

Många sporter gör sig bäst på asfalt. I alla fall utomhus. Med asfalt under fötterna på skolgårdar i Stockholm har många basketspelare tagit sig från ungdomslagen till proffsligorna. En anledning så god som någon för stadsplanerarna att se över tillgången till ordentligt asfalterade basketplaner på Stockholms skolgårdar.

För den som vill bli professionell idrottsutövare krävs det nämligen att det börjas i tid, och att varje chans till träning tas. Det gäller även under skoltid. Att Stockholms skolgårdar erbjuder asfalterade basketplaner är en självklarhet om staden vill fortsätta att bereda väg för sina baskettalanger. Och det borde den vilja, eftersom alla nya generationer behöver framgångsrika förebilder inom olika yrkesfält.

Asfalt bäst för basket i Stockholm

Att spela basket på grus är ingen rolig upplevelse. En grusplan fungerar utmärkt till fotbollsspel, men basket erbjuder alldeles för snabba vändningar för att rullande gruskorn ska vara en bra idé att ha under skosulorna. Skaderisken är betydligt högre än i en långsam fotbollsmatch.

Inte heller är gräs något lyckat underlag för stadens basketspelare. Det förstår alla som någon gång studsat en basketboll. Och eftersom Stockholms stad inte erbjuder särskilt många tillfällen för aspirerande basketspelare att träna i en uppvärmd inomhushall är det utomhus som gäller för de flesta spelare som vill träna ofta. Och då är asfalt det allra bästa underlaget, såväl under rasterna på skolgården som i parken efter skoltid.

Säker miljö med trädfällning i Åkersberga

22 apr 2022

Med havsnära miljöer kommer många fördelar och några nackdelar. Ofta finns svindlande vacker natur. Ofta finns starka vindar som påverkar växtlighet. Trädfällning i Åkersberga behövs.

Varför väljer vi att bosätta oss nära sjö eller hav? Svaret kan tyckas ganska självklart. Människor har alltid gjort så med tanke på möjligheterna till kommunikation. Idag är vi inte beroende av båttrafik utan är oftast mest intresserade av natursköna miljöer och möjligheter till rik fritid.

Träd vid kust är ofta betydligt mer utsatta för vädrets makter än i miljöer där stormar och vindar inte får samma fart. Det är mäktigt men det medför faror. Efter ett rejält blåsväder kan många träd vara skadade och behöva åtgärdas. Ibland räcker det att ta bort trasiga delar men ofta är det fällning som gäller.

Trädfällning ska utföras av proffs

Träd drabbas, precis som alla organismer, av skador och sjukdomar. Hur gärna man än vill ha dem kvar måste de tas omhand för att inte orsaka skador på levande varelser eller byggnader. Vid trädfällning i Åkersberga gör man bäst i att först kontakta en firma för bedömning. Ska trädet ansas eller fällas eller kan det lämnas kvar?

Förutom stormskador kan träd behöva fällas pga sjukdom. Trädet kan ha dött men inte fallit vilket är en riskfylld sits. Trädfirman hjälper dig att bedöma situationen. Ska trädet fällas gör firman det på ett säkert sätt. De kan även ta bort rötter och allt trä, kvistar och grenar som blir kvar efter fällningen. Sedan kan ni plantera nytt

Robusta och slitstarka butiksgolv till din butik

17 apr 2022

Det är viktigt med rätt sorts butiksgolv som är både snyggt och hållbart. Det finns ett stort sortiment av golv som är anpassade för användning i butik.

I en butik är det viktigt att ha ett golv som klarar av slitaget från alla besökare som dagligen kommer till butiken. Det finns olika material som du kan välja bland när du behöver ett nytt butiksgolv. Golvet måste vara slitstarkt samtidigt som golvet känns inbjudande för såväl kunder som personal. Det är även viktigt att tänka på att golvet bör vara lättstädat då det behöver städas regelbundet. Kunderna drar in mycket smuts i butiken, speciellt när det är blött och slaskigt ute. En ren och fräsch butik gör att kunderna trivs och gärna återkommer.

Ett butiksgolv bör ha ett behagligt ljud

Det finns en del saker som du bör tänka på när du ska köpa ett golv till din butik. Om det är så att det är högt i tak i butiken och inredningen är minimal kan en matta vara bättre än ett hårt golv. En matta dämpar då ljudet bra så att det blir ett lugnt och behagligt ljud inne i butiken. Det finns även olika former av stegdämpning som läggs under ytskiktet för att sänka ljudnivån. Om du är osäker på vilket golv som passar bäst i din butik får du bra hjälp om du kontaktar en firma som säljer butiksgolv. Tillsammans kommer ni fram till rätt golv som tål många kundbesök och ser till så att kunderna mår bra.

Redan på Jesu tid använde man fönster

13 apr 2022

Var det verkligen vatten som Jesus gick på, eller var det månne ett fönster? För glas fanns redan på hans tid. Lär dig lite här om fönstrets historia.

Fönsterglas tror man fanns redan på Jesu tid. Så om man inte tror på att denne verkligen gick på vatten kan man ju föreställa sig att man monterat genomskinliga fönster precis under vattenytan som han gick på. De äldsta fönsterglas man hittar var i ruinerna efter vulkanutbrottet i Pompeji år 79.

På den tiden gjorde man fönsterglas genom månglasblåsning. Med åren förbättrades processen och på 700-talet utvecklade man i Syrien kronglas där man skapade diskar av glasmassan – kallad oxögat – från vilka man skar ut fönsterglasen. Denna metod höll man sig sedan till i 600 år.

Fönster utvecklas genom seklerna

Några hundra år senare utvecklades cylindermetoden där man genom munblåsning skapade en glascylinder som sedan skars upp och rullades ut till en platta medan glaset fortfarande var varmt. Från den plattan kunde man sedan skära ut fönsterbitarna, vilket var en mycket effektivare metod än tidigare. Tekniken utvecklades i Normandie under 1300-talet och användes fram emot 1600-talet.

På 1900-talet kom valsningstekniken som ytterligare gjorde fönster till något många hade råd med. Denna teknik var den ledande fram till 1950-talet då glastillverkaren Pilkington skapade floattekniken där man låter glasmassan flyta ut plant över en bädd av smält tenn. Denna teknik används än i dag och är orsaken till att vi idag har så prisvärda fönster som var och en har råd med.

Stålkonstruktioner – står emot allt utom terrorattacker

8 apr 2022

Stålkonstruktioner håller länge. Även om det brinner. Det kan därför vara en mycket bra idé att använda sig av just stålkonstruktioner när någonting inte ska rasa i första taget.

Det finns de som påstår att World Trade Center 7 inte rasade på grund av eldsvådor den 11 september 2001. Tvillingtornen blev ju som bekant träffade av två flygplan, men även WTC 7 rasade som sagt. Den officiella förklaringen var att fallande bråte från tvillingtornen orsakade bränder i WTC 7 som till slut fick det att kollapsa. I sitt eget fotavtryck. Kritiker menar att det faktum att WTC 7 var en stålkonstruktion borde omöjliggjort ett sådant scenario. Det hävdas till och med att WTC 7 i så fall skulle vara den tredje stålkonstruktionsbyggnaden i historien som kollapsar på grund av bränder. De två första skulle vara tvillingtornen.

Stålkonstruktioner får trots allt bra betyg

Den här texten ska inte ge sig in i någon diskussion hur eller varför stålkonstruktionerna på Manhattan kollapsade den 11 september. Den diskussionen tas bättre i andra forum. Här ska det istället ägnas sig lite åt att faktiskt hylla stålkonstruktioner som fenomen. Om det skulle stämma att det är så få stålkonstruktioner som kollapsar på grund av bränder så måste det ju ändå anses vara väldigt stabilt. Tre byggnader. När år 2000 alltså hade passerats. Det kanske är en bra idé att bygga med stålkonstruktioner. Det sker ju trots allt inte terrorattacker varje dag om man säger så. Oddsen borde vara på din sida. Läs mer om stålkonstruktioner på denna webbsida: stålkonstruktioner.nu

Golvslipning i Stockholm – aktuellt när du flyttar

1 apr 2022

En hund kan lätt och snabbt riva upp ett stort märke i golvet. Då kanske det bara är golvslipning i Stockholm som kan rädda golvet när du lämnar bostaden.

Alla som har haft djur vet att det är ett underbart liv. Men det kommer också med en del konsekvenser. I alla fall för golvet. Kanske inte om du har guldfiskar eller hamstrar, men om du har hund, katt eller andra djur med klor är det stor risk att golvet får ta lite stryk. När det till exempel ringer på dörren och djuren flyger upp i snabba vändningar är det lätt att det blir ett par rivmärken i golvet. Du kanske inte bryr dig så mycket egentligen, men den dag du ska flytta ut från din bostad i Stockholm kan det bli problem. Den kommande ägaren vill kanske inte flytta till ett hus vars golv är alldeles utslitet. Om du dessutom hyr din bostad kan det innebära stora problem med hyresvärden.

Golvslipning är sunt förnuft

Det är därför du bör vända dig till en golvslipare i Stockholm i samband med att du ska lämna din bostad. När man är ute i naturen brukar man säga att man ska lämna skogen så som den var när man kom. Detsamma gäller bostäder. Om golvet var slipat när du flyttade in så är det minsta man kan begära att du slipar det även när du flyttar ut. Om behovet finns alltså. Och det gör det rimligtvis efter ett par år. Åtminstone om du har hund.

Att göra ett fönsterbyte i BRF

10 mar 2022

På tiden att din BRF får nya fönster insatta? Ett fönsterbyte i BRF fixas lätt om du anlitar proffs att göra det. Tänk på hur viktigt det är att underhålla fönster för att sänka er värmekostnad.

Bor du i en bostadsrättsförening och tycker att din kostnad för värme har stigit remarkabelt, kan det vara ett tips att ta upp det med styrelsen. Du skickar helt enkelt in en motion och föreslår att det är dags att se över fönsterna. Vem vet, de kanske tackar dig för initiativet. Det är inte alltid alla förstår att stigande priser för el kan ha ett samband med fönster som så att säga läcker, det vill säga släpper in kyla och släpper ut värme. Genom att byta fönster kan huset du bor i stå emot kyla och värme på ett helt annat sätt än om det sitter dåliga, läckande fönster i fönsterbågarna.

Tips på olika slags fönster du kan byta till i din BRF

För att du ska kunna få en uppfattning om vad det handlar om att byta fönster kan du läsa lite närmare om vad det finns för fönster att välja på. Först ut är ju våra gamla hederliga 3-glasfönster. De som behöver skötas om lite. Sedan finns det 3-glasfönster som är underhållsfria. Det finns också 3-glasfönster som är gjorda av komposit. När det gäller skillnader kan det vara hur de hängs upp. På enkelbågar eller om de är kopplade. Andra skillnader är om bågarna är gjorda i aluminium eller trä. Helt underhållsfritt? Välj aluminium. Läs mer om fönsterbyte på denna sida: fönsterbytebrf.se

En rivning i Göteborg kan vara liten eller stor

5 mar 2022

Är det dags att riva någonting som ett badrum eller en hel fastighet? Det finns firmor som är proffs på rivning i Göteborg. Rivningen utförs med miljö och arbetsförhållanden i åtanke.

När det är dags för rivning så finns det företag som är specialiserade på att riva allt från små projekt till stora rivningar av hela byggnader. Det kanske är dags att renovera om badrummet eller köket och då behöver den gamla inredningen rivas. Många gånger så behövs det rivningslov för att riva en byggnad. Kontrollera noga vad som gäller i ditt fall innan du anlitar ett företag för att hjälpa dig med rivningen. Runtom i Göteborg rivs det någonting varje dag, som till exempel hus, byggnader och broar. Det kan även vara ett rivningsprojekt på gång inne i ett hus inför en renovering eller ombyggnad.

Låt proffsen ta hand om din rivning så går det snabbt och smidigt

När du anlitar ett företag som tar hand om det som ska rivas kan du känna dig trygg med att hela projektet utförs korrekt. Alla rivningsarbetare och sanerare är utbildade enligt gällande lag. Efter rivningen så forslas avfallet bort och allt farligt avfall tas om hand enligt gällande föreskrifter och lagar. Rivningsmaterial återvinns och återanvänds så mycket det bara går. En professionell rivningsfirma utför rivning av bland annat hus, byggnader, broar, fundament och industribyggnader. Även rivning på hög höjd kan utföras. Företag som erbjuder hjälp med rivning kan även erbjuda andra tjänster, som till exempel håltagning. Du kan läsa mer om rivning i Göteborg på: www.rivninggöteborg.nu

← Äldre inlägg

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.