Blogg

Årets trender inom badrumsrenovering

1 aug 2019

Det är fina trender just nu inom badrumsrenovering. Inredningen går från allt som ser ut som skogsgrönt, sobert svart, färggrant i gult, till stilrent i en nyans som är populär i år; greige – en blandning av grått och beiget som blir greige. I år ser vi tapetens återkomst i badrum och de är då en tapet som tål vatten och fukt. En annan återkomst är vinylmatta som numera inte alls är lika plastig som den gamla illa omtyckta plastmattan. Samtidigt som vi ser de färggranna badrummen i årets badrumsrenoveringar, finns det parallellt även badrum i "skandinavisk stil" där inredning och kakel och klinker går helt i vitt. Kanske med en blandning av trädetaljer och badrumsskåp i trä.

 • Rosa

Hovås II från Nordhem, har fina rosa nyanser för badrummet. Nordhem har badkar med raka och tunna kanter, till exempel, eller med mjuka hörn. Då går våtrumsfärgen på väggarna i mjuk rosa. Eller så väljer man rosa kakel till väggarna och klinker i beige färg.

 • Grönt

Det senaste årens trendval har varit Salvia-grönt. Varför inte välja Salvia-grön tapet? Sandberg Wallpaper har en sådan tapet Kimono. Man kan gott och väl trä halva väggen, säg en meter på höjd med en träpanel, eller kakla halva väggen och sedan tapetsera andra halvan med tapet.

 • Svart

Vallonia har svarta profiler av stål med glas för ett duschställ. Väggarna kan bekläs med vitt kakel för att framhäva de svarta detaljerna. Med fördel kan man välja svarta blandare, duschhandtag och svarta lister i badrummet.

 • Vitt

Man kan faktiskt klä badrumsgolvet med vit vinylmatta från Tarkett som heter Aquarelle. Annars är italiensk klinker Carrera otroligt fint att kakla väggarna. Svedbergs har en badrumsserie i vitt med handtag i läder, och detaljer i trä. Annat som är snyggt och vitt är konststenen Terazzo från Kvänum.

När du behöver renovera badrummet

När man behöver en badrumsrenovering är det viktigt att man vet vad man gör. Att arbeta med allt som rör VVS (vatten, ventil och sanitet) måste man vara professionell för att arbetet ska bli godkänt av det hemförsäkringsbolag som du har anlitat. Skulle något hända med badrummet kan du bli utan ersättning från hemförsäkringen. Du bör endast anlita behöriga rörmokare och kaklare av våtrum och behöriga elektriker för att leda elen till badrummet. Du kan alltid googla "badrumsrenovering Järfälla", eller byta ut "Järfälla" mot den ort där du bor, så du får några förslag på hantverkare som arbetar med badrumsrenoveringar i Järfälla, till exempel. Lycka till

Ny användning av badrum

23 jul 2019

Vi använder våra badrum på nya sätt. Kanske det är ett sätt för handlarna att få oss att handla mer av produkter som avses för badrummen. Den närmaste tiden har vi sett badrum som har möblerats med fåtöljer och soffbord. Vi har sett större fönster i badrummen och man anar att badrummen avses att användas för mer än bara rengöring, såsom dusch och bad. Att placera en fåtölj i badrummet, indikerar att vi vill använda badrummen till, till exempel spa-upplevelser. Fåtöljen är skön att sitta i, när man behöver en ansiktsmask, eller hårinpackning som ska sitta i mer än 15-20 minuter. Vill man ha det bekvämt medan man väntar på att masken eller inpackningen ska verka, vill man ju kunna sitta bekvämt, kanske titta på en film på sin ipad, dator eller surfa runt på sin mobil när man väntar. I alla dessa fall vill man kunna sitta bekvämt.

Badrum för mer än bara bad

Vi ser att det tillkommer mer och mer inredningar i badrum. Det möbleras allt mer i badrum. Här ser vi några trender som man gärna renoverar om i badrummen.

 1. Bastu – att bygga en liten bastu mitt i badrummet har blivit mycket populärt. Då bygger man en liten minibastu, med högst två bastubänkar, en liten kamin och en vägg av glas som gör att man inte upplever bastun så liten.
 2. Grooming – allt fler använder sitt badrum för att göra sig i ordning inför dagen. Både män och kvinnor lägger alltmer resurser på sitt utseende. Männen vill kunna raka sig, styla sitt hår och kanske använda en och annan produkt som gör ansiktet snyggt. Kvinnor vill som, kanske bekant, sminka sig, locka håret, eller platta till det och vill kunna spegla sig innan de går iväg till jobbet eller studierna.
 3. Förvaringar – många vill ha sin garderob i badrummet, eller sitt linneskåp, eller badhandduksskåp i badrummet. I och med det har badrummens storlek ständigt växt och är snart minst lika viktigt som köket i hemmet.

Vill du bygga om badrummet?

Om du är intresserad av att renovera och bygga om badrummet, är det bäst om du anlitar en proffsig VVS-montör som kan renovera på sätt sätt. Att göra det själv är ingen bra idé. När det kommer till VVS-renoveringar, bör man alltid anlita proffsen, eftersom man kan göra fel på egen hand. Det finns flera duktiga VVS-montörer som kan ta på sig ett totalentreprenörskap för badrumsrenoveringar i Dalarna. Vill du läsa mer om hur du kan renovera badrum i Dalarna? Läs då mer på: https://www.badrumsrenoveringdalarna.se.

Så miljövänligt lacka om kök

19 jun 2019

Har du också längtat efter ett nytt kök? Det är lätt hänt att man tröttnar på sitt kök om man använder det mycket. Efter några års användning, blir det lätt slitet. Efter 10 års användning av sin köksutrustning och man har dragit i köksknopparna några 100 gånger i månaden, lossnar de. Har man då skruvat i dem i gen varje gång som de har lossnat, då sliter det på köksluckan. Till sist går det inte att skruva i dem i köksdörren eller köksluckan. Då kan man behöva renovera sitt kök.

Räcker med att lacka om köket

Istället för att riva ut allt i köket och montera in nya saker kan man göra på ett mycket mer miljövänligt sätt och måla om, lacka om och renovera köket på sådant sätt att man återanvänder och återvinner mer än bara genom att köpa hem nytt och i värsta fall bara slänger allt material som man tidigare har använt. Det är ohållbart att göra så. Det är ett sådant slöseri på jordens resurser som vi inte längre har råd att göra. Vi måste bli rädda om det som vi har och om de resurser som fortfarande finns av den jord som vi lever av. Du visste väl att vi svenskar lever som om vi alla hade tillgång till 4 jordglober – varje år.

Dags att tänka och agera om

Därför är det hög tid att vi tänker och gör på nya sätt än vad vi hittills har gjort. Det går ju inte att vi lever på sådant sätt som är omöjligt och som tömmer alla resurser för de barn och generationer som ska komma. Så vad är det som vi bör göra om? Att återanvända och återvinna så mycket som det bara är möjligt, att ta tillvara det som redan finns i stället för att fylla på skräphögarna och slänga. Istället för att slösa på energiresurserna bör vi ta till vara det som redan finns än att låta tillverkarna slösa energi på att producera nya saker hela tiden.

Finns sådana hantverkare i Stockholm

Som tur är vi inte ensamma om att insett dessa saker. Det finns som tur hantverkare som är medvetna om detta och som ser till att renovera och låter oss återvinna mer av de material som redan finns. Allt fler företag inser att vi konsumenter vill kunna återvinna och återanvända det som vi har istället för att bara mata ett växande sopberg.

När du vill renovera lägenheten i Stockholm

9 jun 2019

Har du en gammal lägenhet i Stockholm som du önskar få renoverad? Att renovera en gammal lägenhet i Stockholm är oftast en god affär. Det är fortfarande en stor bostadsbrist i Stockholm och med den stora bostadsbristen gör det att människor antingen är tvungen, eller frivilligt behöver lägga ner stora pengar på sitt boende. Här finns både de som är tvungna till, och de som har tillgång till stora resurser som de kan lägga ner på ett boende i Stockholm. Det är därför som det lönar sig att lägga ner resurser på att renovera en lägenhet i Stockholm.

Att tänka på inför renovering av lägenhet i Stockholm

När man ska renovera en lägenhet i Stockholm finns det några viktiga faktorer att ta hänsyn till. Det närmaste man kommer att tänka på är; hur mycket kostar det? Men hur mycket det kostar har ju att göra med hur stor lägenheten är, hur och i vilka material som man vill renovera lägenheten med. Ska lägenheten rymma en hel familj? Finns det behov av att inreda barnrum? Önskar man sig en ljus och öppen lägenhet, eller en med många och mindre rum? Allt detta inverkar på vad kostnaderna till sist hamnar på.

Vem ska utföra renoveringen av lägenheten i Stockholm?

Känner du redan till en bra hantverksfirma i Stockholm som kan ta på sig renoveringen? Om inte kan du googla "renovera lägenhet Stockholm" så får du förslag av Google på sådana firmor som har angett på sin hemsida att de renoverar lägenheter i Stockholm. Då kan du ta kontakt med dem och fråga dem om offert och referenser. Sedan bör du kontrollera referenserna som de bör ge dig. Referenserna säger en hel del om hur de arbetar; är de trevliga mot sina kunder? Bryr de sig om att lyssna på dem? Arbetar de tills kunderna är nöjda med deras arbete? Är de noggranna när de arbetar? Är du fortfarande osäker kan du även kolla med:

 • Kontrollera med Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Hos ARN kan man kontrollera så att inte företaget är anmält till ARN. Skulle de ha flera anmälningar på sig är det inget bra tecken. Då är risken stor att även du blir missnöjd.
 • Kontroller att de inte är på väg mot konkurs. Det är inte bra med ett firma som är på väg att gå i konkurs.
 • Se efter så de har F-skattsedel. För att man ska få dra av på Rot-avdraget måste firman ha F-skattsedel. Annars är du inte berättigad till Rot-avdraget.
 • Vad säger omdömessajter om dem?

Här kan du läsa mer om firma som kan renovera lägenheter i Stockholm.

Tänk på din trädgård!

28 maj 2019

Det är dags att tänka på trädgården, eller hur? Det som du gör nu, kommer du att få skörda i sommar. Det är så med trädgården att man måste tänka i förväg hur man vill ha det. Med renoveringar är det på annat sätt. Då ser man direkt vilka förändringar som man har gjort, men med trädgårdar är det på annat sätt. Det ska till att man gör de förändringar som man önskar sig flera månader i förväg.

Hur ska din trädgård se ut?

Om du planerar en trädgård, är det viktigt att tänka på vad du vill använda trädgården till. Ska man mest ligga och lata sig där? Ska den vara till för aktiviteter? En del vill kunna spela tennis i sin trädgård, eller spela krocket eller andra sällskapsspel. Det är ju du som kund som bestämmer hur trädgården ska se ut på din tomt. Om man vet att man är social av sig och gärna bjuder hem folk kan man tänka på att man kanske vill ha en plats i trädgården där man kan ha matbord och stolar. Och kanske plats för en grill.

Anpassa trädgården efter huset

Det bästa som man kan göra med en trädgård är att anpassa det efter hur huset är byggt och hur tomten ser ut. Har man en bergig tomt kan det vara bra att ta vara på klipporna och bygga ett lusthus, en altan på toppen av klipporna och njuta av utsikten. Har man en plan tomt kan man utnyttja det till att kunna sparka boll på tomten, eller placera en pool på tomten. Har man möjlighet att bygga en berså på tomten kan det vara en bra idé att bygga en sådan och sedan plantera syrén runt bersån. På så sätt kan man sitta utomhus medan syrénen blommar och ta till vara den korta tiden som det pågår.

Om du inte vet hur du ska planera den

Om du känner dig osäker på hur du på bästa sätt skulle kunna planera din trädgård kan du alltid ta kontakt med en trädgårdsmästare som kan hjälpa dig med det. En sådan har planerat många trädgårdar och anpassat dem efter flera hundra kunder. De är erfarna och vet hur de flesta använder sina trädgårdar och har hunnit tänka ut hundratals andra trädgårdar. De har sett många olika lösningar som man kan göra med en trädgård. De kan ha många bra idéer som man själv inte skulle komma på. Så prova, du kommer säkert inte att bli besviken.

Så får du rent och fräscht kök

18 maj 2019

Visste du att som fastighets- och villaägare är skyldig att genomföra en OVK? OVK står för en Obligatorisk Ventilationskontroll och det innebär att de kommer och tar prover på hur bra inomhusluften är. Nu är det inte lika illa om man som privat villaägare inte utför dessa OVK-besiktningar. Det är ingen som kommer att bötfälla en privat villaägare för att de har en för dålig inomhusmiljö, däremot kommer någon som är ägare till en fastighet som rymmer skolor, förskolor eller sjukhus; alltså alla slags byggnader som har människor som vistas där under dagarna, en skyldighet att se till att inomhusluften är tillräckligt bra. 

Detta kan hända i en fastighet med dålig luft

Om man inte har tillräckligt bra inomhusluft så kan människorna i värsta fall drabbas av astma-relaterade sjukdomar. De kan drabbas av cancer eller annars må dåligt. Husen kan också bli sjuka och drabbas av fukt eller mögel. Om människorna blir sjuka och husen drabbas av fukt och mögel, så kan husen klassas som obeboeliga. Då måste man riva det, om man inte åtgärdar problemen med luften. Det är alltså viktigt både för människor och för byggnaderna att man har tillräckligt effektiva ventiler. Har man FX-, eller FTX-ventiler så har man ventiler med motor som gör att luften sugs in aktivt. Och när luften sugs in utifrån, värms den upp eller kyls ner innan den kommar in. På så sätt kan man sänka sina uppvärmningskostnader av byggnaden. Har man så effektiva ventiler, då behvöer man inte göra OVK-besiktningarna oftare än vart sjätte år. Har man däremot vanliga ventiler, krävs det att man gör OVK-besiktnignarna vart tredje år. Annars väntar dryga böter från kommunen. Det är de som har ansvaret för att OVK-besiktningarna utförs. Och det är fastighetsägaren som har ansvaret för att se till att OVK-besiktningarna kommer till stånd. Så vem som göra en OVK gör ingen skillnad, bara de görs vart tredje eller vart sjätte år.

Anlita en OVK-kompetent företag för besiktningen

Därför kan en fastighetsägare anlita ett företag som är kunniga inom OVK-besiktningar. Känner man inte till någon sådan, kan man alltid googla "OVK-besiktning Stockholm". På så sätt får man då flera förslag som Google känner till, och som har angett  att de kan utföra OVK-besiktningar och arbetar i Stockholm. Om det inte är just i Stockholm som man behöver dessa OVK-besiktningar bör man skriva in en annan ort på Google. Här kan du läsa mer om ett sådant företag: https://www.ovkbesiktningstockholm.nu.

Badrumsrenovering med smarta el

29 apr 2019

När du ska planera din badrumsrenovering i Stockholm så var noga med vilka lösningar för elen du vill väljer. Som grund finns det två olika val att göra när det gäller till exempel golvvärme och handdukstorkar - välj ett elektriskt eller vattenburet system.

Om du satsar på vattenburet system är det i regel kopplat till ett aggregat som känner av temperaturen runt omkring. Det finns lösningar där golvvärme och handduktstorken hänger ihop. Fördelen är att du inte behöver gå och skruva på och av värmen, men en del upplever det som en nackdel. Det kan kännas okej att golvvärmen är av men då vill man ändå att handdukstorken ska vara varm.

“Barn och el är ingen bra kombination. Särskilt inte i våtrum! Gör elen så dold och otillgänglig som möjligt för små händer”

Det finns i dag  energisnåla handdukstorkar som går helt på el. Det ger en mer förutsägbar värme. En del menar att den här lösningen får badrummet att kännas fräschare och torrare. Eftersom torkaren är energisnål behöver den inte ge några vidare avtryck på elräkningen heller.

Så gömmer du fula sladdar

Det säkraste sättet att få en väl fungerande el där du slipper långa fula sladdar är att planera smart från början. Tänk ut hur du brukar använda ditt badrum. Om du har fler familjemedlemmar gå igenom ett vanligt badrumsbesök för var och en och tänk ut vilka eluttag som behövs. Sedan skissar du upp dem på ett papper.

Tänk också igenom var ni vill ha gemensamma lösningar som handdukstork, hårtork, uttag för rakapparat, belysning och så vidare. Om någon i hemmet sminkar sig är det skönt med en bra spegelbelysning, det samma gäller för den som rakar skägget!

Kanske vill ni ha möjlighet att lyssna på musik när ni ligger i badet? Då finns möjlighet att koppla in små högtalare i inredningen. Samma princip gäller för resten av elen. Det mesta av elen och sladdarna som hör till går att bygga in. Och bör byggas sin!  Både för säkerhetens skull och för det rent estetiska uttrycket.

Säkerheten är extra viktig om du planerar en badrumsrenovering i Stockholm med barnfamilj. Barn och el är aldrig en bra kombination. Särskilt inte i våtrum! Försök att göra elen så dold och otillgänglig som möjligt för små händer. Det mesta går i dag att dölja i skåplösningar och badrumskommoder.

Fiffig förvaring räcker långt

Många önskar att de hade bättre förvaring i badrummen. Det är skönt att slippa springa runt i hemmet och leta kläder när man just har duschat. Kanske vore det bästa för dig om du hade alla underkläder i badrummet? Fundera över hur det i så fall kan lösas.

Trots att många vill ha mer förvaring i badrummet så blir det inte av vid renoveringen. Det beror ofta på att vi inte är vana att tänka på badrummet som ett rum där vi är särskilt mycket. Dessutom är vi också vana att belysningen i standardbadrum inte är särskilt bra. Ingen vill stå och rota i mörka skåp med en ensam lampa i taket som enda ljuskälla.

Men med bra förvaring och god belysning i skåpen kan du hitta många fiffiga lösningar som också frigör mer plats i resten av hemmet. Om du har tvättmaskin i badrummet är det jätteskönt att hitta förvaring för till exempel sängkläder och underkläder i badrummet. Du slipper bära fram och tillbaka efter tvätt, och dessutom får du mer luft i resten av hemmets rum. Läs mer om badrumsrenovering i Stockholm på: https://www.finessbygg.se.

Vårens heta inredningstrender

16 apr 2019

Årets badrumsinredning går i färgernas tecken. Det är välkommet efter alla år med endast vitt, grått och svart. Vi ser även inom badrum attt de följer inredningstrenderna som går i ett specifikt håll. Här presenterar vi några av de viktigaste färgerna i år.

Känsligt rosa

Den underbara puderrosa färgen fortsätter att dominera. Den är dessutom lätt att kombinera med de andra pastelliknande färgern då de alla går mot en grå nyans i vår. den kallas feminin, den rosa färgen, men vi anser inte att den är feminin, däremot är det en mycket lugn färg som skänker harmoni åt badrummet. Vill man kombinera andra färger med den rosa, kan man med fördel kombinera med beiget och grått, men även Salvia-grönt som går mot grått.

City Vibes

En annan pastellfärg är blått, som också går mot grått, liksom den populära rosa färgen och Salvia-grönt. Den blå färgen kallas City Vibes av flera olika färgtillverkare och vi ser att många gillar en blå färgen i badrum. Även med denna blå färg uppnår man harmoni i badrummet.

Urban Eco

Även i år, fortsätter den Salvia-gröna färgen som är otroligt populär att dominera i badrumsinredningar. Många färgtillverkar kallar den Urban Eco, den kombineras antingen med flera andra gröna färger, eller förslagsvis med grått, beiget, blått eller rosa. Det är här enbart den egna smaken som sätter gränser för vilka färger som man vill kombinera med.

Andra badrumsinredningsdetaljer

För övrigt ser vi att de populära formerna poå badrumsinredningen fortsätter i år; såsom runda speglar, runda tvättställ och blandare av metall. Vi ser också att badrummen blir allt lyxigare. Här lägger man ner resurser på att göra badrummet till mer än ett rum för att tvätta sig ren, man anar en användning av badrummet för avloppling och återhämtning. Därför ska man inte bli förvånad om man ser både en fåtölj och ett bord för böcker och alltmer förvaring i badrummet.

Anlita rätta hantverkare för badrumsrenoveringen

När man ska genomföra en badrumsrenovering är det mycket viktigt att alltid anlita rätta hantverkare för jobbet. Vi kan inte nog understryka den saken. Så att få tag i rätt hantverkare blir därför en viktig punkt på dagordningen innan man är helt klar. Säg att du behöver hantverkare för badrumsrenovering i Enskede, utanför Stockholm och inte känner någon där som kan utföra det. Då kan du googla "badrumsrenovering Enskede" för att få förslag på hantverkare som erbjuder just badrumsrenovering i Enskede. Sedan är det bara att ta kontakt med dem som Google föreslår som erbjuder badrumsrenovering i Enskede. Fråga dem om offert och referenser. Lycka till!

Behöver du lägga om taket?

2 apr 2019

Behöver du lägga om taket? När det kommer till hus, bör man lägga om taket regelbundet. Och är det inte så att du bör lägga om det, bör du i alla fall regelbundet gå upp på taket och titta till det. Man bör titta till sitt tak, både underifrån och ovanifrån. Det innebär att du bör gå upp på vinden och titta till taket, för att kontrollera så att det inte har uppstått fläckar på innertaket. Skulle du hitta sådana innebär det att du har en läcka på taket som du omedelbart bör åtgärda. Går du upp på taket kan du snabbt upptäcka eventuella skador til taket. Skulle du ha tegelpannor på taket, kan du med blotta ögat se sprickor och eventuella skador på teglet.

Var rädd om dig när du går på taket

Eventuellt är det onödigt att påpeka att man bör tänka på säkerheten när man är uppe på taket. Det är alltför många som slarvar med den säkerheten. Man bör till exempel alltid bära en säkerhetssele när man är uppe på taket. Och säkerhetsselen ska sitta fast på en säker och orubblig punkt på taket. Har man dessutom en takstege på taket underlättar det mycket. Vidare kan man även ha ett nockräcke som ger stöd till alla som vistas på taket. Här finns det en hel uppsjö med verktyg och säkerhetsanordningar som du kan installera för skydd för alla som ska upp på taket. Dessutom bör du alltid tänka på att bära skor som fäster bättre på taket när du rör dig där, och alltid bära hjälm när du är uppe på taket.

Måla om eller lägga om taket

Om det har gått mer än 20 år sedan taket lades om eller målades om är det hög tid att ta sig upp på taket och åtminstone kontrollera status på taket. Finns det sprickor? Är det mycket alger på taket? I båda fallen är det viktigt att täta eventuella sprickor, och få bort alla alger. Algerna kan göra att teglet inte hållet lika tätt och kan skada dem. Det är bäst att få bort allt mögel som kan finnas på taket. Det hör inte hemma där och kan skada materialet som taket är byggt av. 

Om det är länge sedan du var uppe på ditt tak, och vet att du borde se över säkerheten på ditt tak, kan du ta kontakt med ett företag som arbetar med taksäkerhet i Stockholm. Läs då mer här.

Nytt badrum - satsa på stilsäker pastell

15 mar 2019

Om du tänker renovera ditt badrum och känner dig i valet och kvalet kring vilken stil du ska välja så satsa på stram snygg pastell. Så här i slutet av 2010-talet har vi tröttnat på kalla industriella stilen som mest fokuserar på det praktiska uttrycket. Nu vill vi se mer värme och lekfullhet i våra badrum. Ljusa och mjuka uttryck blir betydligt vanligare.

“Tänk dig det lyxiga tidiga 80-talet. Det är väldesignat och enkelt med raka drag där mjuka pastellfärger bryter av och tillför värme och humor”

Men för dig som vill satsa på ett säkert kort men ändå få ett modernt badrum när du renoverar är stram pastell ett bra val. Pasteller har en bra förmåga att bryta av hårda drag. Tänk dig lyxigt tidigt 80-tal. Väldesignat och enkelt med raka drag där mjuka pastellfärger tillför värme och humor. Alltså både stilrent och lekfullt på samma gång.

Svart istället för metallfärger

Använder du pasteller går det bra att gå hela vägen i raka linjer och strama former utan att det blir tråkigt. En tydlig trend 2019 är att svarta metaller kommer. 

Kranar och badkarsblandare i svart metall kommer stort. Det gäller även handdukstorkar och mindre detaljer som knoppar och hängare, de som klassiskt brukar gå i trä eller metallfärger som silver, guld och mässing. Det här har vi sett mycket av 2018 - dags för nytt och svart! Nu kommer skåp och hyllor i svart metall till just badrum.

Ett riktigt trendsäkert badrum 2019 blandar svarta metaller med raka linjer och mjuka glada pastellfärger.

Stilrena runda speglar

En typisk detalj i den här stilen är speglar utan ram. Formstarka, gärna ovala speglar där glaset fästs direkt mot väggen. Här är viktigt att det finns distans mellan spegelglas och vägg så att skuggningar kan skapas och att spegeln verkligen kommer fram ur väggen. Hänger spegeln direkt mot väggen riskerar den istället att ge ett billigt intryck och det är förstås inte alls meningen. 

Överhuvudtaget är det mycket runda former på speglar nu. Helt cirkelformade, ovala eller rektangulära med tydligt rundade hört. En ovanlig men glädjande trend är att spegelglaset, eller i alla fall delar av det, kan komma i svagt färgade pastelltoner i år.

Mjukt 80-tal dominerar

 1. De senaste åren har marmor kommit tillbaka på allvar som material. Det passar den här stilen perfekt. 
 2. Du kan välja att ha detaljer av marmor eller gå all in och låta hela duschväggen domineras av marmor, gärna i en mjukare pastellfärg som rosa. 
 3. De klassiska marmormönstren gifter sig väl med det asiatiska lätta formspråk som vi ser stort nu. Lätta lampor och självklart gröna växter!

Det här är ju en av de senaste årens riktigt stora trender, att ha mycket levande växter i våra hem. Naturen fortsätter vara stor 2019 men i badrum är det åter okej att fuska med konstgjorda växter. Välgjorda blad, rankor och kvistar i konstgjort material ser vi åter mycket av 2019. Läs mer här om du vill renovera badrum i Uppsala: renoverabadrumuppsala.nu.

Vad gör en fastighetsskötare?

5 mar 2019

En fastighetsskötare arbetar idag, på ett helt annat sätt än de, som man kallade för "gårdskarl" förr i tiden. I dag innebär en gårdskarl, bara någon som befinner sig på en gård, på ett företag eller liknande och som arbetar på gården. De flesta hyreshus och bostadsrättsföreningar brukade tidigare ha gårdskarlar som fungerade ungefär som en portvakt, och som utförde lättare sysslor på gården; parkeringar, snöskottningar och bevattning av trädgård och liknande. En som arbetar med fastighetsskötsel tar på ett helt annat sätt hand om driften och underhållet av en bostad, fastighet eller ett stort komplex med hyresgäster eller bostadsrätter (BRF).

Renoverar och reparerar

En som arbetar med fastighetsskötsel arbetar med allt som har med renoveringar och reparationer att göra. En fastighet måste med jämna mellanrum bli renoverat för att behålla värdet. Särskilt tak och fasader får tåla strängt väder i Sverige. Tak brukar läcka in så till den milda grad att flera försäkringsfirmor vägrar att betala ut ersättning för läckor som förstört fastigheter på grund av att takets underhållningsarbete är eftersatt. Därför måste den som äger fastigheten se till att underhållsarbetet sköts med jämna mellanrum. Även inne i fastigheterna krävs det renoveringar av väggar, golv och innertak. Stammar kan behöva repareras, ventiler ses över, fönster kan behöva renoveras och så vidare.

Trädgårdsarbete och snöskottning

Precis som alla villaägare som behöver lägga ner tid på trädgårdsarbete, behöver fastigheter som har trädgårdar någon som sköter det. På vintern krävs det att någon skottar bort snö, framför allt på taken, så att det inte ramlar ner drivor med snö och is på människor nedanför taket. Då kan det vara bra med en fastighetsskötare som har detta som sin uppgift. På sommaren finns det mycket trädgårdsarbete som man kan ägna sin tid åt, som att klippa gräs, rensa undan ogräs och vattna blommor.

Att anlita en fastighetsskötare

Då kan det vara bra att anlita någon som kan allt detta. Det behöver ju vara någon som både kan snickra, kakla om, reparera rör, kranar, element och annat tekniskt som kan behöva få en tillsyn då och då. Det behövs någon som förstår hur man tar hand om en fastighet och som kan ha ett ansvar för att den dagliga driften. Det kan även krävas att fastighetsskötaren även tittar på de ekonomiska kostnaderna som kommer med fastighetsskötseln och hur det går att effektivisera dem. Det krävs vidare att det är någon som är pålitlig, som inte slarvar med underhållet och som är beredd att ta ansvar. Läs mer om fastighetsskötsel som du kan få tag i, i Stockholm på: http://www.fastighetsskötselstockholm.se.

Lägenhetsrenovering ger ett skräddarsytt boende

28 feb 2019

Bor du i en lägenhet som du inte riktigt trivs i? I Stockholm är det svårt att hitta sin drömlägenhet, de riktigt fina objekten är få och det är där de stora budgivningskrigen utkämpas. Har man inte obegränsat med pengar kan det kännas ganska hopplöst att gå på en visning och falla handlöst för en lägenhet. Någonstans vet man att ”den här lägenheten är så fin att vi aldrig kommer att vinna budgivningen”.

Hitta den oslipade pärlan

Som köpare med begränsade medel får man finna sig i att rätta munnen efter matsäcken, ochförsöka hitta en billigare lägenhet som har potentialen att bli till Drömlägenheten med stort D. Och då kan det vara bra att försöka tänka på hur lägenheten skulle kunna bli efter en omsorgsfull renovering. Är lägenhetens planlösning bra, och du gillar detaljerna och själva känslan i lägenheten, kan den mycket väl ha möjligheten att kunna utvecklas till en lägenhet ni verkligen kan trivas i. Men det kommer antagligen att kräva mycket arbete och en hel del pengar.

Renovera eller köpa renoverat?

Om man jämför vad en nyrenoverad lägenhet går på idag, och vad kostnaden för en lägenhetsrenovering i Stockholm ligger på, så är det helt klart billigare att renovera själv. Billigast blir det om du hittar en firma som kan erbjuda en totalentreprenad på renoveringen. En totalentreprenad innebär att du endast skriver ett kontrakt, med den byggfirma som ska utföra arbetet. Sedan tar de ansvar för att samordna insatserna från alla hantverkare som ska jobba med renoveringen och du betalar till sist bara en enda faktura. Det gör det lätt att på ett tidigt stadium få ett fast slutpris på renoveringen och detta slutpris blir med största säkerhet billigare än om du själv anlitat alla hantverkare var och en för sig.

Dags att förverkliga drömmarna

Att stå inför en helrenovering av en lägenhet är spännande. Ut med det gamla och in med det nya! Har du drömt om ett speciellt kakel i badrummet, eller kanske en massiv stavparkett i vardagsrummet, så är det nu det är läge att göra drömmarna till verklighet. Gör en lista på det som är allra viktigast och se till att prioritera det och ta största delen av budgeten i anspråk. Ta också hjälp av byggfirman, som kan ge förslag på billigare sätt att uppnå vad du är ute efter.

En investering för framtiden

Inte nog med att du efter en lägenhetsrenovering förhoppningsvis bor i en lägenhet du och din familj verkligen trivs i, ni har dessutom köpt en lägenhet billigt och genom renoveringen höjt dess värde avsevärt. När ni säljer kommer ni att få tillbaka en stor del av pengarna ni lagt ner på renoveringen, och genom detta är ju en väl genomförd lägenhetsrenovering i Stockholm verkligen en investering.

För tips och inspiration, besök https://www.lägenhetsrenoveringstockholm.nu.

Därför är det bra med rörinspektion

28 feb 2019

Den som bor i ett äldre hus med "charm", som det brukar kallas i mäklarannonser, eller i ett hus med "potential", det vill säga som snart behöver renoveras, bör kontrollera hur det står till med stammarna. Om du vet att det är många år sedan som stammarna senast byttes ut, är det absolut dags att göra en riktig rörinspektion som kan tala om för dig när, eller om det snarast är dags att renovera eller helt byta ut dina stammar.

Det kan drabba dina stammar

Om du tar kontakt med en VVS-firma, där du bor, kan de, om de är kompetenta och duktiga, komma med en kamera som sänder bilder eller, och filmer till en dator. Då kan du själv få se hur det ser ut i dina rör. Om du inte kan tolka det som du ser på bilderna eller filmerna kan VVS-firman säkert tala om för dig vad det är du ser. Det är nämligen inte helt ovanligt att det kan finnas stora fettklumpar som täpper till vattnet eller avloppet i dina rör. Ser rören fina ut, kan det räcka med att spola med hett vatten och med högt tryck så att man får bort fettklumparna. Visar det sig att du har ganska slitna rör, finns det viss risk att du kan få återkommande problem om du inte åtgärdar dem på en gång.

Råttor och rötter

Ibland kan man stöta på både råttor och rötter i rören – något som absolut inte ska finnas där. Har man råttor i rören, är det något saneringsföretag som du bör anlita. Har du rötter i rören, bör du avlägsna de träd eller buskar som råakr växa just där rören ska gå. Om du däremot vill lägga helt nya stammar är det något som ett VVS-företag kan hjälpa dig med. Om du har väldigt slitna rör, kan det vara dags att renovera dem och göra en relining, det vill säga, man lägger in nya plaströr inuti dina rör och härdar dem sedan med varm luft så att de lägger sig som en ny hinna innanför rören. Eller så låter du VVS-företaget riva ut rören och lägga nya.

Ta kontakt och gör en rörinspektion

Innan du bestämmer dig för det ena eller det andra är det viktigast att ta reda på hur det står till med dina stammar. Enklast gör du det genom att till exempel googla "Rörinspektion" och sedan skriver in orten där du bor, i Googles sökruta. Då bör du få några exempel på rörmokare som arbetar med rörinspektioner. Då är det att ta kontakt och be om offert och referenser. Läs mer om detta på: rörinspektion.biz.

När du vill ha ny inredning

7 feb 2019

Titttar du också på renoveringsprogram på TV? När det kommer till inredning bör man renovera minst vart femte år. Väggar, tapeter och ytorna hemma blir lätt slitna. De får fläckar, särskilt om man har småbarn hemma och små händer som tar tag i väggarna när de ska upp eller ner på golvet. Har man husdjur är det på samma sätt. Särskilt golvet blir lätt slitet av små tassar med vassa klor. Många hundar gillar att "gräva" på golvet. Ett gammalt beteende som säkert hänger med sedan stenpåldern, typ. Om man då önskar dig rena och fina ytor är inte så konstigt. Det kostar inte så mycket om man tar ett rum i taget.

Med Rot-avdraget får du ner priset på arbetskostnaden

Med hjälp av Rot-avdraget får du ner kostnaderna på arbetet. Du betalar endast två tredjedelar av arbetskostnaderna, plus materialet som hantverkarna behöver. Materialet kostar inte så mycket, jämfört med för cirka 100 år sedan. Då var det arbetskostnaderna som var billiga och materialet som var dyrt. I dag är det tvärtom. Sedan kan du alltid bestämma dig för att måla om väggarna, och kanske välja en vägg som en fondvägg, där du väljer en exklusiv tapet.

Vill du få ner kostnaderna kan du återanvända

Om du vill hålla nere kostnaderna kan du i stället återanvända material, från inredning i kök eller badrum, om du så önskar. Det är dessutom miljövänligt. Det är än så länge nytt, men varför inte starta en ny trend? Om du börjar fråga runt efter inredningar som andra inte vill ha, kommer du att se att många gillar tanken att någon annan vill återanvända det som de själva hade tänkt slänga. Dessutom får du det gratis. Det enda som kommer att kosta är att frakta inredningen hem till dig. Däremot får du ny inredning, för dig, som är gratis och miljövänligt. Satsar du på att hantverkare får göra sitt jobb hemma hos dig, som nästan är helt gratis, kommer du att få riktigt fin renovering hemma.

Anlita erfarna hantverkare

Varför itne anltia hantverkare med lång och gedigen erfarenhet? Då får du inredning och renovering som du kan lita på. När du väljer firma för renoveringen bör du vara noggran med vilka hantverkare som du anlitar, de bör ha alla certifikat för jobbet, så att du vet att de gör renoveringen på rätt sätt. Känner du inte till redan nu några sådana hantverkare kan du börja med att googla "husrenovering Stockholm", eller en annan ort om det är där du behöver det. Be dem sedan om offert och referenser. Sedan väljer du den som har bäst offert i jämförelse med sina referenser.

Så gott som (nästan) alla material går att måla om

30 jan 2019

Visste du att man gott och väl kan måla både plåt och järn? Det är till och med bra att måla om dessa metaller och plåtar, de håller för en längre tid om du gör så. Genom att måla om båda plåten och järnet, läggert du på en ny yta på metallen och du ser till att undervika rost och slipper på så sätt angrepp på ytan. I andra fall kan man få rostangrepp på järnet och plåten när det kommer i kontakt med vatten och luft. Då förhindrar färgen att mteallen utsätts för både luft och vatten. Det viktiga är att använda färg för just detta ändamål. Den innehåller nämligen zinkpulver som ger metallen ett katodiskt skydd.

Vissa material går ej att måla om

Silikonfog till exempel går inte att måla om. Däremot kan du gott och väl måla om en latexfog. De allra flesta tapeter går väl att måla om, men inte alla. Du bör göra ett vattentest för att se om det går att måla över tapeten. Så här gör duLägg på vatten på en svamp eller trasa och stryk den över tapeten. Bubblar den sig efteråt? Vänta över natten för att se resultatet. Sitter tapeten efter det dåligt bör du inte måla över den. Då är det bättre att du river ner tapeten. Efter det kan du spackla och slipa om väggen. Vill du måla hela väggen, rekommenderar vi att du tapetserar innan med en vävtapet som har som ändamål att målas över. Då får du en ritkigt fin och målad yta på dina väggar inomhus.

Vissa limsorter går inte att måla om

Tyvärr finns det vissa limsorter som inte bör målas om. Har man då en tapet som man önskar att måla om, kan limmet vara svårt eller omöjligt att måla om. Finns det silikon i limmet, går det dessvärre inte att måla om. Adnra limfärger som inte går att måla om är om man lägger på en plastfärg ovanpå limfärgen, kommer färgen att flagna. Lösningen för det är att man till exempel isolerar limfärgen, man stryker på en blandning av oljefärg som späds med lite terpentin.

Fråga alltid proffsen

Känner du dig det minsta osäker, fråga alltid proffsen om råd om vilka färger som passar och vilka material som kan målas om eller om du behöver bearbeta materialet innan du målar om. Eller så anlitar du målare som gör hela jobbet åt dig. Här kan du läsa mer om målare till exempel i Sundbyberg: https://www.målaresundbyberg.nu.

← Äldre inlägg

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.