Badrumsrenovering med smarta el

När du ska planera din badrumsrenovering i Stockholm så var noga med vilka lösningar för elen du vill väljer. Som grund finns det två olika val att göra när det gäller till exempel golvvärme och handdukstorkar - välj ett elektriskt eller vattenburet system.

Om du satsar på vattenburet system är det i regel kopplat till ett aggregat som känner av temperaturen runt omkring. Det finns lösningar där golvvärme och handduktstorken hänger ihop. Fördelen är att du inte behöver gå och skruva på och av värmen, men en del upplever det som en nackdel. Det kan kännas okej att golvvärmen är av men då vill man ändå att handdukstorken ska vara varm.

“Barn och el är ingen bra kombination. Särskilt inte i våtrum! Gör elen så dold och otillgänglig som möjligt för små händer”

Det finns i dag  energisnåla handdukstorkar som går helt på el. Det ger en mer förutsägbar värme. En del menar att den här lösningen får badrummet att kännas fräschare och torrare. Eftersom torkaren är energisnål behöver den inte ge några vidare avtryck på elräkningen heller.

Så gömmer du fula sladdar

Det säkraste sättet att få en väl fungerande el där du slipper långa fula sladdar är att planera smart från början. Tänk ut hur du brukar använda ditt badrum. Om du har fler familjemedlemmar gå igenom ett vanligt badrumsbesök för var och en och tänk ut vilka eluttag som behövs. Sedan skissar du upp dem på ett papper.

Tänk också igenom var ni vill ha gemensamma lösningar som handdukstork, hårtork, uttag för rakapparat, belysning och så vidare. Om någon i hemmet sminkar sig är det skönt med en bra spegelbelysning, det samma gäller för den som rakar skägget!

Kanske vill ni ha möjlighet att lyssna på musik när ni ligger i badet? Då finns möjlighet att koppla in små högtalare i inredningen. Samma princip gäller för resten av elen. Det mesta av elen och sladdarna som hör till går att bygga in. Och bör byggas sin!  Både för säkerhetens skull och för det rent estetiska uttrycket.

Säkerheten är extra viktig om du planerar en badrumsrenovering i Stockholm med barnfamilj. Barn och el är aldrig en bra kombination. Särskilt inte i våtrum! Försök att göra elen så dold och otillgänglig som möjligt för små händer. Det mesta går i dag att dölja i skåplösningar och badrumskommoder.

Fiffig förvaring räcker långt

Många önskar att de hade bättre förvaring i badrummen. Det är skönt att slippa springa runt i hemmet och leta kläder när man just har duschat. Kanske vore det bästa för dig om du hade alla underkläder i badrummet? Fundera över hur det i så fall kan lösas.

Trots att många vill ha mer förvaring i badrummet så blir det inte av vid renoveringen. Det beror ofta på att vi inte är vana att tänka på badrummet som ett rum där vi är särskilt mycket. Dessutom är vi också vana att belysningen i standardbadrum inte är särskilt bra. Ingen vill stå och rota i mörka skåp med en ensam lampa i taket som enda ljuskälla.

Men med bra förvaring och god belysning i skåpen kan du hitta många fiffiga lösningar som också frigör mer plats i resten av hemmet. Om du har tvättmaskin i badrummet är det jätteskönt att hitta förvaring för till exempel sängkläder och underkläder i badrummet. Du slipper bära fram och tillbaka efter tvätt, och dessutom får du mer luft i resten av hemmets rum. 

29 Apr 2019

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.