Behöver du ett stambyte?

Önskar du dig ett stambyte? För ett stambyte är det viktigt att få tag i duktiga VVS-montörer, som gör jobbet riktigt ordentligt, kompetent och erfaret. Ska man få tag i sådana, och frågar dem själva om de är "ordentliga, kompetenta och erfarna" så svarar de ju alla ja på den frågan. Därför bör man fråga efter referenser så får man ett mer rättvist svar.

Har man gamla stammar i sitt badrum så kan man behöva byta ut dem. Hellre det än att råka ut för omfattande skador om rören går sönder. Skulle det hända, måste man ändå riva ut allt, torka så att skadorna inte förvärras och sedan först när allt är torrt, se till så att stammarna byts ut.

Byta ut element mot golvvärme?

Har du funderat på att byta ut alla varmvattenburna element mot golvvärme i stället? Det är ingen dum idé alls. Värme stiger uppåt, och värmer man golvet så är alla som vistas i bostaden varma. Dessutom kan man faktiskt utnyttja det vatten som man använder till att duscha och bada, tvätta händerna med, till att värma upp sina golv. Ser man samtidigt till att få sin värme från bergsvärme, ser man på sikt till så att uppvärmningen blir både hållbar och gratis. Om man också passar på att installera solpaneler på sitt hustak, så kan man även bli självförsörjande på el och får även elen gratis på lång sikt. 

Så kan du sänka kostnaderna

Det finns några knep för att sänka kostnaderna för renovering och installationer av olika miljövänliga produkter. Kom ihåg att installera VVS själv, inte är någon bra idé då man som lekman inte bör riskera att göra fel, med det viktiga arbetet med att se till så att rören är säkra.

  1. Rot-avdraget. De flesta känner ju till att man kan få Rot-avdraget för renovering och stambyten. Det enda som krävs är att företaget har en egen F-skattsedel. Annars klassas man som arbetsgivare och blir tvungen att betala för företagets skatter och arbetsgivaravgifter. Ju fler man är som äger bostaden, desto mer kan man dra av på Rot-avdraget.
  2. Statligt stöd till solpaneler. Man kan även få statligt och ekonomiskt stöd för att installera solpaneler. På så sätt blir man sin egen elproducent. Även om det kostar en del att installera så kan man på sikt sänka sina elkostnader, och till och med sälja eventuellt överskott.
  3. Fråga runt om offert. Man kan sänka kostnaderna genom att fråga och jämföra olika VVS-företag om vad de tar betalt för de olika VVS-tjänster som man kan behöva. 

 

7 Jan 2020

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.