Behöver du lägga om taket?

Behöver du lägga om taket? När det kommer till hus, bör man lägga om taket regelbundet. Och är det inte så att du bör lägga om det, bör du i alla fall regelbundet gå upp på taket och titta till det. Man bör titta till sitt tak, både underifrån och ovanifrån. Det innebär att du bör gå upp på vinden och titta till taket, för att kontrollera så att det inte har uppstått fläckar på innertaket. Skulle du hitta sådana innebär det att du har en läcka på taket som du omedelbart bör åtgärda. Går du upp på taket kan du snabbt upptäcka eventuella skador til taket. Skulle du ha tegelpannor på taket, kan du med blotta ögat se sprickor och eventuella skador på teglet.

Var rädd om dig när du går på taket

Eventuellt är det onödigt att påpeka att man bör tänka på säkerheten när man är uppe på taket. Det är alltför många som slarvar med den säkerheten. Man bör till exempel alltid bära en säkerhetssele när man är uppe på taket. Och säkerhetsselen ska sitta fast på en säker och orubblig punkt på taket. Har man dessutom en takstege på taket underlättar det mycket. Vidare kan man även ha ett nockräcke som ger stöd till alla som vistas på taket. Här finns det en hel uppsjö med verktyg och säkerhetsanordningar som du kan installera för skydd för alla som ska upp på taket. Dessutom bör du alltid tänka på att bära skor som fäster bättre på taket när du rör dig där, och alltid bära hjälm när du är uppe på taket.

Måla om eller lägga om taket

Om det har gått mer än 20 år sedan taket lades om eller målades om är det hög tid att ta sig upp på taket och åtminstone kontrollera status på taket. Finns det sprickor? Är det mycket alger på taket? I båda fallen är det viktigt att täta eventuella sprickor, och få bort alla alger. Algerna kan göra att teglet inte hållet lika tätt och kan skada dem. Det är bäst att få bort allt mögel som kan finnas på taket. Det hör inte hemma där och kan skada materialet som taket är byggt av. 

Om det är länge sedan du var uppe på ditt tak, och vet att du borde se över säkerheten på ditt tak, kan du ta kontakt med ett företag som arbetar med taksäkerhet i Stockholm. Läs då mer här.

2 Apr 2019

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.