Behövs du riva en vägg eller hus?

Ibland kan man behöva riva en hel del innan man kan börja med att renovera något i det egna hemmet, eller på kontoret där man arbetar. Blir man fler kanske man vill göra om hemmet för fler familjemedlemmar. Man kan förstora eller förminska rum. Inte helt ovanligt behöver man kanske flytta väggar och riva de som är i vägen. Kanske man vill inreda en gammal vind eller ett källarförråd så att någon kan bo där. Har man större barn som bor hemma, kan det vara bra att kunna inhysa dem i källaren. Då får de större möjlighet att fortsätta bo hemma men ändå rå sig själva och går inte på övriga familjen. De kanske vill kunna spela musik och spela dator. Då kan de aktiviteterna störa de andra i familjen. 

Hur har ni tänkt renovera huset?

Ett rum på vinden gör en bostad större. Har man en tom vind, kan det vara stor och bra idé att inreda det. Då kan man behöva riva sådant som är i vägen. Med en öppen vind kan man inreda den så mycket lättare. Eventuellt kan taket och övriga väggar behöva isoleras för att inte värmen ska sippra ut och det blir för kallt för den som ska bosätta sig på vinden.

Planera renoveringen a och o

Har ni planerat bygget, eller är det ännu endast en idé? Det första man behöver göra är att:

a) planera hur ni önskar er renoveringen,

b) lägga en budget för både kostnader och tillgångar

c) ta in offerter från hantverkare och höra sig för vad det kan kosta

d) ta kontakt med rätt företag för renoveringen

e) skrida till verket.

När ni gör en budget, ta gärna i ordentligt med tanke på kostnaderna. Ofta händer oförutsedda saker som gör att kostnaderna kan dra iväg. Det gäller också att göra en budget både för hantverkarna (arbetskostnaden) och för materialet. Ofta är materialet billigare än arbetskostnaderna. Sedan kan man behöva åka skytteltrafik mellan hemmet och byggaffären med saker som ingen tänkt på att man kan komma att behöva. Byggarna ska ofta ha fika, lunch och fika igen under dagarna. Ibland kan de behöva cigaretter(?) och annat. 

Anlita rätt hantverkare för rivningen

Ska ni till att riva väggar, gäller det att anlita rätt hantverkare för jobbet. Ibland kan man stöta på asbest (i gamla hus). Då gäller det att man river på rätt sätt och med rätt utrustning och redskap. Asbest är farligt att andas in. Ibland kan man behöva sanera om det finns farliga material i husen. Då kan inte en vanlig hantverkare göra det, utan då behövs ett rivningsföretag som har rätta kunskaperna om hur rivningar ska gå till. Bor man till exempel i Stockholm är det lättare att hitta rätt rivningsföretag i Stockholm. I storstäderna finns fler alternativ och det kan vara bra att höra sig för med referenser så att man inte stöter på överraskningar man inte vill stöta på.

12 Feb 2018

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.