EPDM-Gummi - ett överlägset material i rätt sammanhang

Gummi är ett fantastiskt material som kan användas i alla möjliga sammanhang. Får de tunga industrierna där man ser att den flexibilitet som gummi bjuder passar perfekt: man kan dra ut exempelvis EPDM-Gummi till tre gånger dess originallängd och där hållbarheten sedan ändå är densamma - vidare till exempelvis mattor att lägga i gym, inne i garage och på olika laboratorium. Utöver detta så kan gummi även användas för exempelvis pooler, som tätningsmedel och för exempelvis våtdräkter som dykare använder.

Gummi, är kort sagt, ett material som används överallt och detta utan att man riktigt tänker på det. Sätter du dig i din bil och granskar inredningen i denna så handlar det om EPDM-gummi som till stor del har använts. Just det: exakt samma gummi som vi nämnde ovan i samband med industrier.

Det är viktigt att vara medveten om att gummi kan användas slarvigt. Med detta menar vi att ordet gummi kommer att beskriva alla olika sorter - men att detta också kan skapa vissa problem. Ska du beställa EPDM-gummi för exempelvis tätning av ditt tak så kan du inte beställa gummi - du måste specificera dig och veta exakt vilket typ av gummi som du behöver.

Välj rätt återförsäljare av gummiprodukter

Du har säkerligen varit med om att hitta något typ av gummi som legat ute under en lång period och som i och med detta blivit väldigt sprött. Du tar upp det och kan smula det mellan dina fingrar. Vissa gummin blir så - andra inte och det är exakt dit vi vill komma.

Ser man till exempelvis nämnda EPDM-gummi så kommer det att passa nästan överallt: ute, inne, i gymmet, i en pool och i din bil - men det kommer inte att passa som exempelvis en tätning för en bensindunk eller som ett golv att lägga i en verkstad. Detta som en följd av att EPDM-gummi inte klarar av petroleumprodukter så bra. Kemikalier och exempelvis lut - inga problem! - men just petroleum fungerar inte.

Samma sak gäller också för andra typer av gummin. Det är viktigt att veta vilken akilleshäl en viss sorts gummi har innan man beställer. Rätt gummi i rätt miljö är ett riktigt bra val - fel gummi kommer att innebära problem och en dålig investering. Baserat på detta så bör du alltid ta hjälp om du planerar att beställa gummiprodukter och alltid se till att välja en återförsäljare som kan identifiera dina unika behov.

5 Jan 2023

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.