Glöm inte rören när du renoverar badrummet

När man säger badrumsrenovering tänker nog de flesta på att det är ett hårt jobb att få ner det gamla kaklet och göra ett bra underarbete för att få upp det nya. Det ska väljas badrumsinredning och ny belysning ska installeras. Det som många som inte själva jobbar med det här inte tänker på är att vattenledningar och avloppsrör som leder fram till anslutningarna i badrummet kan behöva en översyn.

Eftersom man inte ser mycket av vare sig avlopps- eller vattenledningar som leder till badrummet är det lätt att de glöms bort, men de behöver också ordentligt underhåll för att fungera som de ska.

Gamla avlagringar i rören

Gamla avloppsrör som har suttit i ett hus i många år kan vara fulla av avlagringar. Vissa av dem går att få bort med hjälp av en rensning med rengöringsspiraler eller professionell spolning, medan andra sitter fast då de är kristalliserade avlagringar som bitit sig fast i rören. De går inte att få bort med vare sig kaustiksoda eller andra rengöringsmedel och inte heller varmvatten löser upp dem.

Det enda man kan göra i de fallen är att byta ut rören för att man ska slippa trögt flöde och eventuellt stopp i avloppet. I vissa fall leder de även till dålig lukt, vilket absolut inte är trevligt. Poängen med att renovera badrummet är ju att allt ska bli nytt och fräscht. Det här är ett jobb man definitivt inte bör ge sig i kast med som lekman. Installation av nya vattenledningar och rör ska alltid utföras av en professionell rörmokare, inte minst för att försäkringarna ska gälla.

Nya rör är en god investering

Att investera i nya avloppsrör och vattenledningar är en god investering, både för ekonomin och för hälsan. I gamla rör kan bakterier börja gro och i riktigt gamla hus kan det sitta kvar koppar-ledningar som ger avlagringar eller i värsta fall ledningar som fortfarande innehåller bly. Det är inte bra för kroppen.

Att försumma rören kan också leda till otrevliga överraskningar som att något brister och börjar läcka. Precis som att du måste sköta motorn och andra inre delar i din bil måste du ta hand om vatten- och avloppsrör för att de ska fungera på rätt sätt. Att investera i ett byte i tid besparar dig pengar som du annars kan komma att behöva lägga ut på dyra reparationer av både ledningar, badrum och kanske andra delar av ditt hus eller din lägenhet på grund av fuktskador.

Hitta en bra rörmokare i Stockholm

Välj din rörmokare med omsorg och se till att hitta någon som både kan lösa större installationer samt är tillgänglig för mindre jobb. Vanligen behöver man ju bara hjälp med något enklare såsom att få ordning på ett läckande vattenlås under vasken eller byte av en vattenkran. Den firma du väljer ska vara ett auktoriserat VVS-företag och självklart väljer du någon som är registrerad för F-skatt så att du kan använda dig av statens ROT-avdrag för de jobb du får utförda.

19 Aug 2017

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.