Kan man ha klickgolv i badrum?

Kan man ha klickgolv i badrum - vill man verkligen ha det? Frågan är aktuell som en följd av att fler privatpersoner vill ha ett mer naturligt badrum och där gärna trä som material får utgöra basen. Ett klickgolv i parkett eller i laminat kan således vara ett alternativ. Eller?

Klickgolv dras överlag med ett lite sämre rykte än vad det förtjänar. Dagens klickgolv är mer genomarbetade och mer hållbara än de tidigare versionerna och ett köp idag behöver definitivt inte vara något tecken på vare sig snålhet eller bristande smak. Oavsett om det handlar om ett klickgolv i parkett eller i laminat så kommer det - sett till det billigare priset - att vara en bra och hållbar lösning.

Således är det dags att glömma gamla oförrätter och gamla synder och istället fokusera på att dagens klickgolv, helt enkelt, är bättre. Men, frågan är om det gäller badrummet?

Badrumsgolv och dusch

Se till att välja rätt klickgolv

Det naturliga badrummet är en trend som många anammat. För vissa räcker det med att hålla interiören naturligt - bambu, trä, sten, keramik, växter och så vidare. Andra vill ta det ett steg längre och löpa linan ut. Det innebär att man även vill att exempelvis golvet ska vara i trä - eller åtminstone i laminat. Något som kan vara en bra lösning, åtminstone rent teoretiskt.

Trä är ett levande material och det har en förmåga att ge värme och skapa en trygg atmosfär. Trä ger harmoni och det är lätt att förstå varför det är så tilltalande att använda materialet i fråga i just badrum. Kanske just idag i synnerhet då vi behöver små oaser i våra hem och då vi behöver en chans till avkoppling i våra alltmer stressade liv.

Detta står dock i kontrast till det uppenbara: trä är känsligt mot vatten och ett badrum är obönhörligt en plats där detta element finns i massor. Att välja ett trä- eller laminatgolv i badrummet är att ta en risk där fuktskador exponeras på ett tydligare sätt. Men, det är heller inte omöjligt. Som sagt - dagens klickgolv är bättre och mer tåliga. Ska man lägga det i badrummet så krävs det att man väljer ett golv vars ytskikt är vattenresistent, att fogarna tätas, att golvlisterna skyddas mot fukt samt att ett speciellt lim används för att få listerna på plats.

Därtill ska man - som vid alla trä och laminatgolv - även ge materialet en chans att krympa/växa. Lite att tänka på och vårt råd är att man överlåter detta tankearbete till de som verkligen kan och vet vad som fungerar: en golvläggare.

Ta hjälp av en golvläggare

Det må vara lätt att lägga ett klickgolv, men detta gäller då i andra rum än just i badrummet. Där anser vi att lite för mycket står på spel och att riskerna är lite för höga. Att ta hjälp av en golvläggare - med rot-avdraget (som innebär att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden) - så minimerar du risken för att drabbas av fukt- eller mögelskador.

Trä fungerar i badrummet, men det kräver lite mer omvårdnad, skötsel och uppmärksamhet. I synnerhet om det utgör materialet du har på golvet; då krävs även en professionell hand vid läggningen. Oavsett om det handlar om ett massivt trägolv eller ett klickgolv som, normalt, är relativt enkelt att sätta på plats.

12 Sep 2019

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.