Låt golvet synas och lägg fiskbensparkett

Med fiskbensparkett kommer du att skapa hemtrevnad och atmosfär i din bostad. Anlita gärna ett proffsigt företag med specialitet att lägga fiskbensparkett.

Den språkintresserade kan fråga sig varför det heter fiskbensparkett. Kanske för att parketten läggs snedställda likt de små benen hos en fisk. Mönstret påminner också om en snöplog, men snöplogsparkett låter inte bra. Under alla förhållande bildar fiskbensparkett ett vackert golv, speciellt om varje enskild stav är i olika färgnyanser.

Den som lägger fiskbensparkett har snabbt blivit expert på att foga ihop not och spont. Som alltid är det viktigt att underlaget till parketten är plant. Grundarbete med spackling och slipning är ett måste. En fiskbensparkett kan läggas flytande ovanpå ett preparerat undergolv.

Lägga fiskbensparkett som håller i generationer

Du har kanske varit i byggnader där golven lagts kring förra sekelskiftet. Ett sådant rum med fiskbensparkett lyser fortfarande. Golvet har säkert slipats och lackats, men tidens tand har inte förstört golvet. Den som låter lägga parkettgolv idag, får vara noggrann med att stavarna i golvet är av högsta kvalitet.

Duktiga specialister på att lägga fiskbensparkett vet exakt var och hur första staven skall läggas. Om du försöker lägga fiskbensparkett som hemmafixare, kan en felaktig start ruinera hela arbetet. Ett parkettgolv rör sig, eftersom luftfuktigheten i ett rum varierar. En smal spalt lämnas mellan golv och vägg. När golvet väl är lagt, kan det få ytterligare finish med en ytlack. Nu kan du träda ut på golvet, som nästan saknar mattor. Varför dölja vacker nylagd fiskbensparkett?

11 Aug 2022

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.