Luft/vattenvärmepump – ett alternativ på frammarsch

En luft/vattenvärmepump är en spännande form av värmepump som länge använts i Malmö och andra delar av södra Sverige. En luft/vattenvärmepump hämtar värme från utomhusluften och växlar upp den precis som en vanlig luftvärmepump, men den överför sedan värmen till det vattenburna värmesystemet i huset, alltså radiatorer och varmvattenberedare. Det innebär att en luft/vattenvärmepump kan sköta uppvärmningen av ett hel hus, till skillnad från en luftvärmepump som vanligen bara klarar att värma upp ett våningsplan.

En luft/vattenvärmepump är ett billigare alternativ till sjö-, jord- eller bergvärme, även om den kanske inte är riktigt lika effektiv. Men har man ett litet hus och bor i Malmö eller någon annan del av södra Sverige ska man definitivt överväga att installera en luft/vattenvärmepump

Förutsätter ett vattenburet värmesystem

Har du direktel eller någon annan form av uppvärmning som inte innefattar vattenfyllda radiatorer, så kan du inte direkt installera en luft/vattenvärmepump utan då måste du först installera ett vattenburet system, vilket kan bli väldigt kostsamt. Det är sannolikt inte värt pengarna eftersom det skulle ta så lång tid innan det nya systemet betalade sig.

Har du däremot ett befintligt vattenburet system är det lätt och billigt att installera en luft/vattenvärmepump och låta din gamla oljepanna gå i pension. Värmepumpar generellt är både billigare och miljövänligare än alla typer av fossila värmelösningar och är verkligen framtidens melodi.

Kan värma upp poolen på sommaren

En luft/vattenvärmepump är den ideala metoden att värma upp en pool i trädgården. En pump kopplad till poolaggregatet håller poolen lagom skön dygnet runt hela sommaren när det är ljummet  i luften. Oftast räcker det med en ganska liten pump för att värma upp en hel pool på sommaren.

Passar bäst i södra delarna av landet

Eftersom en luft/vattenvärmepump hämtar värmen från utomhusluften är det naturligtvis av stor betydelse var i landet man bor. Luftvärme fungerar inte bra i norra delarna av landet. På vintern blir ju uppvärmningsbehovet större samtidigt som förutsättningarna att hämta värme från utomhusluften minskar drastiskt. Även om en luft/vattenvärmepump faktiskt förmår att omvandla minusgrader till värme så är metoden ännu inte tillräckligt effektiv för att passa i ett kallare klimat.

I Malmö och södra Sverige är det dock en utmärkt lösning. I Malmö kryper kvicksilvret väldigt sällan nedanför nollan och det finns skön luft att omvandla året om. Bor du i Malmö är det bara att gratulera; du kan sänka dina värmekostnader avsevärt genom att installera en luft/vattenvärmepump!

Läs mer om värmepumpar här: https://www.värmepumparmalmö.nu.

18 Sep 2018

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.