Marksanering ett måste vid giftigt avfall

Det finns flera tillfällen då marken blir kontaminerad med olika sorters gifter. Genom marksanering kan man få bort det giftiga och göra marken användbar igen.

Marken som Sven och hans fru hade köpt var kontaminerad. Det hade för lång tid sedan stått ett företag där som troligtvis släppt ut en del gifter. Det hade ändå inte hindrat dem från att göra slag i saken. Platsen var bara för perfekt att bygga deras framtida hem på. Men visst kräver det en hel del arbete.

Ett saneringsföretag skulle komma och göra mätningar. Det fanns, vad de förstod, flera olika metoder att ta hand om eventuell kontaminering, helt beroende på vilka gifter det rörde sig om. De skulle komma i ottan dagen därpå så paret såg till att komma i säng så de var utvilade inför morgondagen.

Det är dags för marksanering

Morgonen är kylig och Sven är glad att både han och frun har klätt sig varmt. Ett samtal hade bekräftat att de som skulle ta proverna hade fått lite förhinder men skulle snart dyka upp. När de så småningom kom tog de proverna och lovade att återkomma så snart de visste hur det såg ut där nere i jorden. Om det skulle bli någon sanering av mark som var tänkt som boendeplats.

Det visade sig att marken innehöll metaller. Det blev bestämt att de skulle göra en fysikalisk marksanering. De hade förklarat att de delade upp marken och skulle tvätta jorden. Paret fattar ingenting men var glada att få det gjort. När marken var giftfri kunde de börja bygga sitt drömhem.

15 Oct 2022

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.