När du behöver göra om huset i Bromma

Bromma är en av Stockholms största stadsdelar med inte mindre än 7.700 småhus och villor. Här bor cirka 61.000 stockholmare, enligt statistik från 2011. Av dem bor fler än 25.000 i lägenhet. För de hantverkare som arbetar i Bromma, erbjuder stadsdelen flera byggjobb, då det dessutom byggs en hel del nya hus och lägenheter. Särskilt om man arbetar med fasader och tak på hus. Här tar vi upp hur det kan vara att arbeta med takläggning i Bromma.

Säkerheten främst

Som byggjobbare är säkerheten bland det främsta när man arbetar. På högre höjder än 2 meter ovan marknivån krävs det att man antingen själv bygger en byggarbetsställning, eller hyr en sådan. Byggställningen är till för att man som byggjobbare ska kunna röra sig fritt på en högre nivå, kunna transportera byggmaterial, lägga ifrån sig redskap och så vidare. Är det ett särskilt högt hus kan man behöva en lift, till exempel för att nå höga husgavlar. Ska man arbeta på tak bör man alltid bära en säkerhetssele som alltid är fäst i en säkerhetslina någonstans på taket.

Arbeta med tunga byggmaterial

Att arbeta som byggjobbare är ett mycket fysiskt krävande arbete. Om inte annat så ger det en muskler att jobba som byggjobbare. Ofta bär man på tungt byggmaterial, man står på knän, kliver omkring på tak och byggställningar. Tänker man inte på säkerheten under tiden som man arbetar riskerar man att skadas eller ramla från höga höjder. Alla bör använda hjälm och särskilda spikskor och även bära särskilda skyddskläder som är avsedda för denna typ av arbete.

Arbeta med tak

Arbetar man med tak och som takläggare gäller det att man inte är höjdrädd. För den som är det, bör man leta efter ett annat slags arbete. En del takläggare använder inte byggställning eller lift utan ser till att använda samma slags utrustning som bergsklättrare använder sig av. De har selen och använder sig av linor som de fäster på fasaden och taket som gör att de relativt fritt kan hänga på fasaden medan de arbetar med den. Eller på taket. Det kräver att de som arbetar så får rätt sorts utbildning och alltid tänker på säkerheten först och främst. 

Det kräver att de kan de tekniker som bergsklättrare använder sig av och håller sig i form. Då kan man till exempel inte dricka alkohol dagen innan som man ska klättra längs fasad och röra sig på tak. Här kan du läsa mer om takläggare i Bromma på: http://www.takläggarebromma.se.

31 Oct 2018

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.