När du önskar dig ett speciellt rum

För den som gillar färger är det idel goda nyheter uppåt våra väggar. Skulle tapeten vara blommig, skulle vi även se små fåglar, fjärilar och insekter bland blommorna. Vi ser även kartor, hela träd och djur (älgar, renar, hjortar) som inte för tankarna till jul, även om man skulle kunna tro det. Det är fantastiskt att se. Här vill vi inte favorisera någon tapetmakare, men några är värda att nämna; Boråstapeters A Vintage Book, William Morris som har ljuvliga mönster, Maroque Malva Herbia, Midbec Florens (som för tankarna till Monet). Där har du en palett med tapeter både svenska, engelska och italienska. Det är bara att besöka färgaffären och be att få titta på tapeterna.

Sätt upp en bit tapet på väggen

Som de flesta vet när man ska välja tapet till sitt rum, är det stor skillnad att se tapeten i en färgkatalog och sedan uppsmälld på ens vägg. Andra skillnader, förutom att tapeten kan te sig olika i ett rum upplyst av ljusrör, eller av dagsljus. Fönster och dörrar som släpper in olika ljus på väggarna får också tapeten att se annorlunda ut, än i en tapetkatalog. Även om man kollar upp tapeten i datorn, ser den även där annorlunda ut. Därför är en bit tapet på väggen som du funderar att sätta upp den på, det bästa sättet att ana hur tapeten kommer att se ut när den väl är på väggen. Trots det, vil vi ändå här, uppmuntra till att våga mera färg, våga fler mönster. Och om man inte är nöjd? Ja då är det bara att måla över den. Först med grundfärg, sedan med den färg som du önskar. Dessutom vill vi här påminna om att det tar ett tag innan man har vant sig vid den nya tapeten.

Sätta upp tapeter ett vanskligt arbete

Att sätta upp tapeter med tryck och mönster är ganska svårt. Man måste vara van vid att göra det. Och även för dem som är vana vid det, är det  ett petigt arbete. Det gäller att vara noggrann med hur man fogar ihop dem, plus det andra arbetet med att se till att de inte får luftbubblor, blir sneda eller inte täcker hela väggen. Därför rekommenderar vi enbart att välja mönstrade tapeter om man är en mycket van tapetserare. Har man inte gjort det förut, rekommenderar vi att ta kontakt med en erfaren målare som kommer och gör det åt dig. Läs mer här om en målare i Huddinge som är van vis tapetseringar av mönstrad tapet.

11 Jul 2018

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.