Nya trender på kakel

Många tycker att kaklade kök och badrum är det vackraste som finns. Det finns ju så många variationer på kakel och klinkers. Både kakel och klinkers är hållbara material. Det gäller att underhålla båda. Båda materialen kan upplevas som kalla och kyliga. När det kommer att kakla och lägga klinker-plattor gäller det att det görs på fackmässigt sätt för bästa resultat.

Nya färger populär trend

I många år har det avskalade och vita varit en dominerande trend vad gäller inredning. Det senaste året ser vi att vi har tröttnat på det avskalade och väljer mer färg. Även när det kommer till kakel och klinkers ser vi mer färggranna mönster. Både vad gäller väggar och golv. Som husägare gäller det trots allt att inte välja färger som är svårsålda. Vill du sälja ditt hus senare kan potentiella köpare dra sig för att köpa ett hus med alltför grälla färger. Då kan det vara bra att välja färger med diskretion. Skillnaden mellan smak och smaklöst är hårfin. Är du osäker, ta råd av en inredare.

Naturen en inspiration för nytt kakel

En säker trend är att ta in naturen i inredningen. Både när det kommer till färger och struktur, hittar vi inspiration från natursten, vass, sand, mossa och strå. Så har till exempel kakeltillverkaren Koru en keramikserie som hittat sin inspiration från trä. På det sättet kan man få ett mer hållbart golv men ändå behålla utseendet av ett trägolv. Kaklet ser ut som körsbärs- eller mahognyträ. Du som köpare väljer själv vilket trä du önskar att kaklet ska vara i .

Nytt kakel med struktur

En annan trend inom kakel är kakel med struktur som ger tredimensionella effekter i rum. Även om man väljer en enfärgad kaklad vägg, får man en intressant struktur i rummet. En annan intressant trend är att dela av väggarna. Oftast den övre väggen kan ramas in med träpaneler (ja även i badrum) och nedre kaklas. Vi kommer troligen att se mer och mer av oväntade material i de olika rummen i framtiden.

Svårt sluta renovera

När man väl börjat renovera kan det vara svårt att sluta. När man väl är klar med inredningen är det lätt hänt att man börjar titta på utsidan, och inser att även fasaden och taket (?) behöver renoveras. Olika tak behöver förnyas då och då, beroende på materialet. Ett shingeltak behöver inte renoveras på 20 år, medan takpannorna på ett tak kan behövas ses över efter fem, sex år. Har du inte pannor i tegel, eller keramik, kan du med lätthet måla om ett metall- eller plåttak.  Läs mer här om renovering av tak.

8 Jan 2018

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.