Planera köket rätt från grunden

Det finns många kök i svenska hem som kanske inte är helt genomtänkta. Kanske är förvaringen dåligt placerad, eluttagen för få eller så är belysningen överlag dåligt planerad. Om du är i färd med att renovera eller bygga ett nytt kök har du ett roligt och spännande projekt framför dig.

Det är också nu du har möjligheten att göra ett riktigt bra kök. Således är det mycket viktigt att planera ordentligt. Fundera på hur det kommer användas och bygg köket därefter – inte tvärt om.

Belysningen

Att anpassa belysningen kan göra ett mediokert kök till ett riktigt bra kök. Att ha god belysning vid arbetsytor är viktigt, samtidigt som det är bra att kunna dimra ner taklamporna när det är dags för middag. Hur lamporna ska riktas, och vilken styrka de bör ha, bör i hög grad bestämmas utifrån interiörens material, kulörer samt hur köket kommer att användas när det är klart.

Bänkskivorna

Bänkskivorna är en viktig del av köket – både på ett praktiskt och estetiskt plan. Många gillar till exempel hur stenskivor i marmor ser ut, men inte hur det fungerar rent praktiskt. Marmor drar lätt till sig fläckar och repas lätt om man slinter med kniven. Prioriterar man estetiken kan stenskivor i marmor dock vara ett bra val.

De som lägger mer fokus på funktionalitet och stryktålighet väljer kanske stenskivor i granit i stället. Stenskivor i granit är mycket tåliga mot värme och kyla, samtidigt som det inte är särskilt fuktabsorberande.

Samtidigt bör givetvis ekonomin tas i åtanke också. Medan stenskivor kan vara vackert eller praktiskt, finns det betydligt billigare alternativ. Ett bra budgetval är en klassisk diskbänk i rostfritt stål, som brukar gå bra att kombinera med i princip alla olika typer av interiörer. Läs mer om stenskivor här

Förvaringen

Med bristande förvaring kommer arbetet i köket inte att kunna fortlöpa särskilt smidigt. Det bör vara lätt att nå, placera och hämta saker ur lådor och skåp. Samtidigt bör du inte glömma att planera även för de köksmaskiner ni har. Brödrost, mixer, centrifug och kaffemaskiner är exempel på sådana maskiner. Nu har du möjligheten att göra ett kök som passar just dina behov (och dina maskiner) bäst.

Samtidigt kan det finnas nackdelar med att göra det allt för specialanpassat. Någon gång ska din bostad troligtvis säljas, och då är köket en viktig del av värderingen. Att det är i ett gott skick och att det kan användas av alla är således viktigt. Annars kan värderingen av hela bostaden komma att sjunka.

Eluttagen

Ofta behövs det fler eluttag än vad man på förhand kan tro. Dessutom talar mycket för att vi bara kommer att använda oss av fler köksmaskiner i framtiden, så det kan vara bra att gardera sig med ett extra eluttag här och var.

Förutom till vitvaror så som frys, spis, kyl och diskmaskin, behöver även mikron ett uttag. Därtill har du kanske en kaffebryggare och en mixer som behöver ström. Utöver det kan det vara bra att placera eluttag på utvalda diskreta ställen, till exempel infällda under dina stenskivor eller skåp. Att ha för få eluttag kan bli frustrerande i längden, så det är inget som bör snålas in på.

15 Jun 2017

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.