Redan på Jesu tid använde man fönster

Var det verkligen vatten som Jesus gick på, eller var det månne ett fönster? För glas fanns redan på hans tid. Lär dig lite här om fönstrets historia.

Fönsterglas tror man fanns redan på Jesu tid. Så om man inte tror på att denne verkligen gick på vatten kan man ju föreställa sig att man monterat genomskinliga fönster precis under vattenytan som han gick på. De äldsta fönsterglas man hittar var i ruinerna efter vulkanutbrottet i Pompeji år 79.

På den tiden gjorde man fönsterglas genom månglasblåsning. Med åren förbättrades processen och på 700-talet utvecklade man i Syrien kronglas där man skapade diskar av glasmassan – kallad oxögat – från vilka man skar ut fönsterglasen. Denna metod höll man sig sedan till i 600 år.

Fönster utvecklas genom seklerna

Några hundra år senare utvecklades cylindermetoden där man genom munblåsning skapade en glascylinder som sedan skars upp och rullades ut till en platta medan glaset fortfarande var varmt. Från den plattan kunde man sedan skära ut fönsterbitarna, vilket var en mycket effektivare metod än tidigare. Tekniken utvecklades i Normandie under 1300-talet och användes fram emot 1600-talet.

På 1900-talet kom valsningstekniken som ytterligare gjorde fönster till något många hade råd med. Denna teknik var den ledande fram till 1950-talet då glastillverkaren Pilkington skapade floattekniken där man låter glasmassan flyta ut plant över en bädd av smält tenn. Denna teknik används än i dag och är orsaken till att vi idag har så prisvärda fönster som var och en har råd med.

13 Apr 2022

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.