Så fixar du golvslipning i Stockholm

Ett bra golv håller länge, väldigt länge. Och golven som lagts i Stockholms alla tusentals hus genom tiderna är oftast av en fantastisk kvalitet, jämfört med dagens moderna varianter. Förr i tiden lades golven för att hålla minst lika länge som huset. Och faktum är att när man river gamla byggnader i Stockholm, som på grund av tidens tand inte orkar mer, är golven det som är mest välbevarat och säkert skulle kunnat hålla ytterligare några generationer.

Golvet är ju av naturliga orsaker den yta i en bostad som slits mest, och måste därför vara tåligt och rätt ytbehandlat. Ett lackat trägolv klarar sig i stor utsträckning själv så länge lacken håller, men till slut kommer det en dag när lacken slitits ner och det är dags för en omslipning. Slipas bör så klart också golv med andra typer av ytbehandling som olja och vax. Dessa ytbehandlingar ger enligt många ett vackrare golv som är skönare att gå på, men det kräver också noggrannare underhåll och mer frekventa slipningar.

Du ska behålla ditt golv

Men en sak står helt klar: Du ska inte byta ut ditt golv, det går så gott som alltid att slipa om! Att byta om ett hundratals år gammalt golv för att det ser slitet ut är ett katastrofalt misstag. I ett nafs har du då raderat sekel av kulturhistoria och dessutom berövat din bostad mycket av dess originalcharm.

Så länge golvet inte har några skador kommer det att se nytt och fräscht ut igen efter en professionell slipning, och skulle det vara så att någon lamell är trasig går den alltid att ersätta på ett varsamt sätt om man vet vad man gör. Ditt gamla golv är en väsentlig del av din bostad och en riktig värdehöjare dessutom.

Vanskligt att göra själv

Golvslipning är inte direkt en gör-det-självgrej. Visst kan du ge dig på att hyra en golvslipningsmaskin, googla lite och dra igång, men har du aldrig använt en dylik maskin förut och vet exakt vad du gör kan du tyvärr orsaka irreparabla skador på ditt golv i form av fördjupningar och hack. En golvslipningsmaskin kräver att man är i ständig rörelse och att man tar sig an på golvet på rätt sätt. Blir du stående med maskinen räcker det med ett par sekunder innan slipen har grävt sig ner lite för djupt och det blir mycket svårt att kompensera för skadan.

Därför bör du alltid anlita ett proffs för golvslipning i Stockholm, speciellt om det rör sig om ett gammalt värdefullt golv. Det är definitivt pengarna att veta att man ger sitt golv den professionella behandling det förtjänar. Dessutom; golvslipningsmaskinen hade du ändå fått stå för själv, och arbetskostnaden för golvsliparen minskar avsevärt om du använder dig av ROT-bidraget, vilket går utmärkt vid golvslipning.

Ge ditt golv en ny framtid

Istället för att säga farväl till ett gammalt vacker trägolv, bidra till att bevara våra gamla Stockholmshem i intakt skick. Du står på ett golv som människor gått på i generationer, och som förhoppningsvis kan få ligga kvar efter att vi alla är borta, om du bara ger det det underhåll och den behandling det förtjänar. Anlita en professionell golvslipare i Stockholm idag!

Läs mer om golvslipning här

15 Feb 2018

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.