Så gott som (nästan) alla material går att måla om

Visste du att man gott och väl kan måla både plåt och järn? Det är till och med bra att måla om dessa metaller och plåtar, de håller för en längre tid om du gör så. Genom att måla om båda plåten och järnet, läggert du på en ny yta på metallen och du ser till att undervika rost och slipper på så sätt angrepp på ytan. I andra fall kan man få rostangrepp på järnet och plåten när det kommer i kontakt med vatten och luft. Då förhindrar färgen att mteallen utsätts för både luft och vatten. Det viktiga är att använda färg för just detta ändamål. Den innehåller nämligen zinkpulver som ger metallen ett katodiskt skydd.

Vissa material går ej att måla om

Silikonfog till exempel går inte att måla om. Däremot kan du gott och väl måla om en latexfog. De allra flesta tapeter går väl att måla om, men inte alla. Du bör göra ett vattentest för att se om det går att måla över tapeten. Så här gör duLägg på vatten på en svamp eller trasa och stryk den över tapeten. Bubblar den sig efteråt? Vänta över natten för att se resultatet. Sitter tapeten efter det dåligt bör du inte måla över den. Då är det bättre att du river ner tapeten. Efter det kan du spackla och slipa om väggen. Vill du måla hela väggen, rekommenderar vi att du tapetserar innan med en vävtapet som har som ändamål att målas över. Då får du en ritkigt fin och målad yta på dina väggar inomhus.

Vissa limsorter går inte att måla om

Tyvärr finns det vissa limsorter som inte bör målas om. Har man då en tapet som man önskar att måla om, kan limmet vara svårt eller omöjligt att måla om. Finns det silikon i limmet, går det dessvärre inte att måla om. Adnra limfärger som inte går att måla om är om man lägger på en plastfärg ovanpå limfärgen, kommer färgen att flagna. Lösningen för det är att man till exempel isolerar limfärgen, man stryker på en blandning av oljefärg som späds med lite terpentin.

Fråga alltid proffsen

Känner du dig det minsta osäker, fråga alltid proffsen om råd om vilka färger som passar och vilka material som kan målas om eller om du behöver bearbeta materialet innan du målar om. Eller så anlitar du målare som gör hela jobbet åt dig. Här kan du läsa mer om målare till exempel i Sundbyberg: https://www.målaresundbyberg.nu.

30 Jan 2019

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.