Så tar du hand om plåttaket

Har du ett tak av plåt? Det sägs att plåttak bör hålla i minst 80 år, vilket är en livstid för någon med normal hälsa. Lägger du då ett plåttak just nu, lär det alltså hålla så längde du lever i alla fall. Plåt sägs vara det slags byggmaterial som håller mest tätt och håller för längst tid. Den plåt man använde förut, spikade man fast i läkten. Mumera falsar man plåten på så sätt att man inte spikar i plåten i läkten som gör att vatten och fukt får chansen att ta sig in i läkten under plåten. Plåtfalsen är formad på så sätt att man spikar i en del av plåtfalsen, som täcks av nästa plåtfals och håller på så sätt spikarna skyddade mot vattnet och fukten.

Håll snön borta under vintern

Beroende på vilken vinkel som du har på ditt tak i den villa som du bor i, kommer du att behöva skotta bort snön från taket. Plåt är ett material som snön lätt faller ner för, men har du stora snömängder bör du gå upp på taket och skotta bort snön. När det kommer till att skotta bort snön är det ju viktigt av många orsaker, inte bara för villans del, men även för att snömängden inte ska skada någon på marken. Det är inte så mycket för att plåten i sig skulle skadas av kyla eller nederbörd, som man behöver skotta bort snön under vintrarna. Det handlar även om att villans konstruktion inte ska belastas av snömängden. Samtidigt är det ingen dum idé att hålla snön borta från taket med jämna mellanrum. Dessutom bör man som villaägare gå upp regelbundet och så ofta du bara hinner och kontrollerar undertaket och läkten, för att se att det inte är några skador på undertaket eller läkten som behöver lagas.

Måla plåttaket med jämna mellanrum

En annan sak som är viktig att göra för att underhålla plåttaket på bästa sätt, är att måla om det med jämna mellanrum. Plåten håller för mycket lång tid framåt, men håller sig fräscht och snyggt och under så mycket längre tid om du målar om det med regelbundna intervaller. Om du målar om det, säg åtminstone vart tionde år, håller du samtidigt borta alger och annan smuts som kan orsaka rost på plåten. Vill du inte måla om det kan det vara bra att bara tvätta av det, kanske en gång om året. Då är du definitivt säker på att taket håller sig fräscht och förlänger livslängden på plåttaket. Läs mer om hur du kan fixa ett plåttak till din villa på: http://www.plåtslagaretäby.se.

14 Nov 2018

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.