Spar pengar på att hantera grovsoporna själv

Följande information är tagen från SÖRAB´s hemsida. Det är avfallsbolaget som ägs gemensamt av bland annat Danderyd, Sundbyberg och Järfälla kommuner. Utöver att ta emot avfall från privatpersoner så hjälper de företag i området med avfallshantering. Däremot är prisnivån väldigt olika och det är där som det uppstår en fördel med att ta hand om sitt avfall på egen hand.

Exempel – En badrumsrenovering sker i Sundbyberg

En familj i Sundbyberg bestämmer sig för att göra en badrumsrenovering och tar in offerter från flera olika företag i omgivningen. Företagen ger ett totalpris för arbetet utan att särskilja de olika arbetsmomenten. För det är sällan som detta sker. Men om familjen säger att de tar hand om alla grovsopor och att företaget bara behöver lägga allt i en stor släpkärra utanför hemmet så kan en viss rabatt ges. Det finns två orsaker till det:

Det avfall som skapas i Sundbyberg ska köras till en avfallsanläggning som hanteras av SÖRAB. Hit kan privatpersoner komma och slänga allt från gipsskivor till gamla toalettstolar – med andra ord allt stort avfall från badrumsrenoveringen.

För att vara välkommen krävs det att bilen man kör i är registrerad i den kommun (i detta fall Sundbyberg) som samarbetar med SÖRAB. Detta för att få lämna gratis. Gränsen är då tre kubikmeter avfall per tillfälle. Fordonet får maximalt väga 3,5 ton.

SÖRAB påpekar på sin hemsida att det enbart är ”ägaren” till avfallet som får lämna det för att det ska få ske gratis. Med det menas att man inte kan skicka avfallet med renoveringsföretaget och hävda att man ska få lämna det gratis.

Företagsregistrerade bilar innebär däremot alltid en avgift. Det första man tjänar på genom att lämna avfallet själv är alltså den avgift som annars företaget debiteras av SÖRAB vilket självklart i slutändan hamnar på fakturan för kunden.

Den andra orsaken till att man spar pengar är tidsbesparingen. När ett företag ger en offert på badrumsrenovering så räknar de på tid och material. Att köra en, eller flera, släpkärror till återvinningen och lämna avfallet tar en hel del tid. Är det tunga saker behöver dessutom två personer följa med. Innebär det två timmars arbete för två personer kommer alltså kunden debiteras för fyra arbetstimmar. Med tanke på timpriset handlar det om ett par tusen kronor som kan sparas bara i minskad arbetstid.

Fakta: Från SORAB.se där de anger information till boende i Sundbyberg samt andra samarbetande kommuner.

12 Jan 2018

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.