Sprängning ger dig grus till tomten

Behöver du grus och andra stenar till din tomt? Har du funderat på att spränga bort berg, stenar eller annt som är i vägen på tomten? Då kan du slå två flugor i en smäll och få grus och stenar till det som du behöver på tomten. Ofta behöver man grus till dräneringen runt huset, eller om man vill bygga en pool, då behöver man grus som underlag. Även om man vill bygga en terass eller altan behöver man grus som ett stadigt underlag. Behöver du mycket grus är det en bra idé att spränga för att få den grus som du behöver. Bygger du en pool behöver du även makadam till underlaget.

Grusgång som avgränsare

En fin grusgång är ett traditionellt sätt att avgränsa gräsmatta och rabatter från vägen. Anlägger du en traditionell grusgång kan du gå någorlunda torrskodd över tomten så gruset håller vattnet borta. Det är lättare att planera trädgården om du också anlägger grusgångar i trädgården. Ofta går man vissa vägar från den ena sidan av tomten till den andra. Då är det bekvämt att gå på en grusgång istället för på en lerig stig.

Grus till uppfarten

Man brukar ju prata om att kratta grusgången för någon som kommer på fint besök, eller när man vill underlätta för någon som ska göra något. Så kan det vara välkomnande för gäster att mötas av grus som leder fram till trappan och man kommer in bekvämt och fint. Det gäller bara att inte lägga för grovt grus på gångarna så att det blir svårt att komma ända fram. Cyklar och barnvagnar brukar lätt sjunka för djupt ner i gruset, om det är för stora stenar.

Så får du en fin grusgång eller uppfart

Det är viktigt att packa gången och uppfarten ordentligt med ett hårt underlag. Då gäller det att få bort matjorden. Lägga en fiberduk som hindrar ogräsets rötter att få fäste i grusgången. Kratta gärna gruset så att det lutar lite neråt som hjälper vattnet att rinna undan grusgången eller uppfarten till huset. I Japan har man tagit krattningen av småsten och sand till helt andra nivåer än här hemma i Sverige. Man kan lägga på ett lager med fin dekorsten som ger en fin finish. Där ser man inte ett ogräs på fel ställe då de omsorgsfullt krattar sina grus. De krattar den omsorgfullt så snart det behövs och det har falllit löv och annat skräp på den. Läs mer om bergsprängning i Stockholm här.

9 Sep 2018

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.