Stockholm mer utsatt för inbrott än andra städer

Många stockholmare oroar sig för bostadsinbrott i staden. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på att antalet anmälda bostadsinbrott i Stockholms stad ökade med 24 procent under 2017. Polisen i Stockholm är inte helt säkra på vad den ökningen beror på:

– Det är svårt att säga varför, men mest troligt är det flera ligor utifrån som härjar runt på vissa områden under vissa tider, säger Peter Enell som är polis till tidningen Mitt i. 

I invandrartäta stadsdelar har antalet anmälda inbrott nästan fördubblats, medan det är tryggare i innerstaden, såsom Norrmalm och Vasastan. Det samtidigt som antalet anmälda skadegörelsebrott och anmälsa stöldbrott minskar, enligt Brottsförebuggande rådet (BRÅ). Mellan 2016-2017 minskade just anmälningar om dessa brott med 7 procent, respektive 3 procent.

Viktigt med inbrottsskyddade bostäder

Då är det desto viktigare med inbrottsskyddade bostäder. Men hur fixar man det? Då är det bäst att tak kontakt med en säkerhetsfirma som arbetar just med detta. Då kan de installera inbrottsskyddade fönster, och dörrar. Det ska inte ligga en i fatet att man som villaägare eller bostadsrättsägare vill ha större fönster och möjlighet att kunna njuta av utsikten mot trädgården, skogen eller vad det nu är som man har utsikt mot.

Ska man installera säkra fönster, bör man alltså installera inbrottsskyddade glas, som inte går sönder vid våldsverkan utifrån. Även om en inbrottstjuv skulle vara utrustad med kofot eller baseballträ, så går inte dessa inbrottssäkra glas sönder.

Ett larm med säkerhetsföretag avskräcker inte

Tyvärr avskräcker inte larm längre mot inbrott. Ett larm som går till ett säkerhetsföretag innebär som oftast att säkerhetsföretaget först ringer villaägaren om det är de som har satt igång larmet, sedan rycker de ut. Och innan de har kommit fram till platsen har inbrottstjuven redan hunnit sticka med stöldgods och är puts väck när det skulle vara läga att gripa en sådan och hålla fast henne eller honom tills polisen kommer till platsen.

Därför är inbrottssäkra fönster ett bra mycket bättre skydd mot inbrott. Det är då fönstrer med glas som inte krossas och tjuven kan ändå inte ta sig in genom fönstret eller glaset. Skulle något hända fönsterglaset rycker en glasmästare ut och ersätter det söndriga fönstret med nytt glas så att det är fortsatt inbrottsskyddat. 

Varför inte då köpa fönsterglaset som är inbrottsskyddat från ett säkerhetsföretag som arbetar med säkerhet? Då vet man att man får det senaste skyddet mot inbrott och skadegörelse. Läs mer här.

22 Nov 2018

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.