Vad är skillnaden mellan kakel och klinker?

När vi inreder våra hem gillar vi att använda kakel och klinker där det passar. Det handlar om både funktion och om utseende. Men vad är skillnaden och spelar det någon roll vilket du använder?

Att inreda och renovera våra hem är något av en folkrörelse. Detta inte utan skäl eftersom de flesta tillbringar mer och mer tid i hemmiljö. Det är viktigt med trivsel och komfort. När möjligheten ges är det klokt att satsa på kvalitet och på former, färger och material som man trivs med.

Det är mot bakgrund av intresset för inredning som vi ska se på det alltmer ökande intresset för kakel och klinker. Materialen är hållbara och innehåller inte några kemikalier av de otrevligare slagen. Utseendet kan varieras i det närmaste i det oändliga. Kakel och klinker är hygieniskt och lättstädat. Sist men inte minst höjer ett helkaklat badrum eller ett sovrumsgolv med golvvärme och klinker bostadens marknadsvärde rejält.

Är kakel och klinker utbytbara material?

Till viss del kan denna fråga besvaras med ett “ja”. En vägg kan också kläs med klinker. För att förstå vad som passar till vad måste vi veta vad kakel och klinker är tillverkat av. Kakel är lergods som glaserats. Kakelplattorna formas, och bränns sedan i ugn. Därefter får de sitt slutliga utseende genom glasering. Klinker däremot är stengods och alltså gjort av sten. Vad är det då för praktisk skillnad?

Mestadels handlar det om vattenabsorption. Kakel kan absorbera upp till 20% vatten. Använder man kakel på en yta som ofta utsätts för vatten kan kaklet spricka. Detta innebär att kakel inte passar som golv och inte heller ska användas i utomhusmiljö. Klinker absorberar mellan 0-6% vatten. Därmed klarar klinker av både väggmiljö och att användas till golv i våtutrymmen om det installeras korrekt. Utomhus kan klinker spricka av frost och därför bör man inte använda det där.

Snygg och hållbar inomhusmiljö

Så länge vi håller oss inomhus är alltså klinker ett allround-material och kakel ett väggmaterial. Tack vare den enorma variation som finns i storlekar och utseende kan precis alla hitta mönster och utseende som tilltalar. Det kan vara nästintill omöjligt att få en korrekt uppfattning om hur de olika materialen ter sig i din hemmamiljö men det finns oftast visningsrum hos inredningsbutiker som säljer materialen. Rätt installerat håller ett badrum med klinker och kakel en livstid. Det är definitivt en investering som kommer att löna sig.

8 Apr 2020

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.