Varför ska du anlita en målare i Stockholm?

Gör-det-själv-trenden har aldrig varit så stark som den är i dagsläget. Detta på gott och ont. Å ena sidan så är det bra att vanliga personer vågar ta steget och på egen hand prova sina vingar inom renovering och olika byggprojekt. Men, å andra sidan så handlar det även om att resultaten de lämnar efter sig är bristfälliga och - i vissa fall - även rent farliga.

En del saker ska skötas av proffs. Ser man till elektriska detaljer, dragning av el och olika installationer så får man i många fall inte sköta detta på egen hand. Vad gäller exempelvis badrum och kök så finns det alltid en risk med fukt-, vatten- eller mögelskador i samband med renoveringar och allt detta är något som också ökat i takt med att vi väljer att renovera utan professionell hjälp.

Färgburkar och annan måleriutrustning inne i bostad

En målare har specialkunskap

På det stora hela så tjänar man i nio fall av tio på att öppna plånboken. Detta då A) kostnaden för hantverkare idag inte är så hög och B) man i många fall tvingas göra om det projekt man färdigställt som en följd av att det blivit för fult eller inte håller måttet. Få branscher och områden är så negligerade inom detta som en målare. Alla kan måla, lite så låter det. Det stämmer till en del att alla kan stoppa ner penseln i en färgpyts och måla på en öppen yta.

Men sedan då? Att måla handlar om betydligt mer än så. Vi kan titta närmare på detta och jämföra en målare i Stockholm med hur en vanligt privatperson skulle måla i sitt hem. Se också att vi håller oss till interiör målning här. Ska du exempelvis måla om din fasad i Stockholm så bör du ta hjälp av en målare. Det jobbet kräver det lilla extra och mer specifika kunskaper.

Så målar en målare i Stockholm

Vi börjar vår jämförelse mellan dig och en målare i Stockholm.

Inledningsfasen:

Du: Lägger ut lite papp på golvet, du täcker listerna med lite maskeringstejp av det billigaste slaget och du slipar bort några ojämnheter med sandpapper. Det är din version av grundjobbet.

En målare: Han börjar med att täcka golvet noggrant. Han lägger maskeringstejp - blå sådan - runt alla lister, kring fönster och uppe vid taket. Därefter så tar denne målare i Stockholm och spacklar igen alla håligheter och slipar längs alla kanter på den tapet som ska målas. Han avslutar med att slipa ner spacklet. Om så krävs så använder han även målartvätt. Den vägg som ska målas ska vara dammfri och ren.

Målningen.

Du: Du tar färgen och häller den i en skål och därefter så börjar du rolla väggen. Efter ett tag blir du lite desillusionerad och vet inte riktigt var du målat. Det gör att du går tillbaka och målar lite igen. Du använder rollern även vid hörnen, genom en enkel vridning så går dessa att täcka. Färgen torkar och du är redo att köra ett andra varv. Det utförs på samma sätt som det första varvet, med en skillnad att du har mer bråttom den här gången. Det ser ändå ut att vara täckt.

En målare: Börjar måla med en grundfärg och använder en pensel längs hörnen och vid känsliga områden - vid taket, längs listerna och kring fönstret. Då grundfärgen torkat så börjar den första strykningen med den färg som du valt. Den sker metodiskt och efter ett givet mönster. En målare har - och följer - alltid en plan då målningen sker. Han är noggrann vid den blå maskeringstejpen och aktar sig för att kladda direkt på denna. Färgen får torka och därefter sker den andra strykningen, den utförs på samma sätt och med samma noggrannhet.

Det färdiga resultatet:

Ditt färdiga resultat: Blir inte speciellt bra. Överallt syns små fläckar, små missar och man kan dessutom se att tapeten bakom börjat bubbla. Då du drar bort maskeringstejpen från listerna så följer färgen från dessa med. Detsamma gäller för tapeten som du målat. Den billiga maskeringstejpen har bränt fast och det innebär en massa extrajobb för dig. På det stora hela: ett undermåligt jobb.

Målarens resultat: Blir perfekt. Allt är jämnt, slätt och fint. Inga bubblor syns och tejpen som skyddat listerna lossnar utan några som helst problem. Skillnaden - den stora - är att den målare i Stockholm som gjort jobbet har lagt ner extremt mycket tid i den första fasen. Där du själv valde att slarva och ville komma igång att måla direkt; där la målaren ner lejonparten av sin tid - något som också syns i det färdiga resultatet.

Läs mer om hur målare arbetar på www.målarenstockholm.se

9 Jan 2020

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.