Viktigt att tänka på vid badrumsrenovering

Att renovera ett eller flera badrum i bostaden kräver noggrann förberedelse och väl genomtänkta beslut för att få badrum som håller i många år framöver. Det är inte bara underarbetet och materialvalet som måste bli rätt. Det gäller även att man tänker till kring hur utrymmet utnyttjas. Det som ansågs smart och praktiskt för några årtionden sedan kan ha förändrats och idag finns lösningar som var ovanliga förr såsom handduksvärmare och golvvärme, tröskellösa duschar och infälld belysning. De badrumsmöbler man använder idag ser också annorlunda ut och erbjuder ofta mer förvaring än vad som var vanligt förr.

Var samtidigt försiktig med trender. Ett badrum är inget man river ut och snabbt gör om på samma sätt som man lätt kan måla eller tapetsera om i andra rum. Kakelplattor är tänkta att hålla i många decennier, så välj hellre något tidlöst. Många där ute grämer sig över att de fallit för trender, till exempel 90-talets grälla färger och mönster som de flesta tycker är hiskeligt fula idag. Det är inget fel på badrummen i fråga om funktion, men det är svårt att hitta textilier och inredning som passar ihop med mönstren. Och som sagt, ett fult mönster som täcker hela väggarna gör ingen glad.

Välj material med omsorg

Eftersom badrum är tänkta att hålla länge är det inte bara viktigt att se till att underarbetet blir rätt gjort. Att genomgående välja material av god kvalitet kommer att betala sig genom att du inte behöver tänka på att kakla om eller byta porslinet för att det blir slitet i förtid. Ett billigt kakel på rea blir inte alltid billigt i längden om det visar sig att ytan slits snabbt till exempel. Var inte dumsnål utan se det istället som en investering. Bra material är också lättare att städa så ditt badrum blir mer hygieniskt.

Som tidigare nämnt, var försiktig med trender. Starka färger är bättre att lägga till med textilier såsom handdukar, duschdraperier och badaccessoarer som en rolig tvålautomat, ljusstakar och snygga flaskor och burkar. Möjligen kan man välja en kakelbård som man senare kan måla över eller täcka med täckplast om man skulle vilja uppdatera badrummets utseende. Samma sak gäller för badrumsporslinet. Välj hellre vitt än någon färg som är trendig just nu. Trenderna ändras snabbt, så det är bättre att satsa på säkra kort. Naturmaterial såsom klinker och olika typer av stenplattor brukar också fungera.

God planering för smarta lösningar

Välj smarta badrumsmöbler och praktiskt porslin. Om du väljer toalett med inbyggd tank, se till att det åtminstone går att komma åt mekaniken utan att man behöver bryta upp hela väggen. Samma sak gäller för duschkabiner och badkar. Många grämer sig efter att ha byggt in dem nertill och inte planerat in funktioner för att rensa avloppen under dem 

Handfat av något större storlek och kranar som sträcker sig tillräckligt långt in så att det inte rinner vatten över bakkanten är också viktiga för att badrummet ska bli praktiskt. Många stirrar sig blinda på vad de tycker ser snyggt ut i kataloger och missar att vissa delar kanske inte passar så bra ihop. Form och funktion måste samspela.

Tänk på att få in tillräckligt mycket förvaring. Då badrum ofta är relativt trånga jämfört med andra ytor i bostaden är det viktigt att optimera förvaringsutrymmet. Det ska få plats både handdukar, extra badrumsmattor, toalettpapper, städmaterial och diverse hygienartiklar. Högskåp som man kan nå med en pall är ett smart sätt att få mer plats. Om möjligt är det smart att bygga in lösningar för förvaring av schampo, duschtvål och liknande i anslutning till dusch eller badkar så att man har tillräckligt mycket plats för dessa produkter utan att behöva förlita sig till rangliga, upphängda trådhyllor och små förvaringskorgar.

Bra belysning - bra badrumsmiljö

God belysning är A och O i ett badrum. Man vill se vad man gör både morgon och kväll - oavsett om man har fönster i badrummet eller inte. Belysningen bör vara bra både vid badrumsspegeln och i övriga delar. Det finns många fina lösningar på marknaden idag. Inbyggda spotlights är praktiskt och snyggt och välj om möjligt LED-lampor så att du sparar på strömkostnaderna. LED-lampor finns även i dimbara varianter, vilket kan göra badrummet extra trivsamt. Det är mysigt att kunna dra ner på ljusstyrkan när man vill ta ett avslappnat kvällsbad och sedan öka den igen när man behöver se vad man gör för att raka sig, sminka sig eller fixa håret.

Välj rätt leverantör

Så hur gör man då rent praktiskt för att få ett bra badrum? Att bygga eller renovera badrum bör man inte göra själv idag. Det är svårt att få allt rätt då reglerna för hur tätskikt och annat underarbete ska vara utfört har skärpts. Samma sak gäller elektriska installationer. Det du får göra på egen hand är mycket begränsat. Många försäkringsbolag har också hårda krav på att arbetet ska vara fackmannamässigt utfört för att man ska kunna få ersättning om det skulle uppstå någon form av problem senare. Det är svårt som privatperson att bevisa att man har utfört arbetet på rätt sätt i efterhand om det uppstår en fuktskada eller ett elfel. Därför är det viktigt att ta hjälp av ett våtrumsföretag som ger garanti på jobbet.

Välj en pålitlig leverantör när du ska genomföra badrumsrenovering i Stockholm. Se till att kolla upp att de har alla certifieringar som gäller i våtrumsbranschen och för elektriska installationer. En bra badrumsfirma hjälper dig också i valet av material och i planeringen av badrummet. Genom att de har lång erfarenhet av badrumsrenovering vet de vad som fungerar och inte och kan många gånger ge förslag på lösningar som du själv inte skulle ha tänkt på.

3 Mar 2017

Välkommen

Välkommen till Kakel Stockholm -  I denna blogg diskuteras kakel och relaterade ämnen som bygg, renovering med mera.